Realitatea TV îl albeşte pe Traian Băsescu

Dacă până acum a tăcut, Traian Băsescu începe din nou să vorbească. Indirect, printr-un aşa-zis micro-interviu dat Realităţii TV, post angajat într-o operaţiune de albire apreşedintelui.

Mingi ridicate la fileu

Propaganda portocalie a început să se replieze în scandalul cunoscut sub numele „Băsescu – Bercea Mondial”. Sâmbătă seara, la oră de vârf, „breaking news” la Realitatea TV. Gâtuită de emoţie, moderatoarea Lavinia Şandru anunţa telespectatorii un eveniment. I-a transmis (din proprie iniţiativă a lăsat de înţeles) preşedintelui Traian Băsescu 5 întrebări şi, cu o rapiditate incredibilă, preşedintele a şi transmis retur răspunsurile.

Şi evident, cea pe care Traian Băsescu o trimitea pe „centura politicii” a început, gâtuită de o emoţie şi mai mare, să citească întrebările şi răspunsurile a ceea ce a numit un interviu.

Prima întrebare, o minge ridicată la fileu, cum nici măcar Eugenia Rebac, cea mai bună ridicătoare din istoria voleiului feminin românesc, nu reuşea în urmă cu câteva decenii: „Ați discutat vreodată cu fratele dumneavostră, Mircea Băsescu, despre dosarul lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial”, aşa a sunat prima întrebare şi răspunsul era cel aşteptat: „Niciodată. Nu am discutat niciodată cu fratele meu, Mircea Băsescu, despre dosarul lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial. În plus, vă asigur, așa cum am mai spus, că nu există niciun polițist, procuror sau judecător care să poată afirma că a primit vreo intervenție de la mine sau din partea mea, prin intermediari, pe acest dosar sau pe orice alt dosar”. Din start românii au aflat că Traian Băsescu nu a discutat vreodată subiectul şi că niciodată nu a avut vreo intervenţie în mersul justiţiei. Punct ochit, punct lovit.

A doua întrebare – „În declarația de presă pe care ați susținut-o în data de 19 iunie 2014 la Palatul Cotroceni ați afirmat: «Eu cunosc varianta fratelui meu în acest caz încă de anul trecut». De ce nu ați luat măsuri, de ce nu ați denunțat dumneavoastră acest caz la instituțiile abilitate sau măcar public?” – trebuia să clarifice afirmaţia „eu cunosc varianta…” făcută acum câteva zile de Traian Băsescu, dar insuficient explicată. Şi răspunsul este şi el cel aşteptat: „…Eu nu puteam să merg să fac un denunț de șantaj în numele lui, dar, repet, i-am cerut să meargă imediat să informeze instituțiile statului”.

A treia întrebare urmărea iarăşi un răspuns care să-l scoată din cauză pe preşedinte: „În declarația de presă pe care ați susținut-o în data de 19 iunie 2014 la Palatul Cotroceni ați afirmat că îi reproșați fratelui dvs. anturajul. De ce nu l-ați împiedicat să intre în acest anturaj?”. Răspunsul, unul care nu lasă loc de interpretări: preşedintele nu a ştiut. A aflat din presă. Dacă ar fi ştiut, atunci i-ar fi spus că anturajul nu e bun.

În sfârşit, moderatoarea, tot sub prada emoţiilor, citeşte întrebarea numărul 4, care la prima vedere pare una incomodă. „De ce salba primită de la Bercea Mondial de soţia preşedintelui nu este trecută în declaraţia de avere”. Numai că răspunsul dat împrăştie impresia de întrebare incomodă. Traian Băsescu spune că nu a fost o salbă, ci o monedă şi că a predat-o statului „aşa cum cere legea” cu cadourile de protocol. De fapt, acest lucru l-a mai afirmat mai demult Traian Băsescu, dar informaţia trebuia repetată acum când a izbucnit scandalul. Ca să înţeleagă lumea că nu foloseşte cadourile primite de la respectivul personaj. Şi ultima întrebare, o altă minge excelent ridicată la fileu, „Cum răspundeți zvonurilor din presă potrivit cărora fratele dumneavoastră ar spune, într-una dintre înregistrări, că v-a dat și dvs. bani pentru a interveni în favoarea reducerii pedepsei lui Sandu Anghel”. Evident, răspunsul preşedintelui este categoric: „Nu cred că fratele meu ar putea să facă o astfel de afirmație pentru că nu este adevărat. Nu am primit niciun ban și niciun bun de la sau în numele lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial…”. Deci lucrurile sunt clare. Prin intermediul Realităţii TV, preşedintele ne-a informat că este curat ca lacrima, nu are nicio legătură cu Bercea Mondial etc. etc. O operaţiune de albire ca la carte.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Cristescu 134 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.