Reținerea Olguței Vasilescu – falimentul generației tinere de politicieni

După condamnarea fostului primar al Craiovei, Antonie Solomon, mulți au crezut că fiorii corupției nu vor mai fi simțiți la acest nivel în capitala Olteniei. Iată însă că Olguța Vasilescu, cea care l-a învins chiar pe Antonie Solomon la alegerile din 2016, a ajuns, la rîndul ei, la „Beciul Domnesc”, fiind reținută de DNA tot într-un dosar de CORUPȚIE.

Că un primar de mare oraș a fost reținut pentru corupție nu mai este de mult timp o veste surprinzătoare din cauza saturației motivului. Dar cazul Olguței Vasilescu depășește acest cadru limitat al corupției, căci această tînără politiciană era văzută de mulți ca fiind șansa tinerei generații de a face o altfel de politică.

Îmi amintesc bine că acum 4 ani, după ce a cîștigat fotoliul de primar, în prezența mea, Cornel Nistorescu i-a spus să evite un singur lucru: SĂ FURE! Olguța Vasilescu avea atunci o imagine bună: era tînără, avea o bună prestație în emisiunile TV și, ca femeie, ar fi putut să fie un bun gospodar. Îmi sună în minte și acum cuvintele lui Cornel Nistorescu: “Dacă vei reuși să te abții, ai putea să fii cîndva chiar un candidat credibil la președinția României!

Dar, imediat după ce a ajuns primar al Craiovei, fiind singura femeie din țară care obținuse acest post într-un mare oraș, Olguța Vasilescu a uitat tot. Şi-a numit finii în tot felul de posturi, iar azi a fost trădată chiar de cel mai apropiat dintre ei, Radu Preda, pe care-l unsese director la RAT Craiova, luîndu-l direct de la Administraţia Cimitirelor.

Primul scandal generat de Olguţa Vasilescu a fost cu echipa de fotbal Universitatea Craiova, după ce, în campanie, defilase cu tricoul echipei. A preferat să-l cheme alături pe Mihai Rotaru, unul dintre marii profitori ai retrocedărilor, căruia i-a dat în dar o clonă a adevăratei echipe, punîndu-și în cap suporterii care o susținuseră cu toate forțele în speranța că se va lupta cu clanul din FRF și LPF pentru readucerea în fotbal a unuia dintre simbolurile Craiovei.

A urmat apoi scandalul plagiatului din Pareto, care punea sub semnul întrebării doctoratul obținut sub conducerea lui Dumitru Otovescu (editorul lui Hitler!), cînd, în loc să renunțe la titlul compromis, l-a promovat pe Otovescu în conducerea PSD Dolj.

Cînd deja circulau în Craiova zvonurile că în Primărie se întîmplă lucruri ciudate cu inaugurarea pasajului suprateran, cu Centrul Vechi (pentru care acum este în arestul Capitalei), cu o minută ilegală încheiată cu Mircea Sandu, cotidianul.ro a scris despre casa aceea bîntuită pe care a cumpărat-o și pe care a vîndut-o după cîteva luni.

Chiar și competiția pentru desemnarea Capitalei culturale europene naște semne de întrebare, după ce s-a cheltuit peste un milion de dolari pe acțiuni ridicole, extrem de costisitoare, care s-au dovedit în final a fi inutile. Pentru acest obiectiv se înființase la Craiova un fel de asociație care să gestioneze banii, din care făceau parte oameni din PSD, apropiați de primar, la fel ca și Asociația ”Pro Craiova” pentru care acum Olguța Vasilescu este anchetată de DNA.

În Craiova se vorbește acum despre plăcile de granit din Centrul Vechi, despre linia de tramvai, despre parcarea subterană prin care s-a distrus splendidul parc din preajma Teatrului Național.

Celor care ar putea crede că sînt vreun duşman al Olguţei Vasilescu le spun că se înşală, căci eu am fost oficial, pe faţă, unul dintre susţinătorii săi la trecutele alegeri şi, în modul cel mai sincer, regret că primăriţa oraşului unde locuiesc de o viaţă este în centrul unui asemenea scandal.

Primele semne de întrebare în legătură cu destinul nefericit al Olguței Vasilescu mi-au apărut cînd am auzit că a cumpărat” prin intermediari un post de televiziune, că și-a făcut cîteva zeci de site-uri, că are un săptămînal a cărui sarcină este să execute orice adversar al primăriței (acolo mă făceau chiar pe mine, pe nedrept, tractorist(!!!) după demascarea plagiatului!). Atunci am fost sigur că Olguța Vasilescu a greșit cărarea vieții, că a învățat de la baștanii din politică obiceiuri periculoase și că, mai devreme sau mai tîrziu, va urca scările de la DNA.

Că primarul Craiovei este acum anchetat pentru corupție n-ar mai surprinde pe nimeni după episodul Antonie Solomon. Dar Cazul Olguței Vasilescu depășește acest cadru și se extinde asupra întregii generații tinere de politicieni, în rîndul căreia primărița Craiovei părea a fi un etalon, motiv pentru care a și fost cooptată ca vicepreședinte PSD la nivel național!

Se spune de ceva vreme că doar generația tînără mai poate salva politica românească, devenită acum domeniul preferat al DNA. Am spus de multă vreme că tinerețea nu reprezintă o valoare în sine, ci doar o premiză, o speranță că lucrurile s-ar putea schimba. Cu o condiție: lupii tinerii să nu devină, la rîndul lor, o haită înfometată care să se înfrupte din banii publici mai abitir decît vulpoii bătrîni!

Reținerea și anchetarea Olguței Vasilescu de către DNA pentru acte de corupție vine într-o succesiune înfricoșătoare: Victor Ponta, Dan Șova, Darius Vâlcov, Robert Negoiță, Radu Mazăre, Sebastian Ghiță. Sigur că se naște un mare semn de întrebare de ce toți acești politicieni tineri sînt de la PSD, adică dacă nu cumva operațiunea aceasta a DNA are și un iz politic, mai ales că se derulează în preajma alegerilor locale. Pe Elena Udrea n-o includ în lista tinerilor politicieni căci ea este doar speranţa lui Traian Băsescu, nu şi a noastră.

Dar aceste suspiciuni nu epuizează subiectul, căci tocmai acești tineri politicieni trebuiau să știe că vor deveni ținte, că nimeni nu-i va ierta, că orice lucru necurat va deveni ghilotină deasupra capetelor lor. În loc să evite orice implicare în lucruri necurate, toți acești tineri au vrut să ajungă în brațele Laurei Codruța Kovesi, care-și joacă, la rîndul ei, speranțele puse în ea ca tînăr procuror.

Practic, reținerea Olguței Vasilescu reprezintă falimentul politic al acestei tinere generații!

P.S. 1. După cum se ştie, nu susţin arestarea preventivă a nimănui, căci oricine ar trebui judecat în stare de libertate, astfel încît să se poată apăra fără limite în faţa acuzaţiilor aduse de procurori. Cu atît mai puţin în cazul Olguţei Vasilescu, femeie care, deşi deţine nu ştiu ce centură la karate, nu cred că reprezintă vreun pericol pentru cineva.

2. Dacă Olguţa Vasilescu este reţinută pentru campaniile electorale din 2012 şi 2014, ce facem cu liberalul Pavel Badea, preşedintele PNL Dolj, candidat şi el anul acesta la Primăria Craiova, care a fost văzut şi auzit într-o filmare recentă cerînd bani de la cei care se doreau incluşi pe listele electorale? Sau despre ancheta aceasta vom afla peste alţi 4 ani? Parcă şefa DNA a declarat că procurorii nu ţin cont de culoarea politică în anchete!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.