Richard Demarco şi România sa vizuală

La finalul acestei săptămâni încep în Scoţia Zilele Culturii Române la Edinburgh, o săptămână de evenimente româneşti care evidenţiază, caleidoscopic, diversitatea şi vitalitatea culturii române contemporane. Primul eveniment al acestui program dens, ce se va desfăşura în spaţiile culturale cele mai frecventate din capitala scoţiană, este dedicat artelor vizuale.

Un adevărat curs esenţial de artă românească contemporană, expoziţia Artişti români în colecţia Demarco pune în lumină o arhivă vizuală extrem de valoroasă, aparţinând vizionarului curator britanic Richard Demarco. Expoziţia cuprinde lucrările unora dintre cei mai importanţi artişti români ai celei de-a doua jumătăţi a secolului XX, selectaţi de însuşi marele colecţionar: Paul Neagu, Horia Bernea, Ion Biţan, Ovidiu Maitec, Sultana Maitec, Vladimir Şetran, Pavel Ilie, Sorin Dumitrescu şi Peter Jacobi.

Arhiva Demarco include cea mai bogată colecţie de artă românească şi est-europeană din Marea Britanie, în care se regăsesc artefacte şi documente inestimabile, ilustrând parcursul istoriei artistice şi culturale a Europei de Est din ultimele decenii.

Unul dintre cei mai remarcabili promotori ai valorilor culturale româneşti în lume, Richard Demarco a contribuit, de-a lungul timpului, la lansarea carierelor occidentale ale unora dintre cei mai cunoscuţi artişti din Europa Estică. Imediat după ce alesese exilul, Paul Neagu descria astfel impactul pe care Demarco l-a avut asupra destinului său artistic: „Trăiam un moment de infinită fericire, adică de infinită libertate. Am putut astfel realiza o sumedenie de lucrări bune, cred, căci pentru prima dată în viaţă nu se interpunea nimic între ideile mele, gândurile mele, concepţiile mele şi posibilitatea de a le realiza. Atunci am compus, de altfel, şi Manifestul Artei Palpabile, care cuprindea în şapte articole tot ce doream să spun, subliniind şi punând în valoare elementele de textură, materialele, caracterul lor tactil, în loc de a mă limita la privire. De fapt eram, până la un anumit punct, contra lucrurilor vizuale“.

Expoziţia este realizată de Fundaţia Europeană de Artă Demarco împreună cu Institutul Cultural Român, iar vernisajul va avea loc în 10 octombrie, la Centrul Cultural Summerhall, unul dintre punctele fierbinţi ale mediului creativ scoţian, şi va rămâne deschisă până în 31 octombrie.

Organizat de Institutul Cultural Român din Londra, cu sprijinul Ambasadei României la Londra şi al Biroului Consular al României la Edinburgh, precum şi al mai multor parteneri scoţieni şi români, programul Zilelor Culturii Române la Edinburgh continuă, până pe 17 octombrie, aproape în fiecare zi, cu evenimente dedicate muzicii, filmului, teatrului, literaturii şi culturii tradiţionale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.