România are Antifraudă dar nu a definit „frauda” în legislație

România are o Direcție Generală Antifraudă Fiscală din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, însă până în prezent nu are definită în legislație „frauda”. Această constatare a fost făcută de mai mulți consultanți fiscali în urma acțiunilor pe care ANAF le-a făcut săptămâna trecută la Rise Project și Hotnews, publicații care au scris despre mai multe afaceri pe care le-ar avea șeful PSD, Liviu Dragnea. Președintele ANAF, Bogdan Stan, a spus că inspecția desfășurată la sediul Rise Project a avut loc după o analiză de risc efectuată de către Direcția Generală Antifraudă Fiscală (DGAF), în urma unei sesizări depusă la sediul DGAF București. “Din primele informatii puse la dispoziție de conducerea DGAF rezultă că inspecția desfășurată la sediul Rise Project a avut loc în urma unei analize de risc efectuată de către DGAF. Această analiză de risc a fost făcută ca urmare a unei sesizări depuse la sediul DGAF București. Precizăm că în fiecare zi DGAF desfășoară sute de controale, bazate pe analize interne minuțioase, care nu au legătura cu conținutul editorial al unor publicații”, a precizat Stan. În cazul Rise și Hotnews, ANAF a trimis DGAF și nicidecum Inspecția Fiscală (instituția care are în sarcină emiterea de decizii de impunere și stabilește impozite de plată). DG Antifraudă face controale inopinate, estimează prejudicii, emite procese verbale, pune sechestre asiguratorii, face plângeri penale și lasă firma cu conturile blocate, în incapacitate de a mai derula vreo afacere. În felul acesta, ANAF se concentrează pe firme cu afaceri de câteva sute de mii de euro și nu se atinge de marea fraudă care generează lipsuri de aproape 6 miliarde de euro din TVA și circa 3 miliarde de euro din accize. Și în numele luptei împotriva fraudei, au avut loc foarte multe excese din partea Fiscului care au dus la anularea codurilor de TVA pentru motive care nu au de a face cu ce se înțelege în general prin fraudă (adica furt de taxe, nu expirarea sediului), susține Gabriel Biriș, avocat specializat pe fiscalitate.

Cum este la alții

În Olanda, frauda fiscală este definită ca fiind faptul de a stabili în mod intenţionat o declaraţie inexactă, de a prezenţa documente false, sau de a nu respectă obligaţia legală de a furniza administraţiei anumite informaţii necesare stabilirii sau controlului impozitului. În Luxemburg, frauda fiscală este definită prin fraudă simplă şi fraudă internaţională. Prima prezintă un caracter involuntar şi este comisă de oricine, în calitatea să de contribuabil, de mandatar sau ocupându-se de afacerile unui contribuabil, ocazioneată prin neglijenţa reducerii încasărilor fiscale sau acordarea sau menţinerea nejustificată de avantaje fiscale, se pedepseşte prin amendă. Fraudă internaţională şi tentativa de fraudă internaţională sunt pedepsite prin amenzi , pedeapsă cu închisoarea şi privirea de drepturi civile şi politice. În Irlanda frauda fiscală este definită ca orice infracţiune fiscală comisă cu voinţă deliberată de a se sustrage impozitului. Legea sancţionează mai aspru delictele fiscale speciale care nu sunt proprii unei anumite categorii de impozit, ci sunt comune tuturor impozitelor şi taxelor percepute de administraţia fiscală. Adică infracţiuni considerate că foarte grave şi deci posibile de sancţiuni severe. În Germania delictul de fraudă fiscală este definit ca faptul de a omite, în plină cunoştinţă de cauză, de a arăta administraţiei elementele care condiţionează stabilirea impozitului sau de a comunica informaţii inexacte sau incomplete, din moment ce aceste acţiuni tind să micşoreze impozitarea sau de a provoca avantaje fiscale nejustificate autorului lor sau unui terţ. Sancţiunile constau în amenzi şi închisoare în anumite circumstanţe. În Japonia frauda fiscală face obiectul reprobării şi e calificată ca şi crimă. Ea este cercetată nu numai de serviciile fiscale ci şi de Poliție.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.