Planul de construire a unei centrale hidroelectrice comune între Bulgaria’s National Electricity Company (NEK) și Hidroelectrica din România, pe cursul fluviului Dunărea, între orașele Nikopol din Bulgaria și Turnu Măgurele din România, este reluat, conform declarațiilor Ministrului bulgar al Energiei, Rumen Radev, citate de Investor.bg pe 14 februarie.
Proiectul datează de acum 50 de ani și a fost conceput în anii ’80 și ’90, a declarat directorul NEK, Martin Georgiev. Acesta implică și construcția unui al doilea pod peste Dunăre, care ar urma să lege cele două țări. Se estimează că această construcție ar costa cele două țări 6 miliarde de euro.
„Acesta este un proiect transfrontalier în care centrala hidroelectrică este doar o mică parte din beneficii – este un proiect de infrastructură important, care va asigura o conectivitate importantă între cele două țări – drumuri, căi ferate, rețele energetice, deoarece va exista o stație electrică și se va îmbunătăți navigabilitatea, precum și managementul riscurilor de inundații”, a declarat Georgiev.
Acesta a adăugat că în prezent cele două țări își actualizează vechile proiecte, le revizuiesc din punct de vedere tehnic și de mediu. Centrala hidroelectrică ar trebui să genereze 800 MW de electricitate anual.
Cu toate acestea, ecologiștii se opun vehement proiectului, afirmând că acesta pune în pericol biodiversitatea. Între Nikopol și Turnu Măgurele există mai multe insule care sunt rezervații și ar putea fi distruse de lucrările de construcție.
Țările de-a lungul Dunării exploatează deja fluviul pentru a produce energie hidroelectrică. Pe măsură ce țările de-a lungul Dunării își propun să își reducă dependența de combustibilii fosili și să își consolideze securitatea energetică, există discuții și planuri în curs pentru construcția de noi centrale hidroelectrice atât pe Dunăre, cât și pe afluenții săi.
Există aproximativ 60 de baraje de-a lungul primilor 1.000 de kilometri ai Dunării. Partea superioară a râului este deosebit de potrivită pentru construcția de facilități hidroenergetice, datorită înclinării sale naturale.
În Austria, aproape 60% din producția anuală de electricitate provine din hidroenergie, cu aproximativ 20% generată direct de-a lungul Dunării. În Slovacia, hidroenergia contribuie cu aproximativ 16% la amestecul energetic general.
Cea mai mare infrastructură hidroenergetică de pe Dunăre este sistemul Porțile de Fier din Defileul Djerdap, format din două baraje operate de Serbia și România. Acesta generează aproximativ 37% din energia Serbiei și 27% din cea a României.
Foto: Arhivă
Proiectul a fost ingropat oficial de ion iliescu in anii 90,dezgropat oficial de Ponta dupa 2010 si reingropat de Dragnea ca ii strica bunastarea de la Belina..Azi guvernul face strict gargara cu junele Burduja la Energie, un incapabil
din Delta la Tr. Magurele, Dunarea are 22 de ‘praguri’care fac improprie navigatia pe sector in perioadele de seceta/ape mici
In afara unei energii electrice de 4,8 miliarde kWh anual impartita intre noi si bulgari, proiectul ar asigura transportul fluvial cam pe toata perioada anului,
Romania are numai de castigat din proiect ,la fel si Bulgaria
da. Facem hidrocentrale, baietii destepti cumpara kilovatul cu 30 de bani si il vand cu 15 lei.
Poate 800 MW putere instalata, nu MW/an. Ar fi mult mai profitabila decat microatomocentralele NuScale care sunt pierdere curata.
Un proiect de rasunet ‘dezgropat’ bun de lauda-n campania, doar sa fie dat uitarii dupa ce alegerile au trecut si politrucii s-au vazut in parlament si PE,
La fel bun re-reluat la urmatorul ciclu electoral cu alta serie de promisiuni…
Nici nu apuca aia sa termine barajul si baietii cei destepti din Koloszvar vor cumpara toata energia viitoare a hidrocentralei. La fel au capusat si Nuclearelectrica.
Aiurea ,nu se va face nimic ,nu mai e Ceausescu.A zburat puiul cu ata.
Si daca se va face, cine va beneficia de energia produsa? Care stapani?
Minunat, minunat ! Cei care vor trai,peste 100 de ani, vor apuca ziua in care se va produce primul Kw. acolo! Mai exista un proiect de constructie a unei hidrocentrale, in zona Macin-Braila, dar a fost ingropat ! De ce ? Pai , era un proiect „comunist”! Si tot comunistii mai aveau un proiect de regularizare a tuturor raurilor interioare ale tarii si valorificarea potentialului lor energetic si nu numai! S-a facut asta pe Olt , dar….a venit „revolutia” si… praful si pulberea!
Cu ce bani ? Ca romanilor nu le mai poti impune sacrificiile din vremea comunismului !?
s-au construit 28 microhidrocentrale, a 29-a n-a mai apucat si uite-asa, Oltul nu e navigabil. Mai lipsea una…
@ Cosmin Pam Matei cât ai avut la fizică, în cazul că ai terminat liceul ?. Ne spui că „Centrala hidroelectrică ar trebui să genereze 800 MW de electricitate anual.”. 800 MW înseamnă puterea instalată a centralei, deci câți megawați, unitate de măsură a puterii turbinelor centralei. Dacă vrem să arătăm câtă energie electrică va produce anual se folosește altă unitate de măsură Mwh. Această unitate de măsură ne arată producție într-o anumită perioadă de timp. zi, lună, an. Noi, acasă plătim kwh și nu Kw., Mwh este un multiplu al Kwh. 1 Mwh = 1.000 kwh. Dacă și „ziariștii” lu’ pește sunt analfabeți funcționali, ce să mai zicem de alții.
„să genereze 800 MW de electricitate anual.”
-ma-ta de prostanac percvers!
La sumele vehiculate în cumpărarea de armament,cele 3 miliarde pentru hidrocentrală și un pod sunt un mizilic.Din păcate pentru noi,după felul în care decurg lucrurile pe plai,acest proiect nu va fi terminat în timpul vieții noastre,sau va fi terminat în stilul podului de la Brăila. !
Reacționează o ….. , ei nu au decât energia de a construi cate 10 -15/ din ce nu au putut comuniștii sa gate din cauza loviluție . Este doar o noua distragere a atenției , de la alte probleme , in vreme ce Hidroelectrica nu este in stare să trimită niște facturi la oameni cu anii, pentru care tâlharii mai baga și penalități . Niște păgâni autentici , care iubesc doar banul , specula și huzurul iar în rest doar Dumnezeu Sfântul mai păzește aceasta țară romana , la care serviciurile de securitate îi caută clienți pentru ai vinde și izmenele romanului și României .