România-Băsescu, meci în prelungiri

Mai erau două ore de votat când Traian Băsescu a anunţat că a rămas preşedinte. Profeţie sau tehnică de manipulare? Sau ţăcăneală în toată regula? Orice rezultat înseamnă pentru Traian Băsescu acelaşi lucru. Că el trebuie să conducă. Adică el merită fără ca noi să-l merităm.

Un lucru este sigur. Că între 8 şi 9 milioane de români au votat pentru debarcare. Adică pentru un Traian Băsescu bun de revenit în marinărie. Sau, dacă rămâne, pentru un preşedinte cu Ciocu’ Mic. Referendumul, indiferent care vor fi cifrele anunţate, a făcut din preşedintele-jucător un politician fără dreptul de a vorbi în chestiuni majore. Poate să râdă, poate să se hăhăie, poate să strige ce vrea. După 8-9 milioane de voturi împotrivă, Traian Băsescu va fi un marinar cunoscut sau un preşedinte aproape mut. Nimic mai mult. Şi dacă vom avea 48% prezenţă la urne? Sau 49,5%? Mai rămâne marinarul în Dealul Cotrocenilor? După mintea lui, da. După decizia CCR sau a Parlamentului, rămâne de văzut. Şi dacă aceste două instituţii îi dau dreptate lui Traian Băsescu, rămânerea şi plecarea sa de la Cotroceni încă se mai joacă. Adică se negociază sau se decid în urma protestelor de stradă. Rezultaele de până la această oră la care scriu (de considerat încă a fi ”în jur de”) tot nu mai lasă loc de revenire la situaţia inţială. Nici populaţia, nici partidele, nici Traian Băsescu nu pot zice să ne întoarcem la treabă ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Este absolut exclus!

Mai rămâne să vedem cum se stabileşte” calea de urmat”!

Un lucru mai merită adăugat. Că referendumul acesta era ca şi trecut. Mai trebuia ca politicienii români să nu înghită pe nemestecate cvorumul impus de UE, mai trebuia ca Statistica să termine datele recensământului, mai trebuia ca Parlamentul să se bată pentru consultarea populaţiei pe parcursul a două zile. Şi mai trebuia ca reprezentanţii USL să nu se vadă aşa de repeede cu sacii în căruţă. Cu asemenea condiţii îndeplinite, azi, la citirea acestor rânduri, Traian Băsescu s-ar fi aflat deja în trenul de Constanţa. Aşa, meciul România-Băsescu a intrat în prelungiri. Câteva zile sau săptămâni. Nu prea cred să poată fi vorba de ceva mai mult!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.