Rusaliile – Pogorârea Sfântului Duh

Pe 31 mai, la zece zile după Înălţarea lui Hristos, prăznuim Rusaliile – Pogorârea Sfântului Duh, numită și Duminica Cincizecimii (50 de zile de la Învierea Sa).

În această zi, Duhul Sfânt s-a pogorât peste Apostoli, sub forma unor limbi de foc, primind puterea de a grăi în limbi necunoscute de ei şi de a face cunoscută învăţătura Mântuitorului tuturor neamurilor.

Astfel, chiar în această zi, ei s-au putut face înţeleşi de toti iudeii sosiţi la Ierusalim din întregul Orientul, fiind în acelaţi timp criticaţi de pelerini pentru că nu îşi puteau explica minunea.

Petru i-a apărat însă pe Apostoli spunând că s-a împlinit profeţia lui Ioil: „Iar în zilele din urmă, zice Domnul, voi turna din Duhul Meu peste tot trupul” (F.A. 2, 17, Ioil 3, 1). După cuvântarea lui Petru, 3.000 de persoane au primit botezul.

Faptele Apostolilor vorbesc despre împlinirea făgăduinţei trimiterii Duhului în ziua Cincizecimii.

Şi când a sosit ziua Cincizecimii, erau toţi împreună în acelaşi loc. Şi din cer, fără de veste, s-a făcut un vuiet, ca de suflare de vânt ce vine repede, şi a umplut toată casa unde şedeau ei. Şi li s-au arătat, împărţite, limbi că de foc şi au şezut pe fiecare dintre ei. Şi s-au umplut toţi de Duhul Sfânt şi au început să vorbească în alte limbi, precum le dădea lor Duhul a grai” (F.A. 2, 1-4).

Pentru ca darul Duhului să vină însă, trebuia ca Hristos sa plece, Înălţarea fiind o condiţie necesară.

„Vă este de folos ca să Mă duc Eu. Căci dacă nu Mă voi duce, Mângâietorul nu va veni la voi, iar dacă Mă voi duce, îl voi trimite la voi. Şi El venind va vădi lumea de păcat… Acela, Duhul Adevărului, vă va călăuzi la tot adevărul; căci nu va vorbi de la Sine, ci câte va auzi vă va vorbi şi cele viitoare vă va veşti. Acela Mă va slăvi, pentru că din al Meu va lua şi vă va vesti. Toate câte are Tatăl ale Mele sunt; de aceea am zis că din al Meu ia şi vă vesteşte vouă” (În. 16, 7-15).

“Cincizecimea este naşterea din nou, duhovnicească, a omului în Sfântul Duh şi Revelaţia definitivă a tainei treimice. În întrupare, Dumnezeu Se naşte în trup, Se face om. Începând de la Cincizecime, omul, prin harul Duhului Sfânt, poate deveni Dumnezeu, după cum spune Sfântul Simeon Noul Teolog”, potrivit crestinortodox.ro.

Cincizecimea este a doua lucrare a Tatălui: după ce Hristos Şi-a încheiat misiunea şi S-a întors la Tatăl, Tatăl trimite Duhul Sfant în persoană, acesta fiind şi rostul întregii lucrări mântuitoare a lui Hristos, credincioşii să primească Duhul Sfânt, scrie sursa citată. Prima zi după Cincizecime este, de altfel, închinată Sfintei Treimi.

În Simbolul credinţei noastre creştine, noi mărturisim despre Sfântul Duh că El este „Domnul de-viaţă-Făcătorul, Care din Tatăl purcede, Cela ce împreună cu Tatăl şi cu Fiul este închinat şi slăvit, Care a grăit prin prooroci”. El este veşnic. Deci, este fără început şi fără sfârşit, de o fiinţă cu Tatăl şi cu Fiul. El are în Sine toate atributele dumnezeirii şi este prezent şi activ în toate lucrările îndreptate spre lume ale Sfintei Treimi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Adela Constantinescu 505 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.