Rusia introduce taxe pe sucuri, chipsuri, grăsimi, zahăr

Într-un efort de a crește veniturile federale, guvernul rus va introduce taxe pe produsele nesănătoase, scrie Vedomosti, citând un document ce poartă semnătura premierului Dmitri Medvedev.

Lista de bunuri care face obiectul noii taxe include uleiul de palmier, băuturile dulci, țigările electronice, chipsurile de cartofi și alte produse cu un nivel ridicat de grăsimi și zahăr, au declarat pentru publicaţia amintită doi oficiali federali care au dorit să îşi păstreze anonimantul.

Ideea a fost susținută de președintele rus, Vladimir Putin, au declarat cei doi oficiali. Conform unui reprezentant al Ministerului Dezvoltării Economice, acest proiect se află în lucru. „Avem instrucțiunile de la guvern cu privire la acest subiect și în viitorul apropiat (termen de câteva săptămâni) vom prezenta propunerile și calcule”, a spus acesta pentru Vedomosti.

Noua măsură are ca scop să aducă bani la bugetul federal şi să reducă consumul de produse cu un nivel ridicat de zahăr şi grăsimi, mai spune reprezentantul Ministerului Dezvoltării.

Rusia se confruntă în această perioadă cu o situaţie economică foarte gravă. Rubla s-a depreciat iar preţul petrolului a scăzut cu 11% de la 1 ianuarie, la aproximativ 30 de dolari pe baril. Guvernul se chinuie să astupe o gaură de 19,2 miliarde de dolari în buget, în condiţiile în care jumătate din venituri sunt asigurate de vânzările de petrol şi gaze. FMI prognozează că economia Rusiei va scădea cu 1% în
acest an, după ce s-a contractat cu 3,7% în 2015. Această stare de fapt a generat o atmosferă de nervozitate maximă în ţară, i-ar fi spus Alexei Uliukaiev, ministrul rus al Economiei, lui Vladimir Putin, pe 26 ianuarie în timpul unei reuniuni, conform Kremlinului.

Perspectivele sunt sumbre, susţine Bloomberg, în condiţiile în care acum câţiva ani Rusia se bucura de mai multă prosperitate. Economiştii şi oamenii de afaceri, inclusiv cei care au legături mai strânse cu Kremlinul, avertizează că ţara se va confrunta cu o stagnare pe termen lung şi cu o scădere a competitivităţii. „Ne aflăm în rândul statelor care îşi măresc decalajul faţă de ţările bogate”, a declarat pe
15 ianuarie, la Moscova Herman Gref, șeful băncii de stat Sberbank, cea mai mare instituție financiară din țară. Situaţia de azi seamănă cu „o scară care duce în jos”, spune Evgeny Gontmakher, un membru al consiliului de la Institutul de Dezvoltare Contemporană din Moscova, instituţie al cărui președinte este prim-ministrul Dmitri Medvedev. Gontmakher spune că probabil Rusia va avea creştere
zero în 2017 și că guvernul îi va liniști pe cetăţei de abia în 2018 atunci când economia îşi va relua creşterea, după alegerile prezidențiale din martie 2018.

Rusia a fost erodată de criză mult mai înainte, nu de azi, aşa cum s-ar crede. Această recesiune este diferită, afirmă Vladislav Inozemtsev, profesor la Școala Superioară de Economie Națională din Moscova. „Nu este vorba despre petrol sau despre sancțiunile internaţionale; este vorba despre o slăbiciune structurală”, susţine acesta. Au fost deja semne în 2012, când barilul de ţiţei era la peste 100 de dolari, iar despre sancţiuni nici nu era vorba pentru că povestea cu Crimeea urma să apară peste doi ani. Inozemtsev susţine că de declanşarea recesiunii se face vinovat Vladimir Putin, care a revenit la preşedinţie în 2012. El a ridicat taxele pentru afaceri şi imobiliare pentru a finanţa cheltuielile militare şi a extins raza de acţiune a companiilor ineficiente de stat, precum gigantul petrolier Rosneft.
Productivitatea a slăbit, corupţia a prosperat, investiţiile străine au încetinit, spune Timothy Ash, un strateg pentru pieţele emergente la Nomura International din Londra.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.