Rusia își face intrarea militară în Siria

Rusia a trimis în ultimele zile două nave de desant pentru tancuri și mai multe avioane către Siria, unde a desfășurat și o mică unitate de infanterie marină, în sprijinul regimului al-Assad, transmite miercuri agenția Reuters citând doi oficiali americani care s-au exprimat sub protecția anonimatului.

Militari ruşi au început să participe la operaţiuni combatante în Siria, alături de trupele subordonate regimului Bashar al-Assad, afirmă surse libaneze citate de site-ul agenţiei Reuters, potrivit Mediafax. Militarii ruşi au ocupat poziţii în jurul oraşului sirian Latakia, un fief al regimului Bashar al-Assad şi au început să participe la confruntările militare împotriva insurgenţilor, conform unor oficiali militari libanezi care au preferat să păstreze anonimatul.

Miaercuri, 9 septembrie, seful dipolmatiei ruse, Serghei Lavrov, i-a propus omologului sau american, John Kerry, constituirea unei coaliții internaționale antijihadiste, din care, pe lângă SUA și Rusia, să facă parte și alte state, inclusiv Siria și Iranul, transmite agenția EFE, citat de Agerpres. Lavrov a estimat că nu este normal ca greul luptei împotriva grupării Statul Islamic să fie dus doar de armata siriană și a sugerat ca această coaliție pe care el o propune să lupte împotriva jihadiștilor în tot Orientul Mijlociu.

La finalul săptămânii trecute, președintele Putin nu a exclus că Rusia va juca un rol mai important în Siria. Întrebat dacă va trimite trupe în Siria pentru a lupta împotriva organizaăției Statul Islamic, Putin a declarat: ”studiem diferitele opțiuni”.

The Associated Press scrie, citând presa rusă, că Iranul a deschis spațiul aerian pentru tranzitul avioanelor militare ruse în drumul lor spre Siria. Tranzitarea spațiului aerian iranian a fost necesară pentru că Bulgaria și Grecia au refuzat să permită accesul avioanelor militare ruse. Solicitarea din partea Moscovei către Sofia a fost pentru zboruri în perioada 1-24 seprembrie. Cum autoritățile ruse nu doreau să implice în această ecuație Turcia (țară care a obligat în trecut un avion cargo rus cu destinația Siria să aterizeze forțat), singura rută rămasă a fost cea prin Iran și Irak, scrie AP.

Miercuri, 9 septembrie, Ministerul rus de Externe a confirmat că în Siria se află consilieri militari ruși, dar că prezența lor face parte dintr-un acord semnat cu mult timp în urma pentru a oferi sprijin militar Damascului.

Potrivit oficialilor americani citați de Reuters, nu este clar ce planuri are Moscova cu această mișcare militară, primele informații indicând pregătirea unei baze aeriene lângă orașul-port Latakia, unul dintre fiefurile trupelor președintelui Bashar al-Assad.

Și alți responsabili americani au sugerat zilele trecute că Rusia își sporește prezența militară în Siria. Dar guvernul de la Damasc a dezmințit aceste informații, susținând, la fel ca și cel de la Moscova, că Rusia este implicată în Siria numai cu experți militari, unii participând la activitățile de instrucție pentru folosirea echipamentelor militare rusești.

Dar o angajare a Rusiei în operațiuni limitate de luptă în Siria este confirmată și de trei surse libaneze care cunosc foarte bine evoluțiile politico-militare siriene și care au cerut de asemenea agenției Reuters să nu le divulge identitatea. Potrivit acestor surse, prezența militară rusă pe teritoriul sirian nu este deocamdată substanțială, dar trupe rusești desfășoară deja acolo acțiuni militare de mică anvergură, astfel că nu se mai poate vorbi doar despre experți militari.

Miercuri, guvernul de la Damasc a pierdut controlul asupra ultimei baze aeriene din provincia nordică Idlib. Baza a fost ocupată de forețele Frontului al-Nusra, grupare afiliată la Al Qaeda. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a declarat în acest context că Moscova studiază modalitățile prin care se poate implica mai mult împotriva organizațiilor extremiste care se confruntă cu regimul de la Damasc. În urmă cu o săptămână, presa americana scria ca fostul comandant al trupelor SUA din Irak și Afganistan și fost direector CIA, David Petraeus, încearcă să îi convingă pe liderii de la Washington să recurgă la o alianță cu Frontul al-Nusra, împreuna cu care să combată extinderea organizației Statul Islamic.

Confirmarea informației privind prezența consilierilor militari ruși în Siria, oferită inițial presei de către oficiali din SUA, este o nouă sursa de tensiune între cele doua state. Washingtonul acuză Moscova că urmărește să escaladeze conflictul din Siria. Ministerul de Externe de la Moscova a venit cu precizări: ”Specialiștii ruși îi ajută pe sirieni să folosească echipamentele rusești și nu putem înțelege isteria anti-rusă iscată astfel”, a declarat Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a diplomației ruse, spunând ca Rusia nu a făcut niciodată un secret din cooperarea militară cu regimul Assad.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.