Salvarea unei istorii

„Nevoia reală care a stat la baza inițierii acestui proiect a fost starea dramatică de degradare în care se aflau bunurile culturale din colecția Muzeului Etnografic, Olimpic și de Artă Contemporană «Nicolae Frunteș» din Șirnea“, arată un text trimis presei.

Potrivit muzeului, 664 bunuri culturale, din care 488 piese etnografice, au fost supuse unui proces complex de conservare, în condițiile în care rezultatele minime stabilite în proiect au fost de 400. Din păcate, 150 de piese nu au putut fi salvate, din cauza gradului ridicat de deteriorare în care se aflau, acestea fiind victimele unui atac generalizat cu cari, expuse unui proces avansat de oxidare și atacurilor de insecte.

Proiectul „Colecția Nicolae Frunteș din Șirnea – un model sustenabil de protejare a patrimoniului“ a fost implementat de Muzeul Casa Mureşenilor Braşov, în perioada martie-septembrie. Pentru o mai bună valorificare a patrimoniului cultural și introducerea într-un circuit economic, bazat pe turism rural, s-au realizat activități specifice de documentare științifică, evaluare-diagnoză, triere-selecție negativă pentru bunurile culturale care nu au corespuns din punct de vedere al conservării sau importanței istorice și etnografice, conservare primară asupra bunurilor culturale din colecție, evidență și inventariere în formă scrisă pe un registru, tipărit în conformitate cu normele legale în vigoare, și, în paralel, în registrul informatizat dedicat bunurilor culturale. Toate aceste activități s-au desfășurat în timpul celor patru deplasări de câte o săptămână ale unei echipe interdisciplinare de specialiști, în lunile mai, iunie, iulie și august. În paralel, s-au realizat șapte activități de conștientizare a membrilor comunității locale și turiștilor cu privire la importanța și valoarea Colecției „Nicolae Frunteș“, prin implicarea comunității în păstrarea și continuarea tradițiilor și obiceiurilor populare, dublate de o bună cunoaștere a elementelor istorice și culturale relevante pentru moștenirea proprie, iar la final, pe 13 august, a fost organizat în Șirnea evenimentul Hora Satului.

Clădirea Muzeul Etnografic „Nicolae Frunteș“ se află într-o puternică stare de degradare, fapt ce impune cu celeritate renovarea spațiului. Astfel, bunurile culturale care fac obiectul acestui proiect au fost depozitate temporar în trei săli de clasă ale Școlii Gimnaziale din Șirnea. În intervalul septembrie-octombrie, o parte din colecție este expusă la Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvana Ancutescu 205 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.