Scandalos: cadou unicat de patrimoniu de 45 de milioane de lei pentru SRI

Prin  ordonanţa de urgenţă 114/2013 publicată în Ajunul Crăciunului în Monitorul Oficial, Guvernul a cadorisit SRI, MApN şi BOR cu trei hoteluri de protocol. Totul s-a „rezolvat” cu maximă discreţie. O explicaţie care insultă inteligenţa românilor.

  Un adevărat super cadou de Crăciun pentru SRI

Cel mai valoros cadou l-a primit SRI. Este vorba de Complexul Palat Olăneşti, în valoare de 45.207.568 lei. Imobilul este compus dintr-un corp vechi de clădire, un corp nou de clădire, cabană, heliport şi parc, totul îm suprafaţă de 107.687 metri pătraţi. Imobilul reprezintă una dintre „perlele coroanei” palatelor de protocol şi aici era programat revelionul 1990 al lui Nicolae Ceauşescu.

Despre acest imobil s-a vorbit mult în urmă cu câţiva ani. Vă redăm o ştire din decembrie 2010 de la Antena 3: „Vila lui Ceauşescu de la Olăneşti a fost finalizată la sfârşitul anului 1989. N-a mai apucat să vină aici în vacanţă. Avea însă programată aici petrecerea revelionului 1990. Clădirea are demisol, parter şi etaj, dar şi un turn de unde pot fi admiraţi munţii din împrejurimi. Până în 2006, vila a putut fi vizitată şi chiar închiriată. Cu alte cuvinte, vila e folosită doar de oficiali. Şi nu le-au fost suficiente cele 3 apartamente, piscina, sauna clubul, cinematograful şi casa de oaspeţi. Regia Patrimoniului de stat a decis să extindă vila şi a angajat o firmă fără să facă licitaţie.
Şi i-a dat pe mână un contract de 1,5 milioane de euro, pe motiv că era singura care putea să facă o astfel de lucrare. Nici amenajarea grădinii nu a fost lăsată la voia întâmplării.
83.000 de euro au fost alocaţi de stat pentru acest lucru. Încă 47.600 de euro s-au dus pe alimentarea cu gaze a vilei, lucrare pentru care s-a făcut licitaţie publică, dar la care s-a prezentat o singură firmă. Palatul Olăneşti se află la 18 km de Râmnicu-Vâlcea, la o altitudine de 450 de metri. Aşa că drumul de acces trebuia să fie ca-n palmă. Tot inventarul de la Palatul Olăneşti este unicat, începând de la covoarele lucrate manual, până la candelabre şi şemineuri. Sufrageria este iluminată cu 487 de becuri, iar în holul principal se află o mini-fântână arteziană din porţelan”.

Inteligenţa românilor este insultată

Se impune o întrebare: de ce are nevoie SRI de acest palat de patrimoniu?. În toată lumea astfel de imobile sunt incluse în circuitul turistic direct sau indirect (doar pentru vizitare – n.a.). Premierul Ponta trebuie să dea explicaţii clare în acest caz. În primul rând care era urgenţa transferului, adică de ce s-a apelat la o ordonanţă de urgenţă ? În al doilea rând de ce a fost atribuită SRI?

„Explicaţiile” oferite în preambulul ordonanţei sunt …de râsul curcilor. „reţinându-se necesitatea luării unor măsuri necesare pentru asigurarea desfăşurării în condiţii optime a activităţilor sprecifice ale SRI”. Suntem în faţa unui text AGRAMAT „necesitatea” … „necesare”  scris parcă de un plutonier avansat în grad la apelul de seară şi care pe fond insultă inteligenţa românilor. Ce legătură au activităţile specifice ale SRI cu cele de protocol.

Cadouri pentru Duşa şi Patriarh

MApN a primit „Vila Covasna” (cea utilizată de Traian Băsescu în deplasările în secuime) care are o valoare de inventar de 4.607.018 lei (738.980 lei valoarea de inventar a terenului), iar BOR a primit Complexul Hotelier Bradul  (tot din Covasna), care este în valoare de inventar de construcţie de 9.517.036 lei. Şi în acest din urmă cadou este cazul ca premierul Ponta să vină cu explicaţii clare. Pentru că a transfera un astfel de complex „pentru sprijinirea activităţii BOR”, reprezintă de-asemenea o explicaţie fără acoperire.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Theo Marcovici 128 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.