Scenariul din spatele incidentului dintre Putin şi preşedintele Republicii Moldova

În timpul ultimului summit CIS din Minsk a apărut un incident neplăcut. Jurnaliştii, care au auzit cu greu ce şi-au spus preşedinţii Republicii Moldova şi Rusiei, au presupus, la un moment dat, că cei doi preşedinţi se vor certa. Preşedinţii vorbeau despre acordul de asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană şi introducerea sancţiunilor de către Rusia drept răspuns, scrie cel mai bine vândut tabloid rusesc, Pravda, citat de Infoprut.ro.

„Incidentul neplăcut cu lupta verbală, pe care preşedintele Republicii Moldova Nicolae Timofti l-a început, nu a fost întâmplător”, crede Alexander Isaiev, autorul articolului publicat de Pravda.

După semnarea acordului cu UE, autorităţile din Republica Moldova s-au trezit într-o confruntare deschisă şi violentă cu Rusia, în principal din punct de vedere politic. „Între timp, UE şi SUA au forţat Republica Moldova către o confruntare serioasă, promiţând noi împrumuturi şi insinuând admiterea în NATO”, se menţionează în text.

De asemenea, Isaiev mai scrie că preşedintele Nicolae Timofti este văzut în Republica Moldova „ca o marionetă nelegitimă, care reprezintă vocea actualei coaliţii de guvernare. […] Preferă să nu-şi spună niciodată opiniile. Republica Moldova nu a văzut până acum un personaj din istorie mai inutil şi care să valoreze mai puţin.”

Alexander Isaiev continuă în aceeaşi notă, susţinând că incidentul din Minsk a fost pus în scenă anterior, preşedintele Republicii Moldova fiind „trimis la summit cu sarcina de a pune presiune în mod agresivi pe Putin”, iar „atacul” prşedintelui rus Vladimir Putin ar fi fost o surpriză pentru Timofti.

Părerile preşedintelui ar fi formate deja la Bruxelles şi trimise la pachet la Chişinău. Aceleaşi păreri au fost trimise, aparent, şi la Kiev, pentru că Timofti „a repetat acuzaţiile pe care le-am auzit de multe ori de la diplomaţii din Ucraina”.

Isaiev se întreabă de ce oficialii de la Chişinău nu au încercat să consulte Rusia înainte de a semna acordul de liber schimb, din moment ce economia Republicii Moldova depinde de Rusia aproape în totalitate.

Autorul articolului concluzionează că Republica Moldova se sinucide economic prin orientarea pro-vestică şi că nu există viaţă economică în afara CIS pentru Chişinău. De asemena, „EU şi SUA sunt cele care definesc în mod rigid cursul extern”, încheie Isaiev.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.