Se pregăteşte o mare manipulare după turul I al prezidenţialelor

Premierul a anunţat „refacerea USL”. De ce nu se poate reface USL. Cum se va derula manipularea privind „refacerea USL” între 2 şi 16 noiembrie. „Rara avis”: Ponta a spus şi două lucruri adevărate.

Ponta anunţă „refacerea” USL

Aflat în platou la B1 TV (unde a fost tratat la fel de bine ca la televiziunea colegului său de partid, Sebastian Ghiţă, sau ca Elena Udrea, favorita postului), premierul Victor Ponta a scăpat, probabil fără să-şi dea seama, o informaţie privind strategia de campanie pe care o va avea după primul tur al alegerilor prezidenţiale. Concret, Victor Ponta a afirmat că „vom reface USL”, după 2 noiembrie, sau după 16 noiembrie. Întrebat de moderatoare dacă refacerea USL se va face cu PNL, Victor Ponta a răspuns afirmativ, după care detaliat. Dezinformând. El a afirmat că de fapt USL se va forma cu partidul lui C.P. Tăriceanu, susţinând că acesta reprezintă adevăratul PNL. Legat de partidul condus de Klaus Iohannis, premierul Ponta a afirmat (a mai utilizat în campanie această manipulare) că acesta nu este PNL, ci PDL care a „confiscat un nume” (PNL – n.a.), şi că nu a avut curajul să intre cu el în alegeri, ci sub formula de ACL.

USL nu se poate reînfiinţa

Din punct de vedere juridic (există deja o sentinţă judecătorească în acest sens), nu se mai poate constitui o alianţă care să poarte numele de USL. S-ar putea, dar numai în situaţia în care părţile ar fi PSD şi PNL, ceea ce este imposibil, deoarece liberalii s-au convins ce înseamnă convieţuirea cu PSD. Mai mult, PSD nici măcar nu poate face o alianţă (cu orice alt nume) cu „partidul liberal” al lui C.P.Tăriceanu, pentru simplul motiv că acesta nu există. Se ştie, Tribunalul Municipiului Bucureşti a respins schimbarea numelui Partidului Naţional al Mediului (PNM) – acesta ar fi partidul condus de C.P.Tăriceanu în Partidul Liberat Reformator (PLR) pentru nerespectarea unor prevederi legislative. Deci la ora actuală NU există PLR, ci doar PNM, dar situaţia este foarte încurcată pentru că în registrul partidelor politice se menţionează că în dosarul nr.16773/3/2013- Tribunalul Bucureşti – Secţia a IV-a Civilă – preşedinte este domnul Ionică Anuţoiu. PSD poate face o alianţă cu PNM, dar nu ar fi avantajat pentru că este un partid foarte mic, cu tot cu liberalii care au plecat din PNL.

Cum se va derula manipularea

Ţinând cont de cele expuse mai sus, suntem în mod clar în faţa unei manipulări de zile mari. Scopul: atragerea fără complicaţii a voturilor celor care au optat în primul tur pentru C.P.Tăriceanu (este posibil ca nu toţi electorii lui Tăriceanu să fie dispuşi – când acesta îşi va anunţa sprijinul pentru premier – să îl voteze pe Victor Ponta în turul II, dar „anunţându-se” o „refacere a USL”, aceştia ar putea fi convinşi); păcălirea unor alegători ai PNL mai puţin informaţi.

Este previzibil şi modul în care manipularea va fi pusă în practică. Imediat după turul I, Victor Ponta ar putea anunţa „refacerea USL”, toţi comunicatorii din PSD vor reproduce mesajul, iar mediile de informare arondate vor „certifica” evenimentul. De asemenea, comunicatorii din grupul Tăriceanu ar putea anunţa şi ei refacerea „USL”, iar la televiziunile prietene vor curge „informaţii” de genul celor declarate vineri seara de Ponta la B1TV: PNL nu este PNL ci PDL, liberalii „de bună credinţă” s-au „alăturat” proiectului etc etc.

Evident, că nu se va schiţa nici un gest privind „refacerea USL” pentru că, aşa cum am arătat nu este posibil. Dar pentru aburirea electoratului care trebuie atras, se va spune că fiind campanie, nu există timpul fizic până la turul al II-lea pentru efectuarea actelor, dar că după 16 noiembrie (este şi motivul pentru care vineri seara Victor Ponta a avansat şi posibilitatea ca „refacerea” să aibă loc după 16 noiembrie) totul se va rezolva. Evidetn, că după turul al II-a, indiferent de rezultat, nu se va întâmpla nimic.

O minciună gogonată…

Tot vineri noapte în emisiune, Victor Ponta a mințit „explicând” telespectatorilor cum a ajuns Klaus Iohannis preşedinte al PNL. „Întâi Iohannis a vrut să fie viceprim-ministru şi ministru de interne, dar eu nu am vrut (este adevărat că Ponta a refuzat, dar propunerea privind funcţiile pentru Iohannis venind însă din partea conducerii PNL – n.a.). După aceea a vrut să ajungă premier dar dacă Antonescu nu l-a pus atunci l-a dat jos pe Antonescu şi a devenit preşedinte la PNL”. Suntem în faţa unor afirmaţii care frizează ridicolul, pentru că evenimentele sunt de dată recentă şi toată lumea ştie că după europarlamentare, Crin Antonescu şi-a respectat cuvântul (a anunţat că renunţă la conducerea partidului dacă PNL nu atinge 20%) şi a demisionat din fruntea liberalilor. Evident, nu a fost aceasta singura minciună spusă în emisiune vineri seara. (Ponta a mai afirmat că l-a „auzit” pe Iohannis spunând că aşteaptă ca DNA să-i câştige alegerile – evident o altă invenţie, că Iohannis fuge de Curtea Supremă – este cea mai nouă temă de campanie electorală ş.a.).

…şi două adevăruri

Surprinzător, Victor Ponta a spus şi două lucruri adevărate. Primul: „treburile de zi cu zi ale statului, pensiile, salariile, energia, agricultura nu sunt ale preşedintelui, ci ale guvernului, sunt treburi de zi cu zi care trebuies rezolvate de guvern”, a spus Ponta. Este foarte corect ce a spus. Numai că exact domnia sa în această campanie electorală a marşat pe promisiuni de genul „vor creşte pensiile, salarile ş.a.”. Al doilea: „Această campanie electorală este una negativă…” a afirmat Victor Ponta. Şi are dreptate. Mai mulţi analişti neutri au ajuns la concluzia că Victor Ponta este candidatul care a utilizat din plin campania negativă. La televiziunile prietene acest lucru este vizibil, principala ţintă a atacurilor fiind Iohannis. Ultima „găselniţă”, un pliant (în mai multe situaţii acesta a fost remis pensionarilor prin poştă împreună cu talonul de pensie) în care sunt trei teme: „Klaus Iohannis vrea să-ţi taie pensia”, „Traian Băsescu îl susţine pe Klaus Iohannis – cine a tăiat o dată pensiile, le va tăia din nou” şi „Doar Ponta protejează pensiile”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.