Securitatea datelor pacienților, pusă sub semnul întrebării

Introducerea obligativităţii Dosarului Electronic de Sănătate (DES) din 12 noiembrie a creat aprigi discuţii în mediul medical. În timp ce doctorii spun că istoricul medical al pacienţilor va putea fi accesat de oricine, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate garantează că sistemul foloseşte cele mai înalte standarde de securitate în domeniul datelor medicale.

În Dosarul Electronic de Sănătate al pacienţilor, medicii, indiferent că lucrează la stat sau în sistemul privat, vor fi obligaţi să completeze datele medicale ale pacienţilor pe care îi consultă. Până acum, deschiderea unor astfel de documente electronice era opţională. În DES sunt trecute informaţii despre bolile cronice, hematologice, tratamentele curente şi internările recente ale unui pacient, precum și cele despre alergii, intoleranţe ori efectuarea unui transplant. Până în prezent, au fost întocmite 6.200.000 de dosare electronice.

„Practic, oricine află CNP-ul cuiva, poate accesa dosarul medical al pacientului respectiv. Această situaţie creează o stare de disconfort în rândul medicilor, dar şi a pacienţilor. Este o problemă care contravine flagrant codului deontologic“, spune Ioan Tomescu, medic de familie din Bucureşti. Afirmaţia este întărită de dr. Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor, care a declarat pentru news.ro: „Faptul că un medic va fi obligat să introducă în sistem în beneficiul Ministerului Sănătăţii, toate informaţiile medicale din istoric, din antecedentele pacientului său, am înţeles. Dar şi al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate mi se pare o chestiune anormală, o chestiune care contravine principiilor şi normelor etice şi deontologice, aşa cum le veţi vedea în Codul şi Statutul CMR“.

Corpul medical protestează

Medicii vor protesta împotriva actualelor reglementări ale legii, cerând modificarea strict a acestei prevederi. Ei sunt de părere că nu este normal să fie la îndemâna oricui informaţiile unui pacient. Care sunt consecinţele directe ale actualei reglementări? În primul rând, corpul medical va avea o senzaţie de disconfort, pentru că se renunţă la confidenţialitatea informaţiei medicale. Alte riscuri sunt ca toată lumea să afle despre patalogii care nu se doresc a fi ştiute.

Orice pacient se poate conecta la Portalul DES de la orice calculator cu conexiune la internet, accesând adresa www.des-cnas.ro, selectând butonul ”Accesați DES” și urmând instrucțiunile pentru pacienți afișate pe pagină.

CNAS garantează securitatea datelor

În replică, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Radu Ţibichi, a declarat pentru newsin.ro, că, din punct de vedere al securităţii, Dosarul Electronic de Sănătate este „conceput cu utilizarea celor mai mari standarde de securitate în domeniul datelor medicale. (…) Este important să fie acceptat acest Dosar Electronic de Sănătate (DES) pentru că el devine un instrument foarte important de lucru pentru medici şi un instrument foarte important pentru pacient, care va avea datele organizate şi va putea să joace un rol activ în gestionarea propriei sănătăţi.“

(Articol apărut în ediţia tipărită a ziarului Cotidianul de joi, 17 noiembrie)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alina Stoian 4 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.