Şeful Lukoil a fost în România pentru o discuție cu Ponta

Preşedintele grupului petrolier rusesc Lukoil, Vagit Alekperov, a revenit marţi în România, la opt luni după vizita anterioară. În mai 2013, acesta a reconfirmat interesul grupului pentru România, în contextul în care se vorbea despre închiderea rafinăriei Petrotel.Potrivit unor surse guvernamentale citate de Economica.net, vizita oficialului Lukoil are legătură cu perimetrele pe care Lukoil pe are concesionate în Marea Neagră.

Oficialul rus urma să participe la discuţii cu oficiali ai statului român, alături de întâlnirile cu conducerea sucursalei din România a grupului petrolier, potrivit unor surse din piaţa petrolieră. Alekperov vurma să aibă o întâlnire inclusiv cu premierul Victor Ponta. Ultima vizită a şefului Lukoil în România a avut loc în mai 2013 şi, ca şi acum, nu a fot anunţată public. Atunci, Alekperov i-a vorbit preşedintelui României, Traian Băsescu, „despre contextul internaţional dificil cu care se confruntă companiile din domeniu, dar că, în România, Lukoil îşi va menţine şi dezvolta activităţile de rafinare“, potrivit comunicatului preşedinţiei României.

Lukoil este a treia companie petrolieră din România, cu o rafinărie la Ploieşti (Petrotel, cu o capacitate anuală de rafinare de 2,8 milioane de tone) şi o reţea de 300 de staţii de distribuţie.

În 2011, Lukoil a semnat cu Agenţia Naţională de Resurse Minerale (ANRM) două acorduri petroliere pentru perimetrele din Marea Neagră pe care compania le-a câştigat în 2010 în cadrul unei licitaţii. Lukoil a câştigat cele două perimetre, Trident şi Rapsodia Est, în consorţiu cu cei de la Vanco International. Cei de la Lukoil nu ar fi respectat în totalitate programul de investiţii pentru prospecţiuni în perimetrele din Marea Neagră, şi există riscul ca, în acest an, acordul petrolier să fie revocat. Astfel, oficialul Lukoil ar fi venit la Bucureşti pentru a cere extinderea perioadei în care trebuie făcute investiţiile.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.