Sfaturile ciudate ale guvernatorului Mugur Isărescu pentru bănci

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a cerut băncilor comerciale să publice dobânzile reale astfel încât să nu se mai creeze confuzii în rândul clienţilor. „Trebuie să facem un efort mai mare pentru a obişnui publicul cu rata reală a dobânzii, diferenţa dintre rata nominală şi rata inflaţiei. Nu trebuie să lăsăm publicul într-o confuzie, nu este sănătoasă”, a declarat şeful BNR la conferinţa „Viitorul modelelor de business bancar”, organizată în cadrul evenimentelor dedicate aniversării a 135 de ani de la înfiinţarea Băncii Naţionale a României. Această solicitare pare ciudată pentru că vine de la guvernatorul BNR şi pentru că nu se ştie care va fi rata inflaţiei. „Băncile nu au cum să publice dobânzile reale pentru că nu ştiu care o sa fie rata inflaţiei. Pot să publice ce a fost, dar ce relevanţă are acest lucru? Atunci când depui banii la banca o faci pentru dobânzile VIITOARE, nu pentru cele trecute. Iar dobânzile reale viitoare nu pot să fie decât ESTIMATE. Ce te faci dacă dobânda reală estimată nu este cea pe care ţi-a «promis-o» banca? Ei uite aici domnul guvernator nu a venit cu niciun sfat pentru că domnia sa, ciudat pentru un guvernator al unei bănci centrale care ţinteşte inflaţia VIITOARE, se uită la trecut”, a declarat anlistul economic Florin Cîţu.

Isărescu a pornit de la ideea de a schimba mentalitatea deponenţilor, în sensul că aceştia trebuie să se uite la dobânzile reale, nu cele nominale. „Ar trebui să-i îndemnăm pe deponenţi să se uite la dobânda reală, nu la cea nominală. Acum câţiva ani, când dobânda nominală se învârtea între 6-7%, inflaţia era tot pe acolo, diferenţa între dobânda nominală şi rata inflaţiei dădea o rată reală a dobânzii de circa 1%. Acum avem rată nominală între 1%-1,5%, inflaţia a coborât sub 1% şi tinde să fie negativă pentru câteva luni, poate chiar trimestre, iar câştigul real se menţine, s-ar putea să fie mai mare dobânda reală faţă de acum câţiva ani”, a spus Isărescu.

De asemenea, Isărescu a adăugat că politica de comisioane practicată de bănci ar trebui să evite descurajarea depunerilor. „Încă avem o problemă cu comisioanele, care sunt mari, un comision de 0,5%-1% pentru o operaţiune bancară se simte. Nicio bancă nu ar trebui să trăiască momentul când deponentul zice: de ce să-mi ţin banii în bancă, să plec cu mai puţin acasă? Este un îndemn la realism şi trebuie să va spun că noi, Banca Naţională, suntem preocupaţi de reducerea comisioanelor. Am luat măsuri cu vorba bună, cu moral suasion să reducem comisioanele, mai ales pe zona plăţilor de mare valoare”, a afirmat Isărescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4563 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.