Sistemul bancar spaniol se prăbuşeşte

Guvernul spaniol va cere ajutorul fondurilor de stabilitate financiară ale UE dacă tensiunea de pe pieţe persistă, pentru a injecta 30 de miliarde de euro în sectorul bancar, pe lângă cele 19 miliardede euro necesare pentru recapitalizarea băncii falimentare Bankia, transmite El Mundo.

Dacă criza din Grecia va continua şi dacă dobânzile la care Spania se împrumută pe pieţe vor rămâne la nivelul actual de 500 de puncte, “Spania ar putea cere ajutorul Fondului European de Stabilitate Financiară. Este o posibilitate, deşi acum toate ipotezele sunt posibile”, a explicat o sursă guvernamentală de la Madrid pentru El Mundo.

O altă posibilitate luată în calcul de guvernul spaniol de centru-dreapta este solicitarea unui împrumut FMI. Cu toate acestea, poziţia oficială a Ministerului Economiei este de a nu cere niciun ajutor extern.

Potrivit El Mundo, Spania are nevoie de 30 de miliarde de euro pentru a le injecta în trei mari bănci: CatalunyaCaixa, NovacaixaGalicia şi Banco de Valencia. Aceste bănci stau însa mult mai bine decât Bankia, care a solicitat vineri un ajutor record de 19 miliarde de euro. Bankia este a treia bancă ca importanţă în Spania şi are active “toxice” de 30 de miliarde de euro. Statul a acordat deja un ajutor de 4,5 miliarde de euro pentru Bankia.

Însumând toate aceste cifre, Spania are nevoie de peste 50 de miliarde de euro pentru a salva sectorul bancar, iar specialiştii se îndoiesc că Madridul dispune de acest capital, mai cu seamă în condiţiile în care disciplina bugetară este strict monitorizată de UE.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.