Situația tragicomică a bolivarului venezuelan

Prăbușirea prețului petrolului a falimentat Venezuela. Inflația a depășit 700% în luna aprilie, potrivit FMI. O asemenea rată a inflației implică tipărirea continuă a noi bancnote și s-a ajuns ca asta să fie o povară pentru stat.

Multe state din lume au încredințat tipărirea bancnotelor unor companii private, care pot oferi elemente sofisticate de siguranță. În Venezuela lucrurile nu stau așa și s-a ajuns ca imprimeria băncii centrale din orașul Maracay să rămână fără hârtie specială și fără metalul necesar bancnotelor. Din acest motiv, președintele Nicolas Maduro a ales să comande tipărirea în străinătate și statul plătește pentru asta cu dolari, când rezervele valutare sunt pe sfârșite.

The Wall Street Journal scrie că în Venezuela au sosit circa 30 de avioane cargo Boeing 747 care transportau nu ajutoare pentru populație ci bancnote. În decembrie, guvernul a negociat tipărirea a 10 miliarde de bancnote. Se tipăresc doar bilete de 100, de 50, de 20, 10 și 2 bolivari, în condițiile în care un dolar a ajuns să valoreze peste 1.000 de bolivari.

Analiștii își pun o întrebare legitimă: de ce nu tipărește banca centrală, controlată de către președinte ca urmare a unui decret de urgență, bancnote de 10.000, de 1.000.000 sau de 10 milioane de bolivari? Asta ar reduce cu mult costurile tipăririii și ale transportului în Venezuela. Experții spun ca bancnotele cu valoare mare nu duc la inflație, ele sunt doar rezultatul inflației. ”Bancnotele mari economisesc bani, pentru că, în loc să trebuiască să înlocuiască bancnote deteriorate de 10 bolivari, vor înlocui mult mai puține bancnote de valoare mare”.

Guvernul lui Maduro a recunoscut implicit această eroare în momentul în care a încetat să mai faca comenzi pentru bancnote de 20, 10 si 2 bolivari, pentru că costul tipăririi lor era mai mare decât valoarea lor.

Guvernul de la Caracas nu vrea să arunce pe piață o bancnota mai mare de 100 de bolivari de teamă că populația ar putea conștientiza și mai bine în acel moment cât de mare este inflația, un lucru pe care guvernul îl neaga, preferând să vorbească exclusiv despre o conspirație occidentală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.