Sorin Lavric – „delicvent” al limbii române

Într-un comunicat pompos şi agramat, ICR anunţă pe pagina oficială „conferinţa susţinută de filosoful, scriitorul şi traducătorul român Sorin Lavric”, eveniment care a avut loc zilele trecute la Universitatea din Bălţi, Republica Moldova, în care autorul şi-a propus punerea la zid a unuia dintre cei mai mari filosofi români. Textul conţine o fulminantă eroare gramaticală chiar în titlul conferinţei, pe care autorul a intitulat-o ca un analfabet: „Nae Ionescu, DELICVENTUL ideologic”.

Nu poate fi vorba de o banală greşeală de tipar, întrucît şi pe afişul manifestării scrie la fel: DELICVENT ! Aşadar, chiar şi Sorin Lavric, „filosoful, scriitorul şi traducătorul” acceptă această „delicvenţă” faţă de limba română.

Orice elev de gimnaziu ştie că ar fi lăsat repetent dacă ar scrie „DELICVENT”, în loc de forma corectă care este „DELINCVENT”! E adevărat că în vorbirea populară se acceptă pentru babele din Dîlga şi forma negramaticală „delicvent”, lucru nepermis în limba română cultă şi, cu atît mai puţin, în limbajul academic. Cuvîntul „DELINCVENT” vine din latinescul „delinquens, -ntis”, fiind preluat şi în limbile franceză sau italiană cu formele corecte „délinquant”, respectiv „delinquente”. Orice altă formă ţine, evident, de analfabetism.

Toate aceste mofturi culturale ale ICR, cum este şi seria de conferinţe a lui Sorin Lavric, nu fac altceva decît să continue destrăbălarea culturală pe mulţi bani publici, în timp ce pensionarilor li se taie veniturile mizere pentru salvarea patriei. Sorin Lavric este unul dintre aceşti ţuţeri ai Puterii pedeliste şi un bun absorbant de fonduri de la buget.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.