SUA: Interdicție pe viață de a vorbi despre pericolele exploatării gazelor de șist

Doi copii de șapte, respectiv zece ani, din Pennsylvania vor trebui să evite să vorbeasca despre exploatarea gazelor de șist pentru tot restul vieții, dacă vor să nu plătească o amendă de 750.000 de dolari. Este rezultatul, cât se poate de legal în SUA, în ciuda Amendamentului I al Constituției, al unei înțelegeri în justiție între familia Hallowich și compania Range Resources, specializată în extracția gazelor de șist.

Militanții împotriva exploatării gazelor de șist susțin că păstrarea acestor secrete în schimbul unor sume de bani a făcut ca industria atât de lăudată a gazelor de șist din America să reziste în fața controalelor de mediu, și asa mult mai puțin dure decât cele din Europa. Probele sunt îngropate, iar apa contaminată și afecțiunile provocate devin un secret în schimbul banilor.

Dacă în Statele Unite un asemenea ordin de păstrare a tăcerii (gag order) este un fapt obișnuit pentru persoanele adulte, supunerea unor minori la acest tip de înțelegere este o premieră care a început să stârnească polemici.

Rara interdictie impusă familiei Hollowich de a vorbi despre operațiunile companiei exploatatoare a fost discutată în urmă cu doi ani de judecătorii americani, iar presei i s-a interzis accesul la documentația procesului. Pittsburgh Post-Gazette a reușit totuși să obțină o serie de amanunte pe care le-a publicat în urmă cu o săptămână.

Cum în 2011 familia Hallowich se plângea că activitățile de extragere a gazelor de șist au ruinat afacerile de la ferma pe care o deținea și a afectat sănătatea copiilor, care suferă de mai multe probleme respiratorii și de dureri de cap, avocatul companiei a propus familiei un aranjament: interdicția de a mai vorbi în public despre aceste probleme, contra a 750.000 de dolari. Soții Hallowich au fost mereu niște critici ai exploatării gazelor de șist și s-au plâns că cele patru puțuri, stația de compresoare și lacul pentru alimentarea cu apă a instalației, toate aflate în apropierea fermei lor, le-au distrus afacerile și le-au afectat sănătatea. Au reclamat că poluarea apei le provoacă arsuri în gât și la ochi, dureri de cap și de urechi.

Range Resources le-a propus cei 750.000 de euro pentru a-și putea duce copiii într-o altă zonă, nepoluată. Totul cu condiția de a-și ține gura pentru tot restul vieții. Documentele obținute de presă arată că avovatul companiei Range Resources declarat că ’’Cred că această poziție se aplică întregii familii’’.

Un număr însemnat de juriști americani au condamnat însă acest ordin aplicat unor copii. ’’Sunt copii și nu pot fi obligati printr-o asemenea înțelegere. Însă justiția a aprobat acordul’’, se revoltă Harry Fletcher, profesor de drept, citat de Pittsburgh Post-Gazette. Purtătoarea de cuvânt a Range Resorces, acum că afacerea a ajuns in presă, și-a nuanțat pozitia și a spus că firma la care lucreaza nu poate fi de acord cu un asemenea tratament aplicat unor minori, însă, pe de altă parte, a ținut să declare că sănătatea familiei Hallowich nu ar fi avut de suferit de pe urma exploatării gazelor de șist.

În SUA, procedura demai sus este una cât se poate de banală și legala. Este vorba de a împiedica, prin mijloace financiare, ca părțile civile și avocații lor să facă vorbire despre afacerea în cauza în public sau în presă. Amendamentul I al Constituției SUA nu poate împiedica presa să publice asemenea informații, acest tip de gag order fiind singurul mijloc legal de a păstra tacerea asupra unui fapt ce poate dăuna unei activități, economice în acest caz.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.