Suedia îşi cheamă rezerviştii

Guvernul demisionar al Suediei a anunţat că doreşte să reantreneze rezerviştii, o măsură menită să ducă la o creştere a capacităţii militare ale statului, pe fondul noii politici agresive a Rusiei, scrie Thelocal.se.

“Lumea s-a schimbat într-un mod negativ”, a declarat ministrul Apărării, Peter Hultquist. El a făcut referire la reînarmarea Rusiei, anexarea Crimeii şi conflictul din Ucraina, spunând că sunt câteva din motivele rechemării pentru antrenamente a rezerviştilor.

Este vorba de circa 7.500 de suedezi care au facut armata începând din 2004. Ei ar urma să intre într-un program militar de o lună, începând cu prima parte a anului 2015.

Chiar dacă Suedia a fost în centrul unui incident creat de intrarea unui submarin rus în apele Golfului Stockholm, ministrul Apărării spune că nu există un pericol imediat la care sa fie expusă ţara sa. “Cred că în Marea Baltica există o noua situaţie a securităţii. Observăm mai multe exerciţii, mai multe activităţi de spionaj şi ceea ce s-a întâmplat confirmă că suntem într-un nou context, dacă e să comparăm situaţia cu cea din urmă cu zece ani”, a spus ministrul suedez.

“Nu există ameninţări imediate, dar mediul de securitate s-a schimbat într-un mod negativ şi de aceea trebuie să aprofundăm discuţiile privind cooperarea cu alte state”, a spus Hultquist.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.