Tăriceanu atacă la CCR ordonanța privind modificarea Codurilor

Călin Popescu-Tăriceanu vrea să atace la Curtea Constituțională ordonanța de urgență prin care Guvernul a modificat Codul penal și Codul de procedură penală.

„Vorbind despre ordonanța de urgență pentru modificarea a peste 140 de articole din Codul penal și din Codul de procedură penală, am văzut, din păcate, în spațiul public puține voci, opinii care să ia atitudine împotriva acestei practici pe care Guvernul a adoptat-o. Trebuie să subliniez faptul că, din experiența mea de prim-ministru și de parlamentar, nu putem să gândim că o astfel de procedură va fi utilizată de actualul Guvern. De altfel, vă imaginați că, dacă eu, la momentul la care exercitam această funcție, aș fi dorit să fac o astfel de modificare a Codului penal sau a Codului de procedură prin ordonanță, probabil că aș fi stârnit o furtună. Există o problemă serioasă dincolo de această chestiune procedurală, care este anormală, și anume: Curtea Constituțională, nu o dată, a sancționat modificările care sunt aduse legislației privitoare la drepturile și libertățile fundamentale prin ordonanță de urgență. Modificările referitoare la aceste probleme care țin de fundamentul democrației, drepturile și libertățile individului nu pot fi făcute prin ordonanță de urgență, de aceea îmi rezerv posibilitatea de a sesiza CCR și am dat astăzi în lucru departamentului legislativ să studieze această chestiune și să pregătească, dacă avem baza juridică, să sesizăm Curtea”, a spus președintele Senatului, la Palatul Parlamentului.

Guvernul nu are dreptul să intervină prin ordonanță, în condițiile în care există mai multe inițiative legislative care modifică cele două Coduri și care se află în dezbateri parlamentare.

„Direcția legislativă se va ocupa de inventarierea tuturor acestor propuneri și aici va fi încă un element suplimentar pe care probabil voi decide sesizarea CCR. Până pe data de 6 iunie vor fi pregătite aceste lucruri, când activitatea Parlamentului va fi reluată”, a menționat Tăriceanu.

Ordonanța de urgență pentru modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală a fost necesară pentru clarificarea elementelor din aceste două coduri conform indicațiilor pe care Curtea Constituțională le-a făcut, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, miercurea trecută.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.