Tăriceanu, despre programul de guvernare prezentat de „vechiul PDL”

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este de părere că programul politic prezentat, ieri, de „vechiul PDL” este o compilaţie, fără viziune şi fără o perspectivă liberală autentică.

Într-un comunicat de presă, Tăriceanu arată că vechiul PDL, care a preluat controlul în PNL, ar trebui să răspundă la câteva întrebări.

„Le pun eu, dar sunt şi întrebările liberalilor autentici şi ale tuturor românilor”, scrie președintele Senatului.

1. De ce vine astăzi vechiul PDL în faţa românilor cu un program-compilaţie fără viziune şi fără o perspectivă liberală autentică? Au anunţat o viziune liberală şi au oferit acelaşi discurs băsist despre marota reformei şi modernizării – modernizare fără măsuri curajoase, reformă cu aceiaşi oameni.
2. De ce politicienii, care în 2010 au aruncat bomba creşterii TVA şi tăierii cu 25% a salariilor, joacă acum rolul de genişti? Cine îi crede?
3. Cum pot – aceiaşi politicieni care au tăiat salariile medicilor, profesorilor şi, practic, i-au invitat afară din ţară – să fie credibili, acum vorbind despre reforma din sănătate şi educaţie şi stoparea migraţiei tinerilor bine pregătiţi?
4. Pe zona economică, programul este noul Cod Fiscal din care s-au tăiat peste 50% din măsurile liberale esenţiale. De ce, dacă susţine că este liberal, vechiul PDL nu votează noul Cod Fiscal ultraliberal în Parlament?
5. Când va înţelege vechiul PDL că nu este de ajuns să tai TVA-ul pentru a avea un program economic liberal? Cu o floare nu se face primăvară!
6. Cum au ajuns Vasile Blaga şi Cătălin Predoiu să se declare liberali? După cum nu poţi cere unui luptător de sumo să concureze la gimnastică ritmică la Mondiale, aşa nu poţi cere unor oameni politici populişti să gândească politici liberale autentice.
7. Cum poate echipa Blaga-Ghorghiu-Predoiu să fie una performantă – aşa cum susţine că este – când majoritate lor au făcut parte din guvernele Boc – Ungureanu? De ce am avea rezultate diferite faţă de atunci?
8. PDL a dus timp de peste un deceniu politica impusă de Traian Băsescu. De ce PNL continuă, prin vechiul PDL, retorica de tip Băsescu?
9. De ce vechiul PDL acţionează în Parlament după strategia „soluţiilor imorale”, practicând pe scară largă traseismul? Aşa speră să ajungă la guvernare, folosind modelul Băsescu?
10. De ce susţin că reducerea TVA la 20% propusă în noul Cod Fiscal va aduce o groapă la buget şi apoi la câteva zile propun reducerea la 19%, tot de la 1 ianuarie 2016? Chiar au uitat astăzi, ce strigau ieri?
La toate aceste întrebări, vechiul PDL trebuie să ofere răspuns. Nu doar Partidului Liberal Reformator şi actualei coaliţii de guvernare, dar tuturor liberalilor şi tuturor românilor.
Există, însă, un lucru pozitiv după prezentarea de ieri a programului: am văzut că „împăratul este gol”. Toţi românii au văzut că, oricât s-ar forţa, Vasile Blaga, Cătălin Predoiu şi membrii PDL care conduc acum PNL, nu pot păcăli pe nimeni: nu gândesc ca liberalii, nu vorbesc ca liberalii, iar viziunea lor, cu siguranţă, nu este liberală. Liberalismul e mort şi îngropat în PNL”, se arată în document.

Sâmbătă, PNl şi-a lansat noul program de guvernare, care a fost aprobat de Comisia de unificare a partidului.

Cei doi copreședinți ai PNL, Vasile Blaga și Alina Gorghiu, au lansat o invitaţie oficială adresată tuturor partidelor parlamentare de a lua la cunoștință propunerile liberalilor și de a se alătura acestui proiect.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.