Tăriceanu vrea anchetă privind evenimentele post-Colectiv

Co-preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, vineri, că va solicita, după alegerile parlamentare, declanşarea unei proceduri de anchetă referitoare la evenimentele din noiembrie 2015 când Guvernul Ponta a demisionat ca urmare a tragediei de la Colectiv și a fost numit Guvernul tehnocrat.

„România a devenit ostatica unui grup care a preluat puterea într-un mod care va trebui cercetat în viitor de autorităţile judiciare. ALDE va cere declanşarea unei proceduri de anchetă imediat după următoarele alegeri. Cetăţenii au dreptul să ştie ce s-a întâmplat în noiembrie 2015, cum s-a întâmplat și de ce s-a întâmplat. Pe cale de consecinţă, Parlamentul, unica instituţie prin care naţiunea îşi exercită suveranitatea, este redus acum, după cum ați văzut la rolul de spectator al unor decizii politice ce se iau după criterii netransparente de către persoane care nu şi-au câştigat prin vot dreptul de a decide şi de către agenţii sau instituții ale statului conduse la rândul lor de persoane numite pentru îndeplinirea unor atribuţiuni nepolitice. Aceste persoane şi institutii fără misiune şi responsabilitate politică sunt însă angajate într-o vastă operaţiune de discreditare a Parlamentului ca instituţie centrală a democraţiei reprezentative, de compromitere a partidelor politice ca instrumente indispensabile ale democraţiei liberale şi ca forme eminente de asociere voluntară a cetăţenilor liberi, precum şi de hărţuire a oamenilor politici, care continuă să pledeze în public pentru valorile şi principiile democratice”, a declarat președintele Senatului, la Liga Aleşilor Locali ALDE.

Potrivit acestuia, un prim pas ar putea fi reprezentat de constituirea unei comisii parlamentare de anchetă.

„Probabil, întâi la nivelul Parlamentului, într-o comisie parlamentară de anchetă, şi aceasta va putea să decidă mai departe. Dacă astfel de derapaje rămân nesancţionate, şi pe viitor se pot repeta aceleaşi grave greşeli. (…) În modul în care s-au desfăşurat lucrurile în noiembrie 2015 este evident că au intrat în această acţiune nu forţele politice, ci forţe obscure, într-o manieră netransparentă şi care au distorsionat procesul democratic în România”, a mai spus Tăriceanu.

De asemenea, Tăriceanu a susţinut că, după alegeri, „toate deciziile actualului guvern ce subminează Constituţia, instituţiile democratice şi echilibrul puterilor în stat, precum și drepturile și libertățile cetățenilor vor fi anulate”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.