The Wall Street Journal atacă Fundația și „gașca” Clinton

După ce ani de zile a susținut că Fundația Clinton nu ridică problema unor conflicte etice pentru el, soția sa și guvernul SUA, Bil Clinton recunoaște acum adevărul – cel puțin în parte. Dacă soția sa va deveni președinte, el spune că acest Super Comitet de Acțiune Politică care este de fapt această fundație de binefacere nu va ma accepta contribuții corporatiste. Bill va și demisiona din conducerea fundației, iar Chelsea va înceta să mai colecteze bani pentru fundație”, scrie The Wall Street Journal.

Dacă această colectă ridică o problemă când Hillary este președinte, de ce nu s-a întâmplat la fel atunci când era secretar de Stat sau în timpul campaniei prezidențiale? Răspunsul este că această problemă a existat și există, iar ei știu asta, însă fundația era prea importantă pentru viitorul lor politic pentru a renunța la ea înainte ca acest cuplu dinastic să revină în Biroul Oval. Acum că Hillary pare să fie în fața lui Donald Trump, Bill acceptă cu grație noile restricții.

Fundația a servit ani de zile drept conductă pentru bani din străinătate și de la corporații cu care s-a șlefuit imaginea lui Clinton, cu care și-au plătit chetuielile de călătorie când mergeau să țină discursuri și cheltuielile pentru călătoriile în străinătate, cu care i-au angajat pe cei din gașca lor în perioada dintre campanii sau când nu se aflau la putere. Donatorii puteau oferi cât de mult, pentru că fundația era o organizație de ”binefacere”.

Președintele Obama i-a interzis lui Sidney Blumenthal (jurnalist, consilier, apropiat al familei Clinton – n.red) să mai lucreze la Departamentul de Stat, însă Bill l-a luat pe prietenul sau conspiraționist la fundație, ținându-l pe statul de plată al familiei, în timp ce Sid o inunda pe Hillary cu sfaturi de politică externă. Mailul ei privat se presupune că tocmai pentru asta era folosit, să ascundă traficul de mailuri, până când a fost descoperit, în urmă cu un an. Însă directorul FBI James Comey a eliberat-o pe Hillary de orice responsabilitate și a refuzat să investigheze fundația, iar acum se pare că cuplul Clinton este liniștit.

Banii de la coprorații și din străinătate au fost deja livrați fundației, anticipându-se că Hillary Clinton va fi noul președinte. Deci acum prudența politica cere ca etică să revină în prim-plan.

Dacă credeți așa ceva înseamnă că aveți memoria slabă. Cititorii își pot aminti că fundatia a promis Casei Albe, când doamna Clinton a devenit secretar de Stat, că va interzice donațiile din străinătate. Și Departamentul de Stat a fost de acord. S-a dovedit însă că fundația a nesocotit acest angajament, în special când a primit 500.000 de dolari din Algeria. Fundația a fost de asemenea de acord să ofere numele donatorilor, însă nu a făcut asta în cazul a peste 1.000 de donatori din străinătate, până când situația a fost expusă în presă.

Să nu credeți că fundatia nu va mai fi un vehicul politic al familei Clinton. Chiar dacă Bill si Chelsea și-ar lua liber timp de opt ani, anturajul familei nu va face asta. Prietenii vor continua să ceară bani donatorilor și să mențină afacerea în stare de funcționare până la reîntoarcerea Primului Cuplu, în 2025.

Cu ce este diferita o donație cerută de secretara personală a lui Clinton, Cheryl Mills de o donație solicitată de Bill? Chiar și la scara mai mică impusa, fundația va continua să funcționeze în așteptarea unei campanii pentru senatoare Chelsea Clinton.

Dacă soții Clinton chiar ar fi vorbit serios despre virtuțile lor etice, atunci nu reduceau donațiile. Închideau de-a binelea fundația. Conflictul creat de menținerea ei face ca până și unii democrați, precum fostul guvernator de Pennsylvania Ed Rendell, să ceară închiderea. Rendell își amintește de anii 1990 și că exista pretutindeni o tentație a păcatului, iar soții Clinton o vor găsi și asta va compromite președinția lui Hillary.

Această fundație trebuie să fie un semnal de alarmă legat de al treilea mandat prezidențial al unui Clinton. Protejați de democrati și de presa disperată să îl învingă pe Donald Trump, Clintonii chiar cred că pot să scape ușor în orice situație.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.