Traian Băsescu mitraliază USL cu arma sa „diabolică”- Curtea Constituţională

Ieşirea (declaraţia de presă de la Palatul Cotroceni) de joi seara a preşedintelui Traian Băsescu a confirmat ceea ce scriu de mai bine de o lună de zile, precum şi ceea ce am discutat cu mai mulţi lideri PNL şi PSD (şi care nu mi-au dat dreptate): super majoritatea USL nu va reuşi să revizuiască Constituţia conform proiectelor propri, conform propunerilor pe care le va primi, prin intermediul Forumului Constituţional din zona societăţii civile şi chiar individual din partea cetăţenilor interesaţi.

Majoritatea de 70% a USL nu poate face nimic în faţa „armei diabolice” numită Curtea Constituţională. O armă care este utilizată de Traian Băsescu (şi de PDL) oricând nu-i convine vreo lege sau alt act normativ care vine din zona Guvernului Ponta sau din zona USL.

O armă pe care încă de acum o lună şi jumătate Traian Băsescu a anunţat că o va utiliza dacă USL nu-i va îndeplinii marota, adică să treacă în Constituţia revizuită un sistem parlamentar monocameral. Mai mult, pe 14 februarie a.c. în cadrul unei emisiuni la B1 TV, Traian Băsescu chiar i-a atenţionat pe judecătorii Curţii Constituţionale că nu pot da undă verde unui proiect de revizuire a Constituţiei care să nu reflecte „voina poporului”, adică „rezultatul referendumului din 2009”.

De ce vrea Traian Băsescu parlament unicameral? Din două motive. Primul ţine de strategia sa (liderii USL încă nu s-au obişnuit cu metodele lui Traian Băsescu: acesta pregăteşte din timp – mai multe luni, chiar şi un an sau doi – loviturile împotriva adversarilor săi), de a sparge mai repede blocul USL. Un eventual parlament unicameral, ar obliga cele două grupări să se despartă, pentru că la viitoarele alegeri locurile în parlament ar fi infinit mai puţine, şi fiecare trebuie să se pregătească pentru a obţine cât mai multe. În ipoteza în care PNL se va bate la cuţite cu PSD în 2016, pentru o singură Cameră, există şi o şansă (UNICA) pentru ca PDL sau cum se va numi partidul agreat sau condus de Traian Băsescu să obţină procente onorabile. La asta s-a gândit Traian Băsescu atunci când a organizat referendumul din 2009 (evident nu a exclus şi maximizarea rezultatului său la prezidenţiale) pentru că era clar că PNL şi PSD se vor alia oficial. Să ne reamintim, pe 13 octombrie 2009, alianţa neoficială PNL şi PSD a doborât în Parlament guvernul Boc 2. Al doilea motiv este unul de imagine: în istorie va rămâne ca personajul care a îngenunchiat un adversar mamut, va rămâne ca fiind deţinătorul adevărului şi puterii absolute.

Argumentele cu care vine Traian Băsescu în încercarea de a impune sistemul monocameral nu au nicio legătură cu realitatea şi reprezintă o tentativă de prostire a celor care îl urmăresc/privesc/citesc. Traian Băsescu spune că de fapt în România vor exista două Camere ale parlamentului, Camera Naţională şi Parlamentul European. Acest argument poate să prindă la cei cu o instrucţie mai sumară şi care sunt zilnic dopaţi de prompteristele de la toate televiziunile de ştiri cu „luxul”, „privilegiile” sau „superimunitatea” parlamentarilor şi care s-ar bucura ca „îmbuibaţii de parlamentari” să „piară”. (Şi să nu ne mirăm că în spaţiul public au apărut – firav este adevărat – grupuri care pe la diferite mitinguri au agendă proprie: „fără partide”, „fără parlament” , „fără politicieni” etc – Claudiu Crăciun ştie mai bine despre ce este vorba). Pentru cine este însă foarte atent, ideea lui Băsescu – „avem o Cameră la Bruxelles” – se poate traduce şi prin cedare de suveranitate.

Al doilea argument al lui Traian Băsescu – „voinţa poporului” – adică rezultatul referendumului din 2009, reprezintă o altă dezinformare. Pentru simplul motiv că un referendum naţional (oricare altul decât cele privind revizuirea Constituţiei sau pentru demiterea preşedintelui) este consultativ, deci rezultatul nu este obligatoriu. Constituţia stă mărturie în acest sens. Faptul că Zegrean şi acoliţii săi pro Băsescu din CCR au sucit şi răsucit o motivare şi sugerează că Parlamentul totuşi trebuie să ţină cont de referendumul din 2009, iarăşi este un argument menit să prosteasă pe cei cu o instrucţie sumară sau mai slabi de înger. Indiferent de ce spun judecătorii CCR (şi Traian Băsescu), o literă a Constituţiei le taie „macaroana”: nimeni, nici măcar poporul, nu poate dicta ce şi cum să voteze parlamentarii.

Dar acest lucru nu înseamnă că judecătorii lui Traian Băsescu din CCR nu vor respinge (la foc continuu) orice modificare a Constituţiei care nu convine la Cotroceni şi în Modrogan. Se anunţă deci o bătălie pe viaţă şi pe moarte între majoritatea USL şi Traian Băsescu. Ultimul are avantajul armei sale de „distrugere în masă”, Curtea Constituţională, la care se adaugă şi trupele sale de la ANI, DNA, Parchetul General şi Serviciile Secrete.

USL are o singură soluţie la îndemână: abrogarea integrală a actualei Constituţii, transformarea Parlamentului în Adunare Constituantă şi elaborarea unei noi Constituţii, plecâd de la zero. Dar ca să ajungă aici, cei de la USL trebuie să se bazeze pe cei mai profesionişti jurişti şi constituţionalişti, şi nu pe declaraţii televizate ale liderilor lor.

 

PS

N-am înţeles însă ceva din ieşirea de joi a lui Traian Băsescu. El se împotriveşte şi modificării legii referendumului privind reducerea la 30 sau 25% a pragului de participare a electoratului. Dacă nu se modifică pragul de participare există riscul ca legea de revizuire a Constituţiei să nu fie validată când va fi supusă referendumului.

PS2

M-aş fi aşteptat la o reacţie de la preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, după diversiunea de joi a lui Traian Băsescu. Acesta i-a trimis o scrisoare lui Valeriu Zgonea cerându-i să repună pe ordinea de zi  proiectul de revizuire a Constituţiei (proiectul „Băsescu”) trimis de „Cotroceni” în 2011 Parlamentului. Valeriu Zgonea ar fi trebuit să iasă în public şi să explice că articolele din regulament invocate de Traian Băsescu (cele referitoare la preluarea proiectelor de lege din vechiul/fostul parlament) sunt valabile doar pentru legi ordinare şi legi organice, nu şi pentru legi constituţionale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.