Traian Băsescu şi Mihail Neamţu – ca între căpitani?

Promovat în mod deşănţat în ultima vreme ca lider politic al noii formaţiuni „Noua Republică”, Mihail Neamţu apare mai mereu în prejma preşedintelui suspendat Traian Băsescu, de a cărui simpatie pare a se bucura din ce în ce mai mult, deşi într-una din intervenţiile sale l-a rebotezat „Horia”. Ce nu ştie fostul căpitan de cursă lungă Traian Băsescu – şi acest lucru îi va face mari probleme pe plan extern – este că Mihail Neamţu a fost dintotdeauna un adept declarat al mişcării legionare şi al Căpitanului acesteia!

Opţiunile lui Neamţu: Legiunea, Garda de Fier şi Căpitanul

Aflat în goană după susţinători pentru a nu-şi pierde scaunul de la Cotroceni, Traian Băsescu nu-şi mai verifică deloc oamenii cu care apare în public, riscând, în acest fel, ca şef de stat, cum îi place să i se spună, să se trezească în situaţii dintre cele mai periculoase.

Cu o simplă căutare pe Google, oricare dintre consilierii lui Traian Băsescu ar fi aflat că Mihail Neamţu a îmbrăţişat de mic ideologia legionară, pe care nu s-a sfiit s-o susţină în câteva dintre articolele sale.

Astfel, pe blogul scriitorului Răzvan Codrescu, este găzduit articolul lui Iulian Capsali, „Deliciul impostaţiei”, în care sunt trecute în revistă câteva texte scrise de Neamţu. Unul dintre ele se numeşte „Este tânăra generaţie… o generaţie pierdută?” şi a apărut în revista „Puncte cardinale” (anul IV, noiembrie 1994, nr. 11/47, p. 14), unde citim: „Să ne mai întrebăm atunci de ce aceşti numeroşi «intelectuali», mulţi dintre ei gazetari, istorici sau analişti politici […], nu pot înţelege Legiunea şi pe Căpitanul ei? Nu pot înţelege de ce Garda de Fier a fost înainte de toate o mişcare spirituală, o şcoală de refacere a sufletului românesc, în care, după cum spunea Codreanu (ascultând povaţa lui Hristos, Marcu 11, 23), «intră cel ce crede nelimitat» şi rămâne afară «cel ce are îndoieli»”.

Tot în revista „Puncte cardinale” (anul V, nr. 1/49, ianuarie 1995) apare şi articolul „Apelul unui licean către «oastea naţionalistă»”, în care Mihail Neamţu, cum spune Iulian Capsali, „îl elogiază pe Codreanu, certându-i pe legionarii şi neolegionarii care se poartă fără tact şi compromit idealurile”. Neamţu scria în acest articol: „Fără a fi excesiv de pesimişti, ghidându-ne doar după realităţile imediate, spunem că orizontul nostru (al celor cu un crez) pare a fi înăbuşit din nou fără nici un scrupul. Să înălţăm neîncetat smerite rugăciuni pentru luminarea minţii tuturor, pentru împlinirea dreptăţii Neamului, pentru a deveni o turmă şi un Păstor. Iar prigoana ce ni se pregăteşte să o putem înfrunta uniţi cu toţii în duhul credinţei şi al dragostei pentru Domnul Iisus Hristos şi Ţara aceasta”.

„Umezeala mucedă mihailnemţeană”

Articolul lui Iulian Capsali, apărut în august 2008 (!), îl devoalează pe Mihail Neamţu după ce acesta din urmă l-a atacat extrem de dur pe mitropolitul Corneanu. Pe acest fond, Capsali scrie despre Mihail Neamţu: „Sunt oameni care simt perfect vremurile, adulmecă stârvul societăţii şi muşcă acolo unde trebuie să muşte. În timp ce zeama i se scurge pe la colţurile gurii, un astfel de om trage cu coada ochiului la stăpân, cu rânjet satisfăcut, dar nu pe deplin. Are o frică atavică şi este tensionat: oare ar fi putut dăuna mai mult şi nu a făcut-o? De cele mai multe ori stăpânii nici măcar nu-l observă, ceea ce-i trezeşte nedumeriri pline de frustrare. Poltronul simte permanent nevoia de ocrotire”.

Încă de acum câţiva ani, Iulian Capsali l-a intuit perfect pe actualul preşedinte al partidului „Noua Republică”, despre care scrie că „introduce în miză personalităţi care nu au nici o legătura cu subiectul, fie doar pentru a-şi insufla autoritate şi/sau din linguşeală (pe lângă coadă, nici limba nu poate fi stăpânită în permanenţă), ori pentru a-şi introduce adversarul în zone mai mult sau mai puţin defăimătoare, în ochii aceloraşi beneficiari ai umezelii mucede mihailnemţene, sau chiar ai publicului larg, acolo unde sufragiile sunt indiscutabile. De atâta plăcere, coada are acum miscări scurte, de metronom, încât şi orchestra, şefii de partidă, dirijorul însuşi, toţi sunt uimiţi de precizia tempo-ului. Extazul este însă şi al prelungirii cozii; ochii lui mari au ceva din jubilaţia precară a ochilor unei plătici care crede că a prins o larvă de mal, cînd, de fapt, se opinteşte cu mustăţile unui somn care se odihnea pe lângă ţărm”.

Cum pot sta alături Mihail Neamţu şi Mihai Răzvan Ungureanu?

Mulţi se întreabă de ce nu sunt în aceeaşi formaţiune fostul premier M.R. Ungureanu şi Mihail Neamţu, deşi amândoi au ca obiectiv spijinirea lui Traian Băsescu. După lecturarea articolelor lui Neamţu, răspunsul vine de la sine, dacă luăm în calcul faptul că Ungureanu este văzut deseori la Ierusalim, vorbind despre holocaustul din România, în care legionarii au avut rolul lor! Chiar cărţile pe coperţile cărora a apărut numele lui Ungureanu, în care este prezentată soarta evreilor din România, arată incompatibilitatea sa ideologică cu un legionar declarat, aşa cum este Mihail Neamţu.

Cu toate acestea, oportunismul se pare că face minuni, din moment ce Ungureanu şi Neamţu stau alături, pe aceeaşi scenă, în speranţa că Traian Băsescu îi va face pe amândoi personalităţile politice viitoare ale României! În spatele acestui oportunism, nu mai are importanţă faptul că şi evreii, dar şi legionarii se învârtesc în mormânt în faţa iubirii dintre cei doi!

Decontul se va face, însă, de către Traian Băsescu, căci, cândva, va trebui să explice dacă el l-a convertit pe Neamţu, sau acesta l-a făcut din nou Căpitan.

P.S. Poate că nu este lipsit de interes faptul că şi Ungureanu şi Neamţu sunt invenţiile spirituale ale lui Andrei Pleşu, care i-a crescut ani de zile sub umbrela Colegiului „Noua Europă”. Un rol important în susţinerea acestei struţo-cămile, cum este cuplul Ungureanu-Neamţu, l-a avut fostul ministru Teodor Baconschi, a cărui fundaţie este finanţată şi sprijinită de Fundaţia Konrad Adenauer, care lucrează sub tutela Ministerului de Externe al Germaniei. Cine ştie dacă nu cumva aşa se explică şi conflictul pe care actualul guvern îl are cu cancelarul Angela Merkel…

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.