Traian Băsescu, S.R. Stănescu și Ion Spânu, la detectorul de minciuni

Fostul preşedinte Traian Băsescu a intervenit în direct la România TV şi a promis că se va supune testului cu detectorul de minciuni, dacă şi jurnaliştii Sorin Roşca Stănescu şi Ion Spânu vor fi de acord să facă acelaşi lucru! Surprinzătoarea propunere a venit după ce Stănescu şi Spânu au făcut dezvăluiri despre „cina“ din casa lui Gabriel Oprea din noaptea alegerilor prezidenţiale din 2009.

Imediat după emisiunea „România te vede“, realizată de Ioan Korpos, cei doi jurnalişti s-au consultat şi au decis să accepte propunerea lui Traian Băsescu de a se prezenta fără nici o rezervă la un asemenea test. În consecinţă, şi Traian Băsescu are datoria să-şi respecte promisiunea de a se prezenta la detectorul de minciuni, ceea ce reprezintă un adevărat eveniment.

Între manipularea alegerilor și furt electoral

Ce s-a întîmplat însă în acea emisiune, încît preşedintele Traian Băsescu să intervină şi să lanseze această provocare inedită? Mai întîi, Ion Spânu a încercat să răspundă la întrebarea dacă, în acea noapte de 5/6 decembrie 2009, şefii SRI, George Maior şi Florian Coldea, precum şi şefii Parchetului General, Laura Codruţa Kovesi şi adjunctul său, toţi patru fiind prezenţi în casa generalului Gabriel Oprea, puteau să modifice rezultatul final al alegerilor prezidenţiale prin influenţa pe care o aveau asupra ambasadelor din străinătate, votul din diaspora fiind cel care a decis cîştigătorul. Sorin Roşca Stănescu a adus pe post informaţia potrivit căreia, cu şase luni înainte de aceste alegeri, 74 de ofiţeri SIE ar fi fost detaşaţi la MAE din ordinul lui Traian Băsescu, sugerînd că misiunea acestora a fost tocmai aceea de a controla votul din diaspora.

Fostul preşedinte a intervenit telefonic, susţinînd că, în ciuda informaţiilor care sînt vehiculate în spaţiul public, el a fost cel care a fost furat la vot, întrucît 3.000 de buletine din cele renumărate au fost anulate, deşi aveau pe ele voturile sale valabile.

Un test mai important decât Comisia parlamentară

Întrebat de Cotidianul despre acest inedit test în trei la detectorul de minciuni, Sorin Roşca Stănescu ne-a declarat: „Este un moment inedit, foarte interesant, despre care se va vorbi mult timp de aici înainte. Cu condiţia ca Traian Băsescu să se ţină de cuvînt şi să nu se răzgîndească, aşa cum a făcut cu demisia în 5 minute. Sper, de asemenea, ca aparatul cu pricina să nu se defecteze cînd va înregistra răspunsurile lui Traian Băsescu!“. Ion Spânu crede că „acest test nemaiîntîlnit s-ar putea să se dovedească mult mai important decît comisia parlamentară, mai ales că este probabil ca aceasta să-şi înceteze activitatea înainte de constituire, după ce procurorul general a anunţat că este posibil să se deschidă un dosar penal după dezvăluirile lui Dan Andronic, ceea ce ar opri activitatea comisiei“.

Cei doi jurnalişti promit ca întrebările propuse de ei să se refere în exclusivitate la alegerile din 2009, pentru ca experimentul propus de Traian Băsescu să nu cadă în derizoriu sau să devină un subiect de cancan. Mai multe laboratoare de specialitate, care au în dotare detectoare de minciuni, s-au oferit deja să găzduiască acest test şi să publice apoi rezultatele experimentului propus de Traian Băsescu.

Experimentul se anunţă cu atît mai interesant cu cît, în spaţiul public, asistăm deja la o manipulare grosolană din partea celor care cred că ancheta privind prezenţa şefilor SRI, Maior şi Coldea, precum şi a procurorului general Codruţa Kovesi în casa politicianului Gabriel Oprea nu ar fi necesară după atîţia ani de la alegerile din 2009.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Vlad Dumitraș 281 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.