Transportatorii cer intervenția Guvernului

DCIM\100GOPRO\G0071282.

Patronatele din transporturile rutiere UNTRR, FORT, APTE 2002, APULUM, ARTRI acuză Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) că nu a respectat termenii înțelegerilor din 14 și 15 septembrie.

Astfel, patronatele cer Guvernului să intervină pentru aplicarea Ordonanței privind tarifele maximale ale RCA, astfel încât piața să se deblocheze, se arată într-un comunicat al patronatelor transmis Agerpres.

„Autoritatea de Supraveghere Financiară nu a respectat termenii înțelegerilor din 14 și 15 septembrie cu Guvernul și transportatorii, stabilind un tarif maxim de 7.960 lei/an pentru autoutilitare peste 16 tone față de 7.500 lei conform protocolului semnat, prin includerea în calculul tarifelor maximale a unei cote de 30% pentru cheltuieli de administrare, și nu 25% cum a fost stabilit în data de 14 septembrie 2016 la Guvern, în condițiile în care este de notorietate practica acestora de a majora artificial cheltuielile pentru diminuarea bazei de impozitare (ex: plăți servicii de închiriere mult peste prețul pieței, s.a.)”, se menționează în comunicat.

Patronatele solicită Guvernului și ASF măsuri urgente pentru aplicarea ordonanţei

„Având în vedere situația actuală a transportatorilor care nu-și pot permite plata extrem de mare și nejustificată a polițelor RCA, situație care distorsionează major piața transporturilor rutiere din România, solicităm calcularea tarifului primei RCA ținându-se cont de propunerile justificate ale transportatorilor și aplicarea începând cu data de 20 octombrie 2016 a noilor tarife maximale. Nerespectarea acestor condiții va încuraja comportamentul abuziv cu tendințe de monopol în piață al asigurătorilor, ceea ce va determina în scurt timp reacția transportatorilor prin reluarea protestelor la nivel național, total contraproductive pentru întreaga economie națională și cetățenii țării”, se mai arată în document.

Tarifele mari blochează transportul rutier

„Această situație se acutizează permanent și determină efecte sociale deosebit de grave prin disponibilizări zilnice ale șoferilor și personalului auxiliar care vor greva fondurile de asistență socială ale bugetului de stat și așa destul de împovărat”, mai spun patronatele.

Consiliul Concurenței a anunțat joi că va analiza proiectul de Hotărâre de Guvern privind plafonarea tarifelor RCA, însă nu pentru a verifica dacă sunt corecte calculele, ci pentru a se încredința că mecanismul astfel stabilit nu va crea discriminări pe piață.

Până pe 20 octombrie, ASF trebuie să stabileascăplafoanele maxime pentru RCA care vor fi aplicate în următoarele șase luni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.