TTIP Leaks

La începutul lunii mai 2016, Greenpeace Olanda a dat publicităţii mai multe documente confidenţiale legate de negocierile între UE (Comisia Europeană) şi SUA (Guvernul american). Aceste documente se află la adresa: https://www.ttip-leaks.org/ sau la adresa:

http://www.lesoir.be/1198114/article/actualite/union-europeenne/2016-05-02/ttip-voici-documents-confidentiels-publies-par-greenpeace


Motivul pentru care Greenpeace Olanda a obţinut şi a făcut publice aceste documente confidenţiale este “facilitarea unei dezbateri democratice adevărate despre texte”. “Taina care învăluie procesul de negociere, care a început de peste doi ani şi jumătate, contravine principiilor democratice atat ale UE cât şi ale SUA. A existat o critică universală a refuzului de a dezvălui ceea ce este negociat sub TTIP. Deşi unele documente ale UE au fost dezvăluite, ele au fost în mod frecvent incomplete şi depăşite la data când au fost făcute publice. Negociatorii SUA nu fac public aproape nimic.”

Chiar membrii Parlamentului European (care vor vota dacă adoptă sau rejetează acordul final) şi parlamentarii naţionali (care de asemenea vor trebui să-şi dea votul asupra acordului final) au numai un acces limitat şi strict restricţionat la aşa numitele texte ale negocierii consolidate (consolidated negotiating texts) în camere de lectură speciale.

Documentele pe care le-a publicat Greenpeace Olanda înseamnă aproximativ jumătate din textele-draft din aprilie 2016 încoace, înainte de începerea celei de-a 13-a runde de negocieri cu privire la TTIP între Uniunea Europeană și Statele Unite (New York, 25-29 aprilie 2016). Documentele publicate, în total 248 pagini, 13 capitole, “oferă pentru prima dată poziţia SUA”.

Acordul TTIP (the Transatlantic Trade and Investment Partnership) (Acordul de Parteneriat Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii) este “potenţial acordul de comerţ cel mai mare din lume”. “El va acoperi comerţul între economiile UE şi ale SUA, care înseamnă aproximativ jumătate din întregul PIB al lumii şi circa o treime din fluxurile de comerţ din lume. TTIP va afecta destul de mult orice sector al economiei, de la ferme la textile, şi de la IT la servicii. (Singurul sector exclus formal din negocieri – la cererea guvernului francez – este industria filmului şi a muzicii.) Scopul acordului este să înlăture orice obstacole rămase în calea comerţuluiîntre UE şi SUA, şi să protejeze investiţiile străine.” … “Sănătatea şi condiţiile de lucru sunt deja în linia de foc, aşa cum sunt regulile financiare şi protecţia mediului. TTIP va permite de asemenea corporaţiilor multinaţionale să urmărească în justiţie guvernele în curţi speciale, pentru a reclama ceea ce ele văd ca reguli ce restricţionează investiţiile lor. Acordul TTIP va duce la pierderea de locuri de muncă, la reducerea standardelor de viaţă şi la poluarea mediului, la frângerea destinelor a milioane de oameni pe ambele maluri ale Atlanticului.”

Din analiza documentelor publicate, Greenpeace Olanda semnalează câteva probleme care îngrijorează, legate de: protecţia mediului, protectia climei, dispariţia principiului precauţiei

(care este detaliat în Articolul 191 al Tratatului de Funcţionare al Uniunii Europene), deschiderea uşilor către marile corporaţii.

Negociatorii UE şi SUA spun că doresc să termine partea principală a negocierilor înaintea alegerilor prezidenţiale din SUA din noiembrie 2016. Ei se tem că o nouă administraţie americană ar putea avea un impact semnificativ asupra eforturilor de a se ajunge la un acord, deoarece mai mulţi candidaţi la preşedinţie – Hillary Clinton, Bernie Sanders şi Donald Trump – ca şi economiştii, câştigători ai premiului Nobel, Joseph Stiglitz şi Paul Krugman, s-au declarat îngrijoraţi în privinţa TTIP. La o întâlnire recentă la nivel înalt, Obama şi Merkel şi-au exprimat dorinţa comună de a accelera procesul de negociere.

Greenpeace Romania face şi ea o analiză a documentelor confidenţiale publicate de Greenpeace Olanda la adresa:

http://www.greenpeace.org/romania/Global/romania/TTIP/TTIP%20leaks%20analysis_RO.pdf

Mai mult, Greenpeace România este de părere că ţara noastră trebuie să ceară oprirea negocierilor TTIP în cadrul Consiliului UE din 13 mai 2016. (http://www.greenpeace.org/romania/ro/campanii/schimbari-climatice-energie/activitati/romania-sa-ceara-oprirea-ttip/)

În acest sens, într-o scrisoare deschisă, Greenpeace România solicită D-lui Costin Borc, Ministrul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri (https://secured-static.greenpeace.org/romania/Global/romania/TTIP/Recomandari%20privind%20TTIP,%20CETA_solicitare%20ministru.pdf) să susțină oprirea negocierilor actuale pentru TTIP dintre UE și SUA, publicarea întregii documentații aferente și stabilirea unui proces transparent de consultare publică la nivelul fiecărui stat membru.

În data de 13 mai 2016, Consiliul UE pentru Afaceri Externe se reunește pentru a discuta, printre altele, TTIP precum și acordul economic comercial cuprinzător UE – Canada (CETA). “Greenpeace trage puternice semnale de alarmă în privința celor două acorduri comerciale discutate și solicită ministrului să ceară oprirea negocierilor în aceste procese”.

Nota.

Actualmente, poziţia neoficială a României este de sprijinire necondiţionată a acordului TTIP.

Centrul Român de Politici Europene (CRPE) a elaborat în mai 2015 un raport „Impactul economic al ParteneriatuluiTransatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP) asupra României” (http://www.crpe.ro/wp-content/uploads/2015/05/CRPE-Policy-Memo-63-Final.pdf), probabil la comanda guvernului României; autorii raportului (22 pagini) sunt Lucian Cernat (Economist-Șef, Directoratul General pentru politici comerciale, Comisia Europeană, Bruxelles) şi Csilla Lakatos (Economist, Banca Mondială, Washington); raportul apreciază ca TTIP va avantaja România.

Nu există poziţii publice ale economiştilor din Academia Română şi a celor din ASE privitoare la TTIP.

Poziţia mea contra TTIP a fost prezentată în iunie 2015 în articolul (în colaborare cu Gheoghe Manea) „O analiză geo-politico-economică a proiectatului acord de Parteneriat Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP) între UE şi SUA” (29 pagini) http://www.cotidianul.ro/o-analiza-a-proiectatului-acord-de-parteneriat-transatlantic-pentru-comert-si-investitii-263506/ şi

şi în articolul „Stop TTIP” din octombrie 2015 (http://www.cotidianul.ro/stop-parteneriatului-transatlantic-pentru-comert-si-investitii-269787/ ).

Dr. Afrodita Iorgulescu

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.