Turcia și Israelul, primul pas spre normalizarea relațiilor

Turcia și Israelul vor lansa în această săptămână procedura de numire a ambasadorilor, în urma anunțului privind normalizarea relațiilor dintre ele, a declarat marți un purtător de cuvânt al președinției turce, potrivit France Presse, citată de Agerpres.

”În această săptămână, vom lansa procedura de numire a ambasadorilor”, a spus Ibrahim Kalin, în cadrul unei conferințe de presă organizate la Palatul prezidențial din Ankara.

Relațiile turco-israeliene s-au răcit începând cu 2010, mai ales după intervenția în forță a unui comando israelian asupra navei ‘Mavi Marmara’, aparținând unei organizații umanitare turce, care a încercat să spargă blocada impusă Fâșiei Gaza de către Israel. În această intervenție a forțelor israeliene au murit 10 cetățeni turci.

Potrivit Băncii Mondiale și ONU, blocada navală, terestră și aeriană a anihilat practic toate exporturile din Fâșia Gaza, sufocând practic economia micii enclave prinse între Egipt, Israel și Marea Mediterană. De asemenea, marea majoritate a celor 1,9 milioane de palestinieni din Gaza se confruntă cu restricții de circulație.

Pe de altă parte, Ibrahim Kalin a anunțat că șefii diplomației din Rusia și Turcia se vor întâlni vineri, la Soci (port la Marea Neagră), după ce Ankara a făcut un pas în vederea reapropierii de Moscova. Relațiile ruso-turce au fost afectate grav de un incident produs în noiembrie anul trecut, când un avion de vânătoare rus a fost doborât de forțele turce în apropierea graniței cu Siria.

Reprezentantul președinției turce a precizat că ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu, și omologul său rus, Serghei Lavrov, vor avea o întrevedere în marja unei reuniuni privind cooperarea economică ce va fi găzduită de orașul Soci.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.