×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 2 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Marţi, 17 octombrie 2017, 01:16
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Mult zgomot pentru nimic
UDMR nu intră la guvernare

După mai multe zile de tensiuni, lucrurile s-au tranşat. UDMR nu va intra la guvernare alături de USL. 

"Decizia finală a fost ca UDMR să nu facă parte din Guvern", a spus Victor Ponta luni seară.

Întrebat dacă UDMR va primi funcţii de secretari de stat sau şefi de agenţii, Ponta a spus: "Nu se pune problema".

"Se pune problema în domeniile esenţiale - drepturile minorităţilor, educaţie, cultură - acolo vor fi şi reprezentanţi ai comunităţii maghiare, dar nu se pune problema unei participări politice", a spus Ponta.

Victor Ponta a declarat că susţine decizia USL în privinţa UDMR, deşi şi-a exprimat punctul de vedere în Uniune pe acest subiect.

Întrebat ce s-a întâmplat de nu s-a ajuns la cooptarea UDMR, Ponta a spus: "Este o decizie politică şi este foarte clar că societatea românească şi o parte importantă din mass-media românească încă nu este pregătită pentru ceea ce eu am considerat că trebuie să fie un proiect de reunificare a societăţii româneşti".

"Mă voi bate în continuare pentru acest proiect (de reunificare, n.r.) şi încet-încet îl vom face", a mai spus Ponta.

Conducerea PNL decisese că nu doreşte ca UDMR să participe la guvernare, a anunţat luni vicepreşedintele PNL, Daniel Chiţoiu, care a spus că hotărârea a fost luată în urmă cu două zile. "E o poziţie a PNL că nu dorim ca UDMR să facă parte. (...) Din punct de vedere al PNL, s-a luat o decizie în BPC încă de acum două zile, că nu dorim ca UDMR să participe la guvernare", a declarat Daniel Chiţoiu.

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat la rândul său luni că subiectul intrării UDMR la guvernare este unul "foarte fierbinte", dând de înţeles că UDMR n-ar trebui să intre la guvernare.

Opoziţia liberalilor faţă de intrarea UDMR la guvernare nu a fost decât în sens politic, a declarat, luni, la Palatul Parlamentului, preşedintele PNL, Crin Antonescu, copreşedinte al USL.

"Vreau să subliniez că sunt întru-totul solidar cu poziţia premierului în ceea ce priveşte dialogul cu UDMR ca reprezentant legitim al comunităţii maghiare, precum şi cu reprezentanţii tuturor celorlalte minorităţi. Este vorba de o formaţiune politică pe care o respect, cu specialişti, cu oameni politici şi cu experienţă şi cu o valoare de netăgăduit. Faptul că PNL s-a pronunţat foarte ferm împotriva participării UDMR la guvernare nu este decât politic, în sensul că alegerile au fost câştigate de USL şi facem un guvern monocolor USL. Asta nu înseamnă că nu dorim un dialog privilegiat, că nu dorim o comunicare pe toate palierele cu cei din UDMR, chiar dacă ei sunt în afara guvernării sau în Opoziţie", a spus Antonescu, la finalul întâlnirii dintre reprezentanţii USL şi cei ai UDMR.

El a spus că nu a susţinut ideea cooptării UDMR la guvernare din mai multe motive, dar nu a dorit să le precizeze. "Nu are rost să le sublinieze acum", a afirmat Antonescu.

UPDATE Ce spune liderul UDMR

Rămas în afara guvernării, liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat că Uniunea va vota împotriva învestirii noului Cabinet Ponta.

Kelemen Hunor a spus că Uniunea nu a fost luată la guvernare din cauza opoziţiei PNL.

"Se formează un guvern format doar din USL, UDMR nu va face parte din Guvern. Vom intra în opoziţie constructivă şi sigur că pe parcursul lunilor şi anilor vom discuta, vom dialoga, vom analiza toate proiectele care privesc educaţie, cultura, modificarea Constituţiei, modificarea regiunilor de dezvoltare. (...) Nu am putut să trecem peste decizia luată de PNL", a declarat preşedintele UDMR.

Kelemen Hunor a fost întrebat dacă este dezamăgit de decizia privind UDMR.

"După 23 de ani se întâmplă prima dată că ceva ce am discutat acum câteva zile se reia în discuţii şi nu este un lucru foarte plăcut, dar nu sunt dezamăgit", a replicat liderul UDMR.


Marieta VişanPublicat Luni, 17 decembrie 2012
5649
 | 56
 | 1
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
myseby 2
0
Sa mearga cu victorescu orbanescu! Atit cit il asculta pe acest nationalist sa-si suporte consecintele. Sa nu uite ca sint de nationalitate Romina!!!!!!!!!!!! Daca nu le convine sa mearga la Magyar Orszag.Acolo au tot ce vor!!!!!!!!!! Astia nu sint pentru progres sint pentru visele lor.Asa i-a invatat tatarul si facatorul de rame de tablouri! Toti isi merita locul unde sint si sa Rominii nu -i vor uita!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Publicat Miercuri, 16 ianuarie 2013
+Răspunde
@petre romanovky
+5
Sa-l pupi in kur pe Voiculescu! Hehehehe!
Publicat Miercuri, 19 decembrie 2012
+Răspunde
Pepino
+7
Foarte bine.
Publicat Marţi, 18 decembrie 2012
+Răspunde
petre romanovky
-9
Ponta nu e barbat nu se tine de promisiuni hidosul securist canalia turnatoare putorea felix voiculescu l-a incaecat' sa ai un prim ministru fara sira spinarii si un odios turnator cu o armata de canalii care vor sa distruga tzara popo penti *editat* si mengina cp presat
Publicat Marţi, 18 decembrie 2012
+Răspunde
Re. Walter,..
-9
Totusi . Cum credeai ca se poate rezolva criza din sanatate atunci cand nu sunt bani, nu sunt cadre si spitalele slabe trageau in jos pe cele cu performante ?/ OAre are romanul inteligenta necesaqra sa priceapa ? Vor oare romanii sa aiba toate spitalele unde sa fie batjocoriti, sau doresc sa aiba macar cateva prin punctele esentiale unde sa fie medicina competitiva de calitate. se pare ca prostimea mioritica iarasi nu pricepe si se ia dupa nite ticalosi, capete de porc vorbitoare la TV. cred ca trebuie ssa fiti recunoscatori maghiarilor si sa intelegeti cum ca de fapt ei au avut solutia corecta.
Publicat Marţi, 18 decembrie 2012
+Răspunde
valah ardelean
+6
şi ?????????????????
Publicat Marţi, 18 decembrie 2012
+Răspunde
Walter
+1
"votul a fost impotriva celor care au adus tara in dezastrul asta :PDL+UDMR+Basescu." @mica, cum ai reusit sa scoti din grupul celor care au dus tara in dezastru grupul minoritatiilor nationale si UNPR-ul, care au votat la fel ca UDMR-ul sustinand guvernarile PDL-iste, iar UNPR-ul chiar a avut ministrii? Sau cum reusesti sa spui ca romanii au votat doar impotriva unora care au dus tara la dezastru si sunt deacord cu ceilalti care au dus tara la dezastru?
Publicat Marţi, 18 decembrie 2012
+Răspunde
Mos Ene
+6
Paguba-n ciuperci. O viszontlátásra !!!
Publicat Marţi, 18 decembrie 2012
+Răspunde
mica
+11
Nici nu trebuia sa se puna problema participarii UDMR la guvernare.Electoratul a dat o majoritate constitutionala pentru USL, asa ca nu era nevoie de nici o alianta.In plus, votul a fost impotriva celor care au adus tara in dezastrul asta :PDL+UDMR+Basescu.Trebuie pedepsiti toti la fel.De ce sa fi intrat UDMR la guvernare?Numai pentru ca sunt minoritari?Nu trebuie tratati la fel ca romanii? Nu suntem egali?Nu cred ca vreo tara din UE ar putea sa pretinda ca UDMR sa fie la guvernare mereu, indiferent de rezultatul alegerilor .Ca atunci de ce sa mai organizam alegeri?Nici nu cred ca in alte tari sunt partide ale minoritatilor la guvernare. Cred ca de fapt sunt interzise partidele infiintate pe criterii etnice, din cauza pericolului potential de exprimare a tendintelor separatiste si extremiste.Ar trebui, prin legea partidelor, sa se interzica infiintarea partidelor pe alte criterii decat cele ideologice.Faptul ca oricum avem in Parlament cate un reprezentant al fiecarei minoritati, cat de mica , este un lucru bun si trebuie pastrat. Sa se dea un reprezentant si pentru minoritatea maghiara, iar politicienii UDMR sa serveasca tara a carei paine o mananca ( si o mai si fura, bineinteles impreuna cu politicienii romani) in functie de convingerile politice ale fiecaruia- mai de stanga, mai de dreapta, ca avem partide pentru fiecare.Nu cred ca atacul la Constitutia tarii, la integritatea ei teritoriala si indemnurile separatiste pot fi considerate un ideal politic intr-o tara europeana.
Publicat Marţi, 18 decembrie 2012
+Răspunde
marin
+8
Vai ce necaz, numi vine sa cred, auzi ce necaz, GROFY MAGHIARI nu mai sant la ciolan, ce se face Frunda, Marko si Verestoi de unde mai fura si ei?
Publicat Marţi, 18 decembrie 2012
+Răspunde
Recomandate
Un fost electrician, la șefia ANRE
Publicat acum 8 ore şi 36 minute
Protestul lui Tăriceanu la adresa lui Iohannis
Publicat acum 9 ore şi 14 minute
Datoriile la stat, secretizate
Publicat acum 15 ore şi 24 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 5 ore şi 25 minute