Un comando olandez şi unul australian, gata de acţiune în estul Ucrainei

Aproximativ 1.000 de militari olandezi din cadrul brigăzii aeromobile 11 din Armatei Regală a Olandei au fost mobilizaţi de urgenţă de comandantul brigăzii, generalul de brigadă Nico Geerts. Soldații au 12 ore termen de execuție pentru a se prezenta la ordin. Comandoul olandez va fi însoțit în misiune și de forțele speciale australiene SASR, care au, de asemenea, experiență de luptă vastă, scrie Deschide.md, care citează publicația olandeză De Telegraaf.

Misiunea primară preliminară este protejarea locul prăbușirii aeronavei MH17, doborâtă de teroriștii pro-ruși în estul Ucrainei, unde în prezent operează experți internațional.

Operaţiune specială: capturarea lui Strelkov

Asigurarea securității locului accidentului aeronavei Malaeziene ar putea să nu fie singura misiune de luptă. Nu este exclusă efectuarea unei operațiuni speciale pentru captura liderilor „teroriștilor ruși” din Ucraina, în special al așa-numitului „ministrul al apărării” din Donețk Igor Girkin (Strelkov), pentru transmiterea ulterioară a acestuia în mâinile Tribunalului Internațional pentru Crime de Război de la Haga.

Strelkov este considerat principalul vinovat pentru doborârea avionului Malaysian Airlines, zborul MH17, eveniment în urma căruia au murit 298 persoane (toţi pasagerii şi echipajul de la bordul avionului, dintre care majoritatea erau olandezi).

Cel mai probabuil comandourile olandeze și australiene se vor deplasa la Harkov, decolând de pe aeroportul militar olandez Eindhoven la bordul aeronavelor de transport NATO Lockheed C-130 Hercules. De asemenea, pentru sprijinul din aer al operațiunii polițiștilor civili pot fi utilizate în orice moment elicoptere CH-47 Chinook.

Comando australian SASR, gata de intrare în acţiune

Guvernul australian a declarat, de asemenea, că este gata să trimită în Ucraina nu doar militari, ci și elicoptere, precum și un comandament mobil. În prezent, unități de luptă ale forțelor speciale australiene SASR, care au o bogată experiență în misiuni anti-teroriste internaționale și în eliberarea ostaticilor, deja se află în Europa, la una din bazele militare din Regatul Unit.

În total, potrivit experților, pentru asigurarea funcționării în condiții de siguranță a experților internaționali implicați în anchetarea doborârii MH17, va fi nevoie de cel puțin 1.000 de militari înarmați ai forțelor cu destinație specială. Între timp fragmentele aeronavei Boeing-777 se află pe teritoriul controlat de teroriștii ruși, care împiedică activitatea anchetatorilor, dar nu protejează rămășițele de jafurile locuitorilor din regiune.

Misiunea din Ucraina va fi condusă de un ofițer olandez, asistat de unul australian. Prim-ministrul australian Tony Abbott a cerut ca militarii să dispună și de armament greu, în cazul în care „separatiștii pro-ruși vor efectua acțiuni ofensive”, referindu-se la însoțirea comandoului olandezo-australian de elicoptere de atac Apache.

Acum Olanda și Australia așteaptă cererea oficială a președintelui Ucrainei Petro Poroșenko, pentru efectuarea acestei operațiuni speciale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.