Un cunoscut producător de lactate își cere insolvența

Producătorul de lactate şi carne Lactag Costeşti şi-a cerut insolvenţa la Tribunalul Argeş, pentru că nu poate acoperi datoriile de 67,38 milioane de lei, din care datoriile exizibile mai vechi de 60 de zile sunt în cuantum de 11 milioane de lei.

„Singura şansă de salvare a societăţii este restructurarea companiei în contextul procedurii legii insolvenţei prevăzute de Legea 85/2014“, se arată într-un raport trimis de companie bursei de valori. Reprezentanții Consiliului de Administrație al companiei susțin că singura şansă de salvare a societăţii este restructurarea în contextul procedurii legii insolvenţei.

Obligaţiile de plată către furnizori, bănci, instituţii publice şi datorii salariale restante se ridică la suma de 67,3 milioane de lei din care băncile au 23,4 milioane de lei. Datoriile companiei la Raiffeisen Bank sunt cele mai mari, de 16,4 milioane de lei, la UniCredit de un milion de lei şi la Garanti Bank de 5,9 milioane de lei.
Către furnizori, Lactag are datorii de 15,5 milioane de lei, iar către alţi creditori cuantumul datoriilor este de 22,9 milioane de lei.
Compania este deţinută de către oamenii de afaceri Iriza Robert şi Asan-Mic Adriean.
Principalul brand aflat în proprietate este Bueno.

Societatea Lactag a fost înființată în anul 1956 ca întreprindere de industralizare a laptelui. Anul 1962 reprezintă începutul prelucrării industriale moderne a laptelui în județul Argeș, prin punerea în funcțiune a fabricii din Pitești. Lactag funcționează ca societate pe acțiuni din 1991, fiind creata pe structura fostei ICIL Arges inființată în 1962. Din iulie 2012 societatea a trecut sub o nouă
conducere, 91% din acțiunile companiei fiind preluate de ce doi oameni de afaceri.

În anul 2013, Lactag a intrat și pe piața mezelurilor și a produselor din carne. În luna mai a anului respectiv, compania a achiziționat o importantă fabrica de mezeluri situată în imediata apropiere a Craiovei, în județul Dolj. De atunci, cifra de afaceri a crescut de la 60,9 milioane de lei la 70,8 milioane de lei în 2014, ajungând la 35 de milioane de lei la jumătatrea anului trecut. În primul semestru al
anului 2015, Lactag a înregistrat un profit net de 1,2 milioane de lei.

În ciuda acestor rezultate, producătorul de lapte şi mezeluri a rămas fără disponibilităţi băneşti pentru a-şi achita datoriile către furnizori. Cauzele care au dus la aceste disfuncţionalităţi sunt întârzierile repetate la plata către furnizori şi în consecinţă renunţarea acestora din urmă de a mai colabora cu societatea, cifra mică de afaceri generată în raport cu anumiţi distribuitori, sistemul de marketing agresiv al competiţiei, insuficienta notorietate a brandului Lactag, dar şi aprovizionarea defectuoasă a magazinelor proprii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.