Un număr record de producţii radiofonice şi noi ţări participante la Grand Prix Nova 2015

Radio România organizează ediţia a III-a a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova în perioada 1 – 6 iunie 2015, la Grand Hotel Continental din Bucureşti.

Lansarea noii ediţii Grand Prix Nova a suscitat un mai mare interes, comparativ cu anii anteriori, din partea creatorilor de producţii radiofonice din toată lumea. S-au înregistrat noi ţări participante ca Egipt, Estonia, Finlanda, Malaezia, Myanmar, Noua Zeelandă, Polonia, Moldova, Canada şi un număr important de producători independenţi.

La închiderea înscrierilor, în data de 1 martie 2015, Festivalul Grand Prix Nova, ediţia a III-a, propunea 50 de producţii din 28 de ţări. S-a impus astfel o preselecţie riguroasă care a permis obţinerea unui nivel înalt de calitate a audiţiilor finale din concurs.

S-au primit confirmările celor 4 juraţi, personalităţi culturale şi ale radioului internaţional, reprezentanţi de seamă ai unor mari radiodifuzori europeni. Reto Ott, regizor şi producător din Elveţia, membru al Grupului de Creatori de Spectacol Radiofonic din cadrul EBU (European Broadcasting Union), este preşedintele juriului Grand Prix Nova 2015. I se vor alătura Eberhard Petschinka, autor de scenarii de film şi piese de teatru pentru scenă şi radio, regizor şi pictor din Austria, Silvain Gire, scriitor şi jurnalist, co-fondator şi redactor-şef la Arte Radio, Franţa, şi Vjay Sadhu, personalitate marcantă a radioului indian pe plan local şi internaţional, Director de Programe al ABU (Asia-Pacific Broadcasting Union), India.

România va fi reprezentată în juriu de Mihai Lungeanu, nume cunoscut publicului nostru de pe genericul unor importante producţii radiofonice şi din spaţiul teatral, unde a semnat, în calitate de regizor, spectacole îndrăgite.

Alteta Sa Regală Principesa Moştenitoare Margareta a României

Mihai Lungeanu este regizor de teatru, scenograf, scenarist, publicist, profesor universitar, critic de teatru, realizator de emisiuni radiofonice, formator, iniţiator de proiecte şi programe culturale şi artistice, naţionale şi internaţionale. A montat spectacole de muzică şi poezie, spectacole de teatru-lectură, realizează emisiunea radiofonică Thaliafest, dedicată spectacolelor lectură din cadrul festivalurilor de teatru de la Sibiu, Timişoara, Buzău, Teatrul de Comedie, Teatrul Nottara, Clubul Dramaturgilor Bucureşti. Numeroase participări în jurii naţionale şi internaţionale, participări la festivalurile de teatru radiofonic de la Bled (Slovenia), Anvers (Belgia), Hvar (Croaţia), Prix Europa (Berlin) şi Prix Italia (Veneţia), interviuri radio şi TV, colocvii, autor articole de specialitate, prefeţe şi postfeţe. Patru premii UNITER acordate pentru cel mai bun spectacol radiofonic (1994, 1999, 2002, 2009). A obţinut titlul de Doctor în arte (magna cum laude) cu lucrarea Personajul virtual…, publicată în două ediţii. A fost director de teatre (Brăila, Slatina), a înfiinţat compania privată Teatrul Portabil, a iniţiat şi susţinut proiecte dedicate copiilor (Lecţia micului meloman, la Radio România Cultural, Jocuri şi jucării muzicale, la Radio Reşiţa, audiţii radiofonice săptămânale la librăria Semn de carte din Reşiţa, la şcoli şi grădiniţe din Blaj şi din Suceava, susţine Ora de educaţie teatrală la Radio România Cultural), are activitate pedagogică (Universitatea de Artă Teatrală Tg. Mureş), este îndrumător în spectacole teatrale independente. A condus trupe de artişti amatori (Slatina – 30 ani, Focşani -12 ani, Piteşti – 9 ani), a organizat festivaluri teatrale la Slatina, Vatra Dornei, Focşani, Piteşti, Buzău, a susţinut colocvii, workshop-uri, a organizat evenimente stradale la Slatina, Focşani, ArCub, Teatrul Nottara. Experienţă profesională în dramaturgie (scenarii, adaptări, dramatizări) în scenografie (concepţie şi construcţie decoruri, concepţie şi realizare costume), ilustraţii muzicale, light-design şi sonorizare.

Festivalul se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale, Principesa Moştenitoare Margareta a României. Şi în acest an, festivitatea de decernare a premiilor va avea loc la Palatul Elisabeta, subliniind încă o dată puternica legătură istorică şi simbolică dintre Casa Regală şi Radio România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.