Un secol de băgat sub preș

1. A trecut un secol de la prima ședință a Parlamentului României, desfășurată la Iași, capitală a României pentru refugiu, altfel și capitală culturală vreme îndelungată, capitala Unirii și capitală de război în 1916.
2. Ideea aniversării acestui secol de parlamentarism a fost o inițiativă a Senatului la care au subscris și Casa Regală, și Camera Deputaților, și primăria Ieșilor, cu al său zburdalnic pesedist Chirica. A fost o oră de solemnitate, în care a fost evocată epoca, istoria României și opera de întregitor a Regelui Ferdinand. Principesa Margareta a evocat perioada și rolul Regelui împreună cu reprezentanții poporului și cu armata.
3. Ar fi trebuit să fie un moment de și mai înaltă solemnitate. Primul Război Mondial și înfăptuirea Marii Uniri rămîn cei mai frumoși ani de existență ai poporului român. Si totuși, ședința solemnă a Camerelor reunite a avut partea sa de monotonie.
4. Cei mai mulți dintre parlamentari au venit cu discursuri scrise, lungi, plictisitoare, pline de banalități, dacă nu de stupizenii. Un puști de la PMP a găsit că este momentul să vorbească despre acordarea dreptului la vot tinerilor de la 16 ani.
5. Senatoarea Iulia Scântei (PNL de Iași) a avut cea mai lungă vorbire, presărată de cele mai cumplite banalități. Probabil că, simțindu-se în fața Parlamentului reunit pentru un eveniment care omagia urbea sa moldavă și pentru că în sală se afla și un grup de ieșeni, respectiva doamnă a ținut morțiș să se afirme. A ieșit la rampă în numele PNL și a vorbit lung, banal și cu pretenții filosofice, zicînd pompos-împiedicat că „România se re-caută pe sine“.
6. Au fost de față reprezentanți ai tuturor instituțiilor statului, cu excepția lui Mugur Isărescu, a Patriarhului Daniel și a președintelui Klaus Iohannis. Acesta „n-a servit“ solemnitatea, evitînd programatic evenimentele din țară în care nu este prima vedetă. Se spune că președintele a devenit aproape inabordabil. Ministrul de Externe al României i-ar fi cerut o întrevedere pentru clarificarea unui aspect privind relația României cu o țară europeană. Avînd de făcut un drum pe cine știe unde (probabil pe la Sibiu), președintele i-ar fi răspuns ministrului că „nu are timp“. Nici peste o zi, nici peste o săptămînă, nici peste două! A crescut Dîmbovița de atîta transpirație a președintelui!
7. Doi oameni au vorbit liber la reuniunea din Parlament.Varujan Vosganian, încercînd să facă pe poetul („Capitala României este și Strejnic, și Hobița, și… ) și sfîrșind într-un ton mai aproape de Cațavencu decît de un patriot. Al doilea vorbitor (acesta s-a exprimat de-a dreptul șoptit), Varujan Pambuccian, a izbutit totuși să încălzească sala.
8. Cu discreție, în Parlament au mai apărut sora cea mai mică a Principesei Margareta, fiul Arhiducesei Maria Magdalena a Austriei, fiică a Principesei Ileana, și venerabila doamnă Simina Mezincescu.
9. Din păcate, partidele nu și-au invitat susținătorii și nici bucureștenii n-au fost anunțați că ar putea asista la un asemenea moment solemn.
10. Șoc total. Reprezentantul UDMR nu a urcat la tribună și nu a dorit să exprime poziția Uniunii. Cseke Attila, șeful grupului parlamentar UDMR la Senat, se îndoia dacă ar trebui să vorbească sau nu. Și s-a tot codit, renunțînd în cele din urmă, lăsînd ca gestul său de ofensă la adresa participanților și a istoriei României să fie interpretat în fel și chip. Probabil că ungurilor li s-a pus pata și pe capitala Moldovei.
11. La Ședința solemnă a Camerelor reunite au participat și cei trei foști președinți ai României, Ion Iliescu, Emil Constantinescu și Traian Băsescu. Acesta din urmă n-a hăhăit.
12. Corpul diplomatic prezent la București a fost la nivelul condiției sale. Toate locurile din lojă au fost ocupate, chiar dacă unii diplomați erau în tricou sau în cămașă sport.
13. Cu acest prilej, Parlamentul României (Camera și Senatul) au editat un album aniversar intitulat „Iași, oraș al Marii Uniri 1916-1918“. Albumul aniversar conține o monedă de argint cu chipul Reginei Maria și al Regelui Ferdinand, dar și patru timbre cu imagini ale clădirilor istorice din Iași. Diplomații străini prezenți s-au înghesuit la album.
14. În Holul Camerei Deputaților, Rompres Filatelia a lansat ediția specială de timbre dedicată clădirilor din Iași în care au funcționat Parlamentul și Guvernul și în care a stat Regele.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.