„Un sistem pervers a inventat nevoi fictive ale instituţiilor pentru a se putea toca bani pe sisteme IT”

Corupţia în sistemul IT nu este una clasică, în care se dă şpagă pentru aranjarea unei achiziţii, ci este vorba despre un sistem mult mai pervers în care se inventează nevoi fictive ale statului pentru a putea toca bani pe sistemele IT, consideră ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.

„Nu este vorba despre o simplă fraudă la achiziţii. Când inventezi nevoi false ca să iei nişte contracte pe care nu le execuţi pentru că nu sunt utile statului e o formă de captură a statului mult mai gravă decât frauda la achiziţii.

Corupţia în IT nu e genul de corupţie clasică, în care se face o achiziţie, se aranjează achiziţia, iar nişte băieţi deştepţi îşi trag un 10 – 20% şpagă sau pentru şpagă. Vorbim de un sistem mult mai pervers, care a fost creat special de deputatul Ghiţă în care se inventează nevoi absolut fictive ale instituţiilor doar pentru a se putea toca bani pe aceste sisteme IT. Acesta este cazul pe care l-am trimis la DNA în prima săptămână de mandat”, a afirmat Cristian Ghinea la Digi 24.

Ministrul a amintit de Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor, document pe care l-a catalogat o achiziţie cu probleme, în condiţiile în care, înainte de a fi lansată achiziţia, s-a pierdut mai mult de un an pentru că „cineva de la Autoritatea de Management Mediu, care înainte lucrase pentru o firmă a domnului Ghiţă, insista să se pună în acea achiziţie un sistem IT despre care Comisia Europeană a spus că nu e necesar şi l-au scos de acolo”.

„Avem 30 şi ceva de condiţionalităţi ex-ante negociate de Comisia Europeană cu fiecare stat membru. Condiţii pe care să le îndeplineşti pentru ca fondurile europene să aibă impact. Pe partea de deşeuri avem condiţionalitatea de a termina până la 31 decembrie anul acesta Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor, document mamut care trebuie să spună la nivel de localitate ce se întâmplă cu deşeurile până în 2020 – 2022.

În aprilie acest an, înainte să vin la minister, a fost semnat contractul de consultanţă cu cei care ar trebui să scrie acest document. Este foarte greu să faci în 6 luni o muncă de cel puţin 2 ani. Aceea a fost o achiziţie cu probleme. Începută în 2015, contestată, s-a ajuns în aprilie. Înainte de a fi lansată achiziţia, s-a pierdut mai mult de un an pentru că cineva de la Autoritatea de Management Mediu, care înainte lucrase pentru o firmă a domnului Ghiţă, insista să se pună în acea achiziţie un sistem IT despre care CE a spus că nu e necesar şi l-au scos de acolo. S-a pierdut mai mult de un an pentru că trebuia să fie inventată nevoia de un sistem IT în Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor, consecinţa acestui fapt fiind riscul de a avea la anul blocate toate fondurilor europene pentru mediu. Sunt mesaje trimise şi schimbate cu Parchetul”, a arătat Cristian Ghinea.

De asemenea, el a amintit şi că a trimis la DNA un caz pentru care s-au plătit 38 milioane de euro pentru un asemenea sistem, arătând că a fost vorba despre o faptă de corupţie neîntâmplată pentru că a fost oprită de CE.
În context, ministrul Fondurilor Europene consideră că o listă neagră a firmelor care au fraudat statul ar trebui realizată pentru ca acestea să nu mai poată participa la licitaţii. Ghinea subliniază, însă, că această măsură este contestabilă atât din punct de vedere juridic cât şi de Consiliul Concurenţei, care ar putea spune că este vorba despre restrângerea concurenţei.

„Am avut discuţii cu preşedintele Agenţiei de Achiziţii Publice. Există soluţia listei negre cu firme care au fraudat statul şi care nu ar mai fi trebuit primite la licitaţii. Este însă contestabil din punct de vedere juridic. S-ar putea să avem contestaţii de la Consiliul Concurenţei vizând restrângerea concurenţei. Eu spun că situaţia e atât de gravă încât ar trebuie aplicate astfel de măsuri”, a mai spus Cristian Ghinea

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.