Un social-democrat, noul președinte al Cehiei

Fostul premier de stânga Milos Zeman a câştigat alegerile prezidenţiale din Cehia, obţinând 54,8 la sută din voturi, conform rezultatelor finale.

Adversarul său, ministrul de Externe Karel Schwarzenberg (un politician de dreapta în vârstă de 75 de ani), a obţinut 45,2 la sută din voturi, conform rezultatelor finale comunicate de Comisia electorală.

Noul preşedinte al Cehiei, primul ales prin sufragiu universal, va depune jurământul pe 8 martie.

„Promit să fac tot ce îmi stă în putere pentru a fi vocea tuturor cetăţenilor”, a declarat preşedintele ales în aplauzele susţinătorilor.

„Până acum era un meci între Sparta Praga şi Slavia Praga (două mari echipe de fotbal cehe, n.r.). Acum, vreau să joc pentru echipa naţională”, a afirmat Zeman.

Prezenţa la urne în al doilea tur de scrutin a fost de 59,1 la sută, conform oficiului naţional de statistică (CSU).

Milos Zeman este cel de-al treilea preşedinte de la declararea independenţei Republicii Cehe în 1993, după arhitectul „Revoluţiei de catifea” din 1989 şi şef al statului în perioada 1989-2003 Vaclav Havel şi economistul liberal Vaclav Klaus (preşedinte din 2003), ambii aleşi de parlament.

Milos Zeman este un partizan al „economiei sociale de piaţă”, cunoscut pentru încăpăţânarea sa, modul său de a persifla şi limbajul său colorat.

De formaţie economist, el ajunge la punctul culminant al carierei sale politice după ce a deţinut funcţia de preşedinte al Camerei Inferioare a Parlamentului (1996-1998) şi de prim-ministru (1998-2002).

Născut la 28 septembrie 1944 la Kolin, în apropiere de Praga, Milos Zeman a format alături de Vaclav Havel şi Vaclav Klaus trio-ul care a marcat cel mai mult evoluţia ţării de la căderea comunismului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
George Anghel 1101 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.