„UrbanEye Film Festival”, despre arhitectura oraşului prin film

Mâine, la ora 19:30, la Cinema “Elvira Popescu” din Bucureşti, începe cea de-a doua ediţie a festivalului de film Urban Eye.

În deschidere, va fi proiectat filmul Barbicania (Franţa/Marea Britanie 2014) al regizorilor Ila Bêka şi Louise Lemoine. Documentarul prezintă vieţile celor care lucrează sau locuiesc într-unul din cele mai mari ansambluri culturale din Europa, alcătuind portretul unei lumi inedite. De la ultimul etaj până în subsol, în sala de concerte, pe holuri, în spălătorie sau în locuinţele asociate se desfăşoară, într-un mod unic, viaţa unei utopii brutaliste a anilor ’70.

Anul acesta, festivalul UrbanEye propune publicului cinci zile de proiecţii de filme însoţite de discuţii cu regizorii şi invitaţii speciali, ateliere, dezbateri şi evenimente pentru copii, toate contribuind la conturarea percepţiei noastre asupra oraşului şi a felului în care îl locuim. De asemenea, festivalul este o ocazie unică de a vedea o serie de filme în premieră în România.

Anul acesta festivalul are cinci secţiuni tematice: Patrimoniu recent, Urbanizare, Micro Spaţii, Din viaţa arhitecţilor şi secţiunea Filme din competiţie. În cadrul acesteia din urmă vor fi proiectate şapte filme inspirate din realitatea românească, alese în urma unei competiţii deschise la nivel internaţional, iar cel mai bun film va primi Premiul UrbanEye 2015.

Juriul este format din Cătălin Mitulescu, regizor şi scenarist, Mihai Fulger, critic de film, Noémi Soltész, arhitect, curator al Zilelor Filmului de Arhitectură din Budapesta, Sofia Murato, fondatoarea Festivalului de Film de Arhitectură de la Lisabona şi Frederik Bojer Bové, reprezentant al Festivalul de Arhitectură din Copenhaga. Premiul UrbanEye va fi decernat sâmbătă, 14 noiembrie, la ora 17.00.

Joi, 12 noiembrie, de la ora 17:45, va avea loc proiecţia Insight. An eye on Bucharest’s art galleries (2015, România), un documentar semnat de Miluţă Flueraş. Este o proiecţie specială pentru strângerea de fonduri necesare recuperării fotografului Miluţă Flueraş, rănit în incendiul de la “Club Colectiv”.

Ce-a de-a doua ediţie a festivalului de film UrbanEye este dedicată memoriei Cătălinei Ioniţă (co-fondatoarea festivalului) şi lui Mihai Alexandru. Banii strânşi din vânzarea biletelor şi abonamentelor vor fi donaţi victimelor incendiului din “Colectiv”, care sunt acum în spitale.

În cele cinci zile de proiecţii, publicul va avea ocazia să-i cunoască şi să le adreseze întrebări, în cadrul sesiunilor Q&A, regizorilor: Eric Andrew Bednarski (Neon, 2014), Adam Smith (The Land of Many Palaces, 2015), Francesca Molteni (Where Architects Live, 2014), Joe Gilbert (Streets in the Sky, 2015) şi Nathan Eddy (The Absent Column, 2012) şi arhitecţilor Miruna Stroe şi celor de la Republic of Architects.

Francesca Molteni, „Where Architects Live”

Un alt eveniment special din cadrul UrbanEye îl constituie prezenţa la festival a lui Giorgio Scianca, arhitect şi promotor cultural de evenimente care au legătură cu arhitectura, cel care a creat cea mai mare bază de date de clipuri din filme în care apare arhitectul ca personaj, care va susţine sâmbătă, 14 noiembrie, de la ora 15:30, prezentarea Celluloid architects: fictional architects in movies (în engleză). ”Sunt cel puțin 100 de filme, 100 de istorii și fiecare arhitect sau student de la arhitectură trebuie să le cunoască. Așa cum există cărți sacre, sunt și maeștri și locuri minunate de vizitat, arhitecturi pe care trebuie să nu le ocolești, peisaje urbane de neimaginat, arhitecturi moderne și pentru asta trebuie să vezi filmele reprezentative ale arhitecturii”.

Giorgio Scianca, „Dansând cu arhitectura”

Tot în cadrul festivalului, Igloo media organizează vineri, 13 noiembrie, la ARCUB – Gabroveni, începând cu ora 16:00, dezbaterea Arhitectura în film. Filmul în arhitectură, prin care îşi propune să observe legăturile profunde între cele două domenii alături de invitaţii: Mihaela Poenaru, Adrian Cancer şi Vlad Vieru; dezbaterea va fi moderată de arh. Françoise Pamfil, redactor- şef Igloo media.

Nici anul acesta nu vor lipsi atelierele şi evenimentele pentru adolescenţi şi copii. UrbanEye organizează împreună cu asociaţia Vira atelierul Primul meu film documentar, în cursul căruia liceeni selectaţi vor avea ocazia să folosească o cameră de filmat în scopuri cinematografice şi să înţeleagă mai bine oraşul şi comunitatea din care fac parte. Asociaţia de-a arhitectura se alătură din nou festivalului şi va organiza un atelier pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 şi 12 ani. Cei mici vor fi invitaţi să creeze din carton oraşul personajului preferat şi să trăiască astfel experienţa directă a conceperii şi realizării unui spaţiu public, cu scopul de a le stârni curiozitatea faţă de oraş ca loc de cooperare şi intervenţie.

UrbanEye este primul festival din România care promovează discuţia despre oraş şi viaţa urbană prin intermediul filmului.

UrbanEye este o platformă de idei care, pornind de la legătura dintre film şi oraş, deschide discuţia despre locurile în care trăim prin organizarea anuală a Festivalului de Film UrbanEye şi a altor evenimente de-a lungul anului.

Concept şi organizare: Asociaţia Arta în dialog

Sponsor: Hansen

Parteneri: Ordinul Arhitecţilor din România, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Institutul Cultural Român, Institutul Francez, Cinema Elvira Popescu, Asociaţia VIRA, Asociaţia de-a arhitectura

Domnul de Rouă, The Plot, FabLab.

Interiorul edificiului medaliat la Trienala de Arhitectura de la Milano, din aceste zile

Secvența din pelicula „Neon” de Eric Bednarski

Un film despre Memorialul semnat de Rudy Ricciotti



Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.