„Verdictul poporului grec înseamnă sfârșitul troicii”

Liderul partidului de extremă stângă Syriza, Alexis Tsipras, a declarat duminică seară că „poporul grec a scris istorie” și „lasă austeritatea în urma lui” după ce a formațiunea sa a obținut victoria în alegerile parlamentare, transmite AFP.

„Este un semn important pentru Europa care se schimbă”, a spus Alexis Tsipras în fața oamenilor adunați la Universitatea din Atena. „Verdictul poporului grec înseamnă sfârșitul troicii”, structura de supervizare a economiei elene, condusă de UE, BCE și FMI, și care s-a angajat din 2010 să îi împrumute în schimbul unui sever program de austeritate.

Liderul extremist a anunțat că vrea „să negocieze” cu finanțatorii internaționali ai țării o „nouă soluție viabilă care să fie benefică pentru toți”.

„Noul guvern va fi pregătit să colaboreze și să negocieze pentru prima dată cu partenerii noștri o soluție justă, viabilă, durabilă, care să fie benefică pentru toți”, a declarat Alexis Tsipras. Acesta a mai susținut că nu va exista nicio „confruntare” și că Grecia „va decepționa toate Casandrele din interiorul și exteriorul țării” care mizează pe un eșec.

Premierul grec Antonis Samaras a recunoscut victoria Syriza şi spune că respectă alegerea poporului grec.

„Felicitări”, a transmis Antonis Samaras după anunţarea rezultatelor parţiale.

„Poporul grec a vorbit, iar noi îi respectăm decizia”, a continuat Samaras.”Eu predau o ţară care este pe cale să iasă din criză, care este membră a Uniunii Europene şi a zonei euro; sper că viitorul guvern va păstra aceste realizări”, a spus Samaras.

Potrivit ultimelor rezultatele oficiale parţiale, Syriza a obţinut 36,13% din voturi, iar dreapta moderată 28,06 de procente.

Syriza a obţinut o victorie clară în faţa partidului conservator aflat la putere, rămânând însă la limita majorităţii absolute, o situaţie care ar trebui să îl oblige să găsească susţinere pe viitor, relatează AFP.

Syriza ar urma să formeze Guvernul împreună cu formaţiunea de dreapta Grecii Indepenendeţi, arată datele de ultimă oră.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.