ZF: Ziua liberă în plus pentru bugetari, un minus la PIB de peste 100 milioane de euro

Ziua liberă în plus oferită „cadou” bugetarilor reprezintă un minus de peste 100 de milioane de euro la PIB, potrivit calculelor făcute de Ziarul Financiar.

O companie din România cheltuiește, în medie, câte 25 – 27 de euro pe zi pentru fie­care angajat, potrivit unui calcul al ZF pe baza indicatorilor de la Institutul Naţional de Statistică. Astfel, statul cheltuieşte pentru o zi în care angajaţii primesc salarii deşi nu muncesc mai bine de 30 de milioane de euro.

Doru Lionăchescu, preşedintele casei de investiţii Capital Partners, spune că pier­de­rile sunt mult mai mari dacă se ia în consi­derare valoarea PIB-ului nerealizat, calculat în funcţie de valoarea PIB-ului anual raportat la numărul total de zile lucrătoare din economie. Astfel, acordarea unei zile libere din totalul zilelor lucrătoare înseamnă un PIB nerealizat de 530 de milioane de euro. Rapor­tat la numărul de bugetari, care reprezintă un sfert din numărul angajaţilor din economie, PIB-ul nerealizat într-o zi liberă „cadou“ de la guvern este, în linii mari, de 130 de milioa­ne de euro.

„Este clar că este o risipă, nu există niciun fel de justificare eco­nomică pentru o astfel de decizie. Într-o ţară săracă, cu o putere de cum­părare mică, cu un venit disponibil al fa­miliei mult mai mic decât în alte state, nu există niciun fel de jus­tifi­care economică, nu se face niciun studiu de impact pentru a lua o decizie raţională din punct de vedere economic pentru acest lucru. O ţară care se zbate în recesiune nu îşi per­mite un astfel de lux“, a mai spus Doru Lionăchescu.

Toate zilele libere făcute cadou de guvern angajaţilor au fost sau urmează să fie recuperate fie în zile de sâmbătă, fie prin ore suplimentare în zilele normale de lucru.

„Cine poate să creadă în recuperarea acestor zile? La cât mai avem de recuperat în convergenţa cu UE, cred că ar trebui să ne gândim serios să muncim şi sâmbăta. Ne plângem că avem cele mai puţine zile libere din Europa, dar mereu apar noi mini­vacanţe, chiar dacă, de exemplu, ziua liberă din punct de vedere legal cade miercuri. Se creează astfel de punţi în permanenţă, o practică nemaîntâlnită nicăieri în lumea civilizată“, a mai spus Lionăchescu.

Mai mult pe http://www.zf.ro/zf-24/generozitatea-guvernului-o-zi-libera-in-plus-pentru-bugetari-un-minus-la-pib-de-peste-100-mil-euro-11253879.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.