Doar 1 din 3 părinți își trimite copiii la școală cu haine/încălțăminte noi

Pregătirile pentru începerea anului școlar 2022-2023 sunt pe ultima sută de metri, iar părinții fac eforturi pentru a asigura copiilor condițiile minime pentru începerea școlii. Românii au cheltuit în medie 540 lei pentru fiecare copil cu pregătirile pentru începerea școlii, rezultă dintr-un sondaj realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro.

Conform datelor obținute în cadrul sondajului, cei mai mulți dintre respondenți (33,23%) au alocat bugete între 300 și 500 de lei, 31,2% au alocat între 500 și 1 000 de lei, iar la polul opus doar 8,11% au declarat că au alocat peste 1.000 lei.

La întrebarea dacă bugetul alocat pentru cumpărăturile de școală se va reduce sau va crește, 47,74% dintre respondenți au declarat că bugetul va crește cu circa 30% și doar 12,17% au menționat că va fi similar cu anul trecut.

Salariul din luna curentă este principala sursa de finanțare pentru 47,1% dintre români. Doar 24,5% strâng bani din timp, iar peste 11% vor cumpăra cele necesare pentru începutul școlii pe datorie (de la prieteni/card de credit). Meditațiile reprezintă o altă categorie importantă de cheltuieli. 1 din 3 români declară că apelează la acest sistem, iar cel mai frecvent, apelează la meditații la matematică (42,2%) și limba română (28,05%).

Principalele tipuri de cheltuieli sunt cele cu rechizitele. Cei mai mulți respondenți alocă între 300 și 500 lei pentru rechizite. Pe locul secund, îmbracămintea și încălțămintea ocupă un procent de 34,82% din bugetul alocat, urmat de manuale și caiete speciale (21,79%).

Doar 1 din 3 părinți își trimite copiii la școală cu haine și încălțăminte noi. Iar 1 din 2 copii nu va avea parte de un ghiozdan nou odată cu începutul anului școlar. La polul opus, doar 3,6% dintre copii își cumpără mai multe ghiozdane noi în timpul anului, fiind considerat un accesoriu de modă.

Mallurile și supermarketurile rămân în continuare destinația preferată pentru cumpărături – fiind menționate de 43,1% dintre români, urmate de magazinele specializate (22%) și librării (21%). Doar 14% dintre respondenți preferă varianta online pentru cumpărăturile de școală.

Aproape toți respondenții spun despre copiii lor că folosesc tehnologia pentru școală. În acest sens, ecranele devin indispensabile în procesul educațional. Românii declară că smartphone-urile sunt pe primul loc (34,67%), urmate de tablete (29,7%), laptop (25,5%) și doar 10% – desktop, acesta avânt tendința să devină un instrument foarte puțin utilizat.

 

Sondajul privind pregătirile pentru începerea anului școlar a fost realizat online, de comparatorul financiar FinZoom, la cererea CEC Bank, pe un eșantion reprezentativ de aproape 1.100 de respondenți din toată țara, reprezentativ pentru utilizatorii de internet. 61,8% dintre respondenți sunt salariați, 32,21% au vârsta cuprinsă între 25-40 ani, 35,86% au studii superioare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

9 Comentarii

  1. aşa şi?? dacă dădeaţi cifre comparate cu statistică echivalentă din alte ţări europene..anglia, franţa, bulgaria, cehia, ziceam..băăă săracii rumîni! 1 din 3 e f bine, poate ăilalţi 2 au de anul trecut..puma, nike, alte fiţe..

  2. Astia nu stiu ca romanii mint la orice sondaj, isi bat joc ? Datele puteau fi date din realitatea vizuala, 10 % sunt destepti, deci au bani si isi respecta copiii. Restul sta cu berea la PET.

  3. Poate 0,1% din 3% are veniturile necesare pentru a indeplini misiunea „Copil-viitor elev absolvent scoala”! Sau, poate in orasele mari e facut sondajul, la nivelul provinciei e ceea ce am scris eu. Si nu e de anul asta, e de cel putin 25-28 ani!

  4. Deștept ești măăăă, române,. Păi cu siguranță cele ”vechi” i-au rămas mici și-l cam strâng,.deci musai ca de bunăvoie să cumperi altele..

  5. in buzunarul parintilor? De ce ziariste nu se documenteaza cate materii au si cate caiete le trebuie in clasa I doar unul tip I si poate pt desenat. Nici nu-i bine se cumperi pt ca nu stii „nivelul”/”aerele” invatatoarei. Daca scapati de isteria de a ”umfla” totul, atunci simplu ganditi-va la zece materii si un caiet in jur de 3-4 lei, fac in total 30-40 de lei un pix e 1 leu, poate niste acoarele, o pensula si cam atat, poate 100 de lei cu ghiozdan. Daca parintii vor sa se dea mari cumpara un rucsac scump, desi poate sa-l ia si cu 30-50 de lei sau mai putin daca au avut cap sa umble in timpul promotiilor…Nu se consuma caietele din prima zi, iar copiii primesc o alocatie de aprox. 200 de lei poate mai mult. Deci nu-i chiar un soc, chiar si pt cei mai saraci. Daca ai cap inceputul scolii e o bucurie nu un dezastru.

  6. Statistici comuiste! Stravechile deprinderi nu mor,ajung traditii:romanii mor de foame,saracia e la ea acasa, copii se duc nemancati si nespalati la scoala pe jos 10 km si ce bine invata,si cate si mai cate clisee comuiste

  7. Sondaje făcute degeaba!!…cine dracul mai cumpără rechizite, îmbrăcăminte și încălțăminte pentru cretini…

  8. @tomline,
    Sperăm ca tu să nu îți pui, în viitor, întrebări dacă să le cumperi sau nu hăinuțe noi hăndeilor tăi. La propriu. Că, la figurat, oricum tu nu ai treabă cu acei zece la sută presupus deștepți.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.