1 octombrie. Acoperământul Maicii Domnului

Acoperământul Maicii Domnului este o sărbătoare a Maicii Domnului care se prăznuiește la 1 octombrie, în amintirea unei minuni întâmplate în biserica Maicii Domnului din cartierul Vlaherne din Constantinopol.

Întâmplarea s-a petrecut în timpul împăratului Leon al VI-lea „Filozoful” (886 – 912), când Sfânta Fecioară s-a arătat, în toată mărirea ei cerească, Sfântului Andrei cel Nebun pentru Hristos, ca ocrotitoare și mijlocitoare a creștinilor.

Potrivit tradiției, la 1 octombrie, în timpul privegherii de toată noaptea în cinstea Maicii Domnului în Biserica din Vlaherne, cam pe la orele 4 dimineața, ascetul Andrei  a trăit un moment de extaz mistic. A văzut-o trecând prin ușile împărătești pe Sfânta Fecioară Maria, alături de sfinții Ioan Botezătorul și Ioan Evanghelistul și urmată de un alai de sfinți îmbrăcați în haine albe.

Alaiul s-a îndreptat spre amvon, unde Maica Domnului a îngenuncheat, apoi a început să se roage cu lacrimi pentru toți credincioșii creștini cerându-i fiului său, Iisus Hristos, să primească rugăciunile tuturor oamenilor care îl imploră, invocând numele său.

După terminarea rugăciunii, Maica Domnului s-a apropiat de altar unde a continuat să se roage, apoi s-a înălțat în văzduh și și-a întins acoperământul ei peste toți oamenii care se aflau în biserică în semn de ocrotire a lor.

Ascetul Andrei, martor la acest eveniment, l-a întrebat atunci pe ucenicul său, Epifanie:Oare vezi, frate, pe Împărăteasa și Doamna tuturor, care se roagă pentru toată lumea?”, iar Epifanie i-a răspuns:O văd, sfinte părinte, și mă minunez, că o văd acoperind pe oamenii ce sunt în sfântul locaș cu cinstitul ei omofor, ce strălucește mai mult decât soarele”.

Potrivit Cronicii vremurilor trecute, locuitorii Constantinopolului au invocat ajutorul Maicii Domnului pentru a-i proteja de un atac al unei mari flote a rusilor, iar sărbătoarea aniversează distrugerea prin intervenția divină a acestei flote.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Adela Constantinescu 506 Articole
Author

6 Comentarii

  1. „locuitorii Constantinopolului au invocat ajutorul Maicii Domnului pentru a-i proteja de un atac al unei mari flote a rusilor,” CARE FLOTĂ A RUȘILOR? CÂND A AVUT LOC ACEST ATAC? CÂND RUȘII AVEAU FLOTĂ CONSTANTINOPOLUL ERA ISTAMBUL IAR MAICA DOMNULUI DACĂ AR FI INTERVENIT SIGUR AR FI INTERVENIT ÎN FAVOAREA CREȘTINILOR! AȘA CĂ MAI RECITIȚI-VĂ ELUCUBRAȚIILE!

  2. Pe timpul acela Rysia Kieviana erea condusa de germanici numiti Rugi un fel de vikingi . Grecii ocupasera Constantinopolul si oprimau romanii vlahi si migrantii bulgari din sudul Dunarii. Grecii au avut corabii care aruncau foc si le-a distrus flota ryso vikinga. Cititi Cronica lui Nestor. An 1100.

  3. Slava Tie,MAICUTA a DOMNULUI! BINECUVANTATE FIE DARURILE FIULUI TAU CATRE Familia mea, prin sprijinul TAU,MIJLOCITOARE DE NADEJDE! AMIN ! Nu-mi vor ajunge zilele ca sa-ti pot multumi pentru ca mi-ai ascultat „RUGILE”, iar IISUS,Fiul TAU ni le-a indeplinit! Amin !

  4. Nu-i mai indicat sa mergeti la un control medical de specialitate? Lumea abia face fața altor feluri de propagande ,ascunse sau fațise,agresive,suportabiles au nu,toate minciunile auzite sau nu pina acum.Nu mai aveti loc in caleașca propagandistilor.

  5. Ce pacat ca un articol de presa care se vrea o lectie de istorie religioasa se inchide cu o propozitie propagandistica care nu isi are rostul aici. De cate milioane de ori oamenii au invocat sprijinul Maicii Domnului cu diverse ocazii si nu au fost citati in prezentul articol de presa? Ieri 30 septembrie 2023 am fost la o manastire si m-am rugat pentru vindecarea mea Maicii Domnului. Nu sunt eu oare vrednic de a fi citat de autoare de ziua Acoperământului Maicii Domnului?

  6. Alta sarbatoare inventata . De ce hortodoxia are nevoie de atatea sarbatori,de atatia sfinti? Au o problema cu identitatea exact ca si dacul liber patriot.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.