105 ani de la stabilirea locului Marii Adunări Naţionale. 105 bătăi de clopot!

57607998 - the archiepiscopal cathedral from alba iulia was build between 1921-1922, and mark the great union of romanian people from 1918

În toate bisericile din judeţul Alba, clopotele au bătut luni de 105 ori la împlinirea a 105 ani de la momentul în care Consiliul Naţional Român Central a anunţat, în 20 noiembrie 1918, convocarea la Alba Iulia a Marii Adunări Naţionale în care s-a decis Unirea cu România.

„În urmă cu 105 ani, s-a hotărât ca Adunarea Naţională să se ţină aici, la Alba Iulia. Se ştia că se va organiza o mare adunare reprezentativă, cu rol constituant, încă din data de 15 noiembrie, însă locul nu fusese specificat. În 20 noiembrie vine şi decizia că locul va fi „cetatea” lui Mihai Viteazul. Nu se ştia la acel moment câtă lume va participa la eveniment. Din surse istorice certe, ştim că numărul a fost de peste 120.000 „, a spus, în cadrul unui ceremonial organizat în Alba Iulia, istoricul Tudor Roşu.

Proiectul „Patria recunoscătoare – Clopotele Întregirii – în memoria Făuritorilor Marii Uniri” a fost iniţiat în urmă cu 5 ani, de Consiliul Judeţean (CJ) Alba, în colaborare cu toate unităţile administrativ-teritoriale din judeţ, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, în semn de respect faţă de reprezentanţii cercurilor electorale, breslelor, reuniunilor, cultelor bisericeşti, gărzilor naţionale, presei şi românilor de rând convocaţi la Adunarea din 1 Decembrie 1918.

În urmă cu 5 ani, au fost realizate, pentru fiecare unitate administrativ-teritorială, plăci din alamă cu numele reprezentanţilor cercurilor electorale, reprezentanţilor bisericilor, ai societăţii civile, sistemului de învăţământ, reuniunilor de meseriaşi de pe teritoriul actualului judeţ Alba, care au participat la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia.

În exteriorul Sălii Unirii sunt două plăci de mari dimensiuni care cuprind numele tuturor delegaţilor transilvăneni. Aici au fost depuse luni două jerbe de flori de reprezentanţii CJ Alba şi Primăriei municipiului Alba Iulia. De asemenea, a fost oficiată o slujbă religioasă. 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

4 Comentarii

  1. Asta-i fain , dar sper că nu au mai schimbat garda austriacă că primarul de Alba Iulia , al lui Băsescu ? Amaratul ăla era mare român de rit germanic și schimba garda austro-ungară in semn de respect pentru Horea , Closca , Crișan și Avram Iancu . Papagal de pusta și curvoștină de hom maghiarizat cu bani.

  2. Cine nu cunoaste istoria suferintelor si umilintelor poporului roman din Transilvnia sub administrare austriaca si austro-ungara, nu merita se se cheme roman. Cine trece cu vederea acele nedreptati seculare si promoveaza asazise „restauratii” istorice, in realitate doar loc pentru cultura si istoria asupritorilor, este un tradator ordinar! Pentru ce a luptat bunicul meu luat prizioner in 1916 dupa trecerea muntilor in Ardeal? Pentru „reinstalarea” guvernatorului Bruckenthal la Sibiu? Sa nu uitam boicotarea Centenarului de catre gauleiterul Klaunus Magnus Stupidus! Ce tragedie pe romani, sa aiba conducator la o suta de ani de la Marea Unire, un urmas de sas, dusman al romanului din Ardeal patru secole, de la odiosul Unio Trium Nationum!! Nu va lasati pacaliti de acesti tradatori si de urmasii celor care au faurit punerea sub jug a romanilor ardeleni, lasati la marginea societatii, ca animalele de jug!

  3. Mda bre… Și nu te pune pe gânduri, că după un război abia terninat de o lună, deși Romania s-a predat deja de peste un an, atunci când ești a dreaq de „asuprit”, tu in zece zile faci o mobilizare exemplară,..ca român fără internet sau radio ori TV…? Mai ales că aunci cam tot omul era catolic ori greco catolic. Adevărul este total altfel și nu despre unire era povestea..

  4. 21 octombrie/3 noiembrie 1918 – Aparatul administrativ ungar se dezintegrează. Incepe negocieri cu Consiliul Național Român Central.
    10 noiembrie 1918 – România redeclară război Puterilor Centrale. [Incepe RAZBOIUL României pentru recuperarea Transilvaniei si Banatului].
    11 noiembrie 1918 – Pe Frontul de vest se semnează Armistițiul cu Germania (Compiègne), Franța.
    aceeași zi – Declarația de renunțare a împăratului Carol I al Austriei.
    12 noiembrie 1918 – Primele trupe din armata română intră pe teritoriul Ungariei ocupănd trecătoarea de la Tulgheș.
    13–20 noiembrie 1918 – Trupele românești ocupă mai multe trecători montane importante de la granița de nord-est cu Ungaria.
    noiembrie 1918 – Se țin alegeri pentru Marea Adunare Națională a Românilor din Transilvania și Ungaria. Sunt înaintate cereri pentru unirea cu România.
    25 noiembrie 1918 – Armata română eliberează Târgu-Mureș.
    La ceasurile 12 din ziua de 1 decembrie, prin votarea unanimă a rezoluției, Unirea Transilvaniei cu România era săvârșită. Pentru coordonarea problemelor s-au constituit Marele Sfat Național. Președinte al acestui organism a fost ales Iuliu Maniu.
    7 decembrie 1918 – Armata Română intră în Brașov.
    12 decembrie 1918 – Trupele române intră în Sibiu.
    24 decembrie 1918 – Regele Ferdinand I semnează prin Decretul nr.3631 promulgarea și validarea Unirii Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu România.
    24 decembrie 1918- Trupele române intră în Cluj.
    14 ianuarie 1919 – Trupele române intră în Baia Mare.
    19 aprilie 1919 – Trupele române intră în Satu Mare.
    20 aprilie 1919 – Trupele române intră în Oradea.
    1 mai, 1919 – Trupele române ajung la râul Tisa.
    3 august 1919 – trupele române intră în Timișoara.
    Acesta a fost RAZBOIUL României pentru ELIBERAREA (post WWI) a Transilvaniei si Banatului !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.