17 noiembrie, zi de ținut minte!

Pentru prima dată, temperatura medie globală a fost vineri cu 2°C peste media sezonieră din era preindustrială, depăşind pe durata unei zile limita superioară prevăzută în Acordul de la Paris, a anunţat Observatorul european Copernicus, transmite AFP.

Potrivit datelor provizorii, temperaturile globale au fost pe 17 noiembrie cu 2,06°C peste media din perioada 1850-1900, a precizat pe reţeaua de socializare X Samantha Burgess, director adjunct al serviciului pentru schimbări climatice (C3S) din cadrul Observatorului Copernicus.

„Este vorba despre prima zi în care temperatura globală a depăşit cu peste 2°C nivelurile preindustriale”, a subliniat ea.

Acest prag ar trebui să fie însă atins, în medie, timp de mai mulţi ani pentru a se considera că pragul prevăzut în Acordul de la Paris a fost depăşit.

Semnat în 2015 la sfârşitul COP21, Acordul de la Paris vizează menţinerea „creşterii temperaturii medii globale cu mult sub pragul de +2°C peste nivelurile preindustriale” şi continuarea eforturilor „pentru a limita încălzirea temperaturii cu cel mult 1,5°C peste nivelurile preindustriale”.

Într-un raport special întocmit în 2018 de GIEC, experţii în climă reuniţi sub egida ONU au reţinut ca definiţie a încălzirii climei o valoare medie „pe o perioadă de 30 de ani” în raport cu „perioada de referinţă 1850-1900”.

Clima actuală este considerată ca fiind mai caldă cu aproximativ 1,2°C în raport cu 1850-1900.

Această primă zi peste pragul de încălzire cu 2°C se înscrie într-o serie de recorduri: lunile dintre iunie şi octombrie au fost deja cele mai călduroase înregistrate la nivel mondial, potrivit Observatorului Copernicus, ai cărui specialişti afirmă că 2023 va depăşi „aproape cu certitudine” recordul anual din 2016.

Octombrie 2023 a fost „cu 1,7°C mai călduros decât media lunilor octombrie din perioada 1850-1900”, au explicat specialiştii de la Copernicus la începutul lunii noiembrie.

Aceste recorduri de temperatură se traduc prin secete cauzatoare de foamete, incendii de vegetaţie devastatoare şi uragane mai puternice, avertizează oamenii de ştiinţă, şi vor constitui fundalul discuţiilor ce vor fi purtate la cea de-a 28-a Conferinţă ONU privind schimbările climatice (COP28), programată la Dubai în perioada 30 noiembrie-12 decembrie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

10 Comentarii

  1. Pe 17 noiembrie 2023 or fi fost 10 grade Celsius in Bucuresti . Dimineatza !

  2. M-am saturat de minciunile astea sfruntate. Ciclurile climatice sunt determinate de ritmul solar.

  3. Ultimele zvîcniri. Adică se oprește furajatul științificilor pe claimăt cengi.
    Chiar noul director al IPCC (Grupul interguvernamental de experți în evoluția climei), oragnism ONU, scoțianul Jim Skea, spune să terminăm cu prostiile.
    John Robson are un canal iutub, CDN, unde face praf toate bazaconiile gretardate.

  4. De Tzinut Minte ! S-a Votat in Parlament Mărirea Pensiilor in 2024 ! Am Învins !

  5. frectie, sunt niste schimbari climatice la scara globala care au mai fost intalnite in trecutul planetei, temperatura era considerabil mai mare in vremea Egiptului antic, cand populatia era un nimic si industrie nu exista… plus de asta se pare ca minciuna cu COdoiul e nimic raportata la degajarile de metan accelerate si care au un mult mai mare impact asupra temperaturii… deci mai urmeaza cresteri, fenomene mai extreme si limitarile alea imbecile din acordul de la Paris nu o sa aiba niciun efect… daca te raportezi la perioada aia, emisiile de carbon in tarile „civilizate” au scazut enorm, si impactul nu exista

  6. Tot Seidler spune ce temperatura avem pe Pamant de miliarde de ani sau macar decand l-au inventat pe nazariteanul precursor comunist-lgbtizd ?

  7. …parca pe la 1800 ieseam dintr-o mica glaciatiune… si apoi 1,2 grade Celsius se pierde in incertitudinea de masura…parca asa invatam la fizica printr-a zecea….Aruncati stirile astea pentru ca pe astia batrani ne lasa memoria si pe aia tineri nu-i ajuta memoria pentru ca e goala.

  8. Temperatura e un factor.
    Dar nu e singurul.
    Temperaturile scazute nu aduc vreo ameliorare fara umiditate suficienta in sol
    La arat ies bolovanii cat un „butoi de 200l”.

    „Ai impresia că ești pe altă planetă. Nu avem cuvinte să ne exprimăm ce se întâmplă. Bolovanul ăsta cred că are 200 de kilograme. Sunt bolovani de dimensiunea unui butoi de 200 de litri. Deci e ceva nemaivăzut. În câțiva ani va apărea fenomenul de deșertificare”, ne mărturisește Georgian Calotă.
    „Am săpat cu un utilaj la un metru șaizeci și nu există apă, nu există. Iar săpătura s-a făcut în condiții de teren arabil, dar foarte tare, foarte dur”
    Deșertificarea, un fenomen care s-a instalat în multe zone ale țării, este amplificată de actualele anomalii climatice iar cele mai vulnerabile sunt suprafețele neirigate și lipsite de protecția unor păduri.

  9. Natura isi are legile ei pe care le urmeaza si nimeni si nimic nu i le poate schimba asa ca terminati cu aberatiile si aruncatul cu tot felul de fitile „oamenilor de stiinta”.

  10. Incalzirea climei este absolut reala ! Dar nu se datoreaza „carbonizarii”, emisiilor industriale etc. NU, este fenomen cosmic. Acum 3500-3000 ani au disparut 3(trei)imperii datorita incalzirii planetei. La noi treaba este agravata de lipsa precipitatiilor ! Este SECETA CRONICA iar guvernele succesive s-au ocupat exclusiv de politica mizera. Ce se poate face ? Da, se poate face ceva : IMPADURIRI SI IRIGATII MASIVE ! Dar nu asa usurele ci efectiv uriase ! Doar asa scapam …altfel intr-o suta de ani trebuie sa emigram in Rusia.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.