Gata cu gândirea magică despre Ucraina

Secretarul american al Apărării se află într-o vizită neanunțată la Kiev. Lloyd Austin s-a deplasat în Ucraina cu trenul, venind din Polonia, având programate discuții cu oficialii ucraineni despre necesitățile urgente ale armatei.

Este a doua vizită a șefului Pentagonului la Kiev. Prima vizită a avut loc în circumstanțe diferite, în aprilie 2022, atunci când Ucraina începea să primească ajutoare din partea Occidentului, când respingea ofensiva rusă asupra Kievului, când războiul era pe prima pagina a ziarelor, iar aliații europeni urmau exemplul american de a trimite ajutoare militare. Acum, războiul din Ucraina este ”războiul vechi”, care atrage atenția mai puțin decât ”războiul nou” din Gaza. În Ucraina nu mai avem de-a face cu un război de manevră, cu aliniamente în schimbare continuă, cu mișcări de trupe și contraofensive ce pot lesne atrage atenția publicului și a presei. Războiul de uzură din Ucraina a dus la ”oboseala” Vestului, după cum sugerează unii lideri occidentali.

Câteva informații despre contextul vizitei șefului Pentagonului la Kiev sunt relevante pentru situația din Ucraina. Potrivit Financial Times, oficialii ucraineni îi vor cere generalului Austin garouri de calitate pentru răniții de pe front. Președintele Zelenski l-a demis pe comandantul medicilor militari, după mai multe critici venite de pe front. Associated Press relatează despre starea de spirit a militarilor ucraineni care sunt antrenați de instructorii francezi. ”Trebuie să rupem toate punțile cu ei, pentru că altfel ne von trezi că ne punem foarte multe întrebări. Când vom afla ca acești militari au murit pe front ne vom întreba ce nu am făcut bine: «Trebuia să lucram mai mult la o anumită tactică? Trebuia să insistăm mai mult pe un aspect sau altul?»”, spune unul dintre instructorii francezi. Pe măsură ce se apropie plecarea lor in Ucraina, se observa temerile lor legate de  viitorul neîndurător care-i așteaptă”.

În paralel, lucrurile par să se schimbe și pe frontul diplomatic. La o recentă întâlnire în Malta pentru găsirea unei soluții în Ucraina, diplomații europeni și americani au încurajat Kievul să facă concesii Rusiei, iar aceasta este o poziție care contrastează mult cu cea publică, care încurajează obiectivele maximale ale Kievului pentru încheierea unei păci cu Rusia. La jumătatea lunii noiembrie, fostul secretar general NATO Anders Fogh-Rasmussen a propus soluția aderării Ucrainei la NATO fără recuperarea teritoriilor pierdute până acum. Rasmussen sugerează că garanțiile oferite de Articolul 5 al Tratatului NATO ar opri Rusia din încercarea de a mai cuceri noi teritorii, ceea ce arată că fostul oficial NATO consideră că este probabil ca Ucraina să mai piardă teritorii, dacă războiul va continua. Este o propunere similară cu cea făcută de un consilier al actualului secretar general NATO, care a fost însă nevoit să-și retragă afirmațiile și să spună că a fost o eroare de exprimare.

Entuziasmul cu care SUA au susținut Ucraina se reduce și el pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale americane și mai cu seamă pe fondul războiului din Gaza. Președintele Joe Biden a încercat să pună la pachet ajutorul militar pentru Israel cu cel pentru Ucraina, însă majoritatea republicană din Camera Reprezentanților s-a opus până acum, arătând că este mai puțin deschisă la aprobarea unor fonduri mari pentru Ucraina.

Între timp, Rusia pare să mizeze pe această ”oboseală” a războiului care se instalează în Occident și pe faptul că Ucraina nu va putea compensa pierderile umane de pe front. Estimările americane arată că Rusia a pierdut pe front un număr două ori mai mare de militari, însă resursele demografice sunt mult mai mari decât ale Ucrainei, iar protestele și revoltele împotriva mobilizării pe care mizau liderii occidentali nu s-au întâmplat. În acest timp, media de vârstă a militarilor ucraineni a crescut la 43 de ani, potrivite Time. Ucraina a reușit să-și creeze un cap de pod pe malul estic al Niprului, în regiunea Herson, un obiectiv militar pe care l-a urmărit luni de zile, însă aceasta victorie încă firavă se întâmplă pe fondul unui război de uzură în care Rusia își întărește permanent pozițiile defensive și începe din nou să distrugă infrastructura energetică a Ucrainei în pragul iernii.

Până de curând, orice politician și orice publicație occidentală ar fi adus argumente în favoarea deschiderii unor negocieri pentru pace in Ucraina ar fi fost catalogată ”pro-Kremlin”. Strategi realiști precum John J. Mearsheimer au fost aproape interziși în presa de mainstream din Occident. Acum însă, The Wall Street Journal scrie că ”E timpul să încheiem cu gândirea magică despre înfrângerea Rusiei”. ”Liderii occidentali au apelat prea des la gândirea magică – au mizat pe sancțiuni, pe succesul contraofensivei ucrainene sau pe livrarea unor noi arme, pentru a obliga Kremlinul să se așeze la masa negocierilor. Sau au crezut că Putin va fi victima unei lovituri de palat”. ”Putin a rezistat în fața celor mai dure acțiuni ale Vestului pentru a schimba soarta războiului și și-a menținut puterea. SUA și aliații trebuie sa recurgă la o alta strategie: îndiguirea”, scrie The Wall Street Journal. ”Economia rusă a fost lovită, însă nu este în corzi. Paradoxal, autoritatea lui Putin a fost întărită după rebeliunea eșuată a lui Prigojin, în iunie. Sprijinul popular pentru război rămâne puternic, iar elita care îl susține pe Putin nu s-a scindat”.

”Ca și Israelul, Ucraina își datorează existența livrărilor de arme americane. Însă, în ciuda stegulețelor ucrainene care inundă social media, susținerea pentru Ucraina nu se poate compara cu susținerea publicului american pentru Israel și în special cu susținerea pentru Israel în Congresul SUA. Termenii încheierii războiului vor fi dictați Kievului atât de către Moscova, cât și de către Washington, așa cum s-a întâmplat cu Crimeea, în 2014. Finalul va fi destul de trist; Rusia își va întări pozițiile în Donbas și Crimeea și va obține si teritorii (20% din suprafața Ucrainei) în zone aflate mai la vest, apropiindu-se de Kiev. Ucraina va fi obligată sa abandoneze obiectivul aderării la NATO, chiar dacă SUA își întăresc pozițiile în Estul Europei, în Polonia”, scrie The American Conservative.

Desigur, chemarea la război și eliminarea variantelor în care Ucraina ar face concesii Rusiei nu au dispărut din spațiul public. Dimpotrivă, acesta este în continuare discursul dominant al liderilor din Europa de Est și din Statele Unite. Atlantic Council este oglinda cea mai buna a acestei viziuni, arătând că lumea nu poate avea încredere în Vladimir Putin și că o pace încheiata în termeni acceptabili pentru Rusia nu ar însemna decât un răgaz pentru strângerea rândurilor și începerea unei noi agresiuni asupra Ucrainei. ”Ucrainenii au înțeles asta prea bine.  Au învățat din propria experiență că în Rusia lui Putin nu poți avea încredere, motiv pentru care se opun oricăror discuții premature pentru pace și spun că a face concesii Kremlinului înseamnă prelungirea agoniei Ucrainei. Toți cei care cer revenirea la masa dialogului ar trebui să fie la fel de realiști în ce privește interpretarea acțiunilor Rusiei. Încetarea focului pare cea mai rapidă cale de a pune capăt vărsării de sânge, însă aceasta este o amăgire. Pentru o pace care să țină, Ucraina trebuie să câștige”, scrie The Atlantic Council.

Da, nimeni nu pate avea încredere în Rusia și în cuvântul lui Putin, scrie The American Conservative, însă la fel stau lucrurile și în cazul Statelor Unite. ”America are vechea meteahnă de a se implica în conflicte și apoi să-și piardă interesul. Interpușii noștri par să fie abandonați mereu. În Irak, în Afganistan (fără a mai vorbi despre Vietnam) ceea ce s-a obținut la finalul războiului putea să fie obținut aproape în orice moment de după diminuarea entuziasmului inițial. Este trist că au murit atât de mulți oameni pentru a vedea că pacea se încheie în condițiile actuale”.

Prima vizită la Kiev a lui Lloyd Austin a fost în aprilie 2022, la scurt timp după vizita premierului britanic de atunci, Boris Johnson, care, potrivit fostului premier israelian Naftali Bennett i-a transmis președintelui Zelenski să nu mai continue negocierile cu Rusia ce se desfășurau atunci la Istanbul, cu scopul de  ajunge la o încetare a focului după nici două luni de conflict.

”Așa cum au avertizat toate vocile pro-pace, Ucraina este acum în cea mai proastă situație: să accepte un acord de pace mai prost, după ce au plătit un preț economic și uman uriaș pentru un conflict prelungit. În mod pervers, Kievul a fost adus în această situație de cei care au fost considerați cei mai fervenți susținători ai săi, cei care s-au gândit că războiul este un mod ieftin de a umili Rusia ”, spune jurnalistul Branco Marcetic, potrivit  responsiblecraft.org.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 18

25 de Comentarii

  1. Daca ati vedea ce se intimpla cu soldatii ucraineni n-ati mai scrie bazaconii:se predau rusilor in grupuri,li se iau interviuri,nu mai vor sa lupte.In fiecare zi canalele centrale tv.arata asemenea tragedii.Ucrainenii au centre de recrutare pe strazi in marile orase,mese din alea cum are psd-ul pe strazi inainte de votare:nu se apropie nici dracul de ele.

  2. Aiureli, Rusia nu negociază cu mincinoșii! Și nu cred că le este de vreun folos să se oprească până nu iau Odessa si Kievul care au fost rusești intotdeauna.Ori poate pâna la granița cu Polonia sa fie siguri.

  3. Pentru ca pacea sa tzina U-Kraina trebue sa piarda sa fie desfiintzata shi impartzita intre vecini. U-Krainienii sunt totzi terorishti nazishti shi chiar shi un singur U-Krainian in viatza va face singurul lucru pe care il stie: va ucide Rushi, Romani, Romi, Evrei, etc.

  4. Să le trimită americanii trupe terestre în ajutor ucrainienilor. Deja au experiență din Vietnam.

  5. Hezbollah a lansat lovituri puternice, distrugând bazele armatei israeliene: SUA poartă discuții urgente pentru a preveni războiul cu Libanul

    Hezbollah a atacat bazele militare israeliene cu rachete Burkan (baza israeliană a diviziei Galileea de la granița cu Libanul). Consilierul principal al președintelui SUA, Amos Hochstein, a sosit în Israel pentru negocieri privind prevenirea războiului cu Libanul, scrie Axios.

  6. Pentru fanii ,,magiei”, interesati-va ce legatura are un Z pinch cu universul, stelele si cu noi. Prostiile imbecile despre razboi si toate crizele fabricate si eterne au menirea sa ne obscureze perceptia asupra realitatii.

  7. Rusii lucreza intr-un stil nemaivazut.Au drone de recunoastere,drone de atac,instalatii de bruiaj electronic, artillería,tancuri,lansatoare de rachete si aviatie. Combinatile cum vreti (si ei fac la fel) si sa spuneti cit timp rezista drogatii de ucraineni prin transeele lor.Numai un nebun sinucigas s-ar duce sa le ia locul celor care au murit/predat.Eu asa ceva n-am vazut nici in filmele rusesti sau americane.Razboi filmat,sa vezi cum se zbat oameni in agonie filmati dintr-o drona,probabil sau rus injurind cind zboara turele unui leopard.Toate astea nu aveti voie sa le vedeti,altfel nu ati crede nici o minciuna.

  8. Din cate citesc pe forum imi dau seama ca nu urmariti stirile U M DIGI 24. La ei, zilnic rusii mor ca mustele, armamentul e distrus in totalitate, iar ucrainienii obtin victorie dupa victorie. Nu stiu cine plateste televiziunea asta degeaba.

  9. E limpede pentru toată Planeta Mer🌈, Sistemul paraSolar, ba chiar și întreg metaVERSETU’:
    Vesticii au creZut că Rușii o vor lua la fugă văzând Borcanele de Murături cu care Bunicuțele Urcace doboară Su-urile Rusești ultimul tip, pușcoacele cu alice cu care Moșneguții Urcaci distrug hipersonicele, sau Caprele Urcace care omoară câte 40 Ruși cu o grenadă…
    S-au înșelat și acu’ nu știu pe unde să scoată cămașa plină de 💩 !
    Eu vă tot spun, da’ voi nu vreți să mă credeti:
    Rușii își vor lua ce-i al lor: Kievul, Odesa, Donbas-ul, Crimeea etc.
    Polonezii își vor lua Galiția, Ungurii și Slovacii, TransCarpatia.
    Și Românii vor MUTA DECISIV:
    Vor lua PRAFU’ DE PE TOBĂ, măRog…🤮

  10. Cred ca vor incepe in curand liderii ieuropeni sa faca carare la Moskova sa le intre in gratii rusilor.
    Merita urmarit ce va urma.
    😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

  11. Toate le-au iesit pe(prin) dos occidentaliror din colectiva Bruxelles. Acum incepe sa se vada bine ca au dus o propaganda micinoasa pe care au ajuns numai ei sa o creada ca adevar indubitabil. Cum necum am ajuns sa vad canalele rusesti interzise si ma crucesc cind vad ce tehnica de lupta au rusii. Soldatii lor sunt bine echipati cu uniforme, veste, casti, etc. bine croite si ajustate pe masura fiecarui soldat si-s noi stoc nu second hand. Sunt bine hraniti nu cu euri si insecte … Au tir de artilerie precis calculat dupa o recunoastere din teren cu drone si satelit… te vad in infrarosu si vizibil dupa care te troznesc la fix cu mortare, rachete de tot felul sonice si hiper, echipe de lunetisti te iau de la 1,5km. N-ai scapare nici prin micile pilcuri de padure ramase printre marile parcele agrigole. Au drone de tot felul, care pot cara 10kg la 30km. Dronele de fabricatie germana pica ca mustele. Leoparzii sunt praf, iar Abrams sunt capturate si duse pe standul de reverse. Toata antiaeriana care o mai au ukracii a fost masata in Kiev ca pe vremea ww2 cind aparau Berlinul. Rusii si-au facut mana si antrenamentul iar acum Armata Rosie este de neoprit.

  12. eȘchiop/gîlcă/boul/j/s/a/…ăăă spune:
    20 nov. 2023 la 19:30 ————-Ce sa ia romanii ,doar a-ti citit ce a declarat domnul Goldman Aurescu atunci cind a fost intrebat de tinuturile romanesti furate si lipite Ukrainei ? Cautati declaratia lui ca sa nu o scriu eu aici si veti vedea ce spune.

  13. Zic mersi americanii că industria armamentului „duduie” . Au ce mânca cei din aceasta industrie și speră să țină războiul și în Israel și în Ucraina cat mai mult. Americanii întotdeauna au profitat de conflictele din alte țări iar daca nu era niciun conflict le-au pornit ei conform ideii că ei aduc democrația in țările respective. Aduc pe dracul.

  14. O afirmatie care doare, pe ucrainieni, in primul rand. Vor fi nevoiti sa accepte o pace in conditiile impuse de Rusia, tara e distrusa, tineretul, sub pamant sau schiloditi pe viata, locuitorii, dispersati peste tot. Au pierdut 20% din teritoriu pana in prezent. Iar ca sa-i invete pe ucrainieni ce inseamna, sa pui botul la minciunile occidentale, Ucraina, va pierde si Harkov, Dnepr, Nikolaev si Odesa, adica, nu vor mai avea iesire la mare. Prostia se plateste, in cazul de fata, in sute de mii de vieti omenesti. Sa ne pregatim de o relatie de buna vecinatate cu Rusia

  15. Ucraina – tara creata de amerloci…nu are motiv, nu are rost sa existe….O Tara e Suverana DOAR daca NU are baze militare straine…Romania e Colonie occidentala….Rusia a cerut Retragerea NATO la linia Berlin, singura legala…..Prin urmare, acum dupa ce a pierdut mii de soldati…daca invinge, Rusia va relua cerintele dinainte de 2022
    …Adica Retragerea NATO la Berlin…si dezarmarea Ucrainei…Toate tratatele referitoare la Ucraina devin nule…Ca teritorii Rusia are drept la Kiev, Odesa, Herson, Zaporoje, Donetk, Donbas, Crimeea…..Romania NU va primi nimic, ca nu merita nimic…Ungaria, Slovacia vor primi teritorii din Ucraina.

    .

  16. S-au kkt pe ei pana au ramas fara materie prima, adica tehnica si munitie, acum incearca s-o dea la pace, pacea va fi dictata de rusnaci sau nu va fi deloc..

  17. Războiul din Ucraina îmbogățește producătorii germani de arme, corporația de apărare Rheinmetall și numeroșii săi contractori. Publicația Junge Welt a analizat rapoartele anuale ale companiilor și a ajuns la concluzia că nimeni nu are nevoie de negocieri de pace în Occident – operațiunile militare din est aduc profituri prea fabuloase.

    În primele trei trimestre, vânzările grupului Rheinmetall au crescut cu 13%, până la aproximativ 4,6 miliarde de euro, în timp ce profitul operațional a crescut cu 17%, până la 387 de milioane de euro. În prognoza anuală, vânzările sunt de așteptat să fie între 7,4 și 7,6 miliarde de euro, adică cu un miliard de euro mai mult decât anul trecut (6,4 miliarde de euro). Și totul pentru că comenzile de la companie pe parcursul anului au crescut cu până la 130%, la 14,5 miliarde de euro.

    Este caracteristic faptul că însăși corporația Rheinmetall evită să-și lege creșterea economică cu războiul din Ucraina, folosind formulări neutre precum „acoperirea nevoii puternic crescute de echipamente militare în multe țări”. „Datorită situației dinamice a pieței și a cererii puternice în domeniul militar, grupul înregistrează o creștere a vânzărilor de două cifre”, a spus compania într-un comunicat de presă.

    Chiar vrea cineva negocieri de pace când banii curg ca un râu?

  18. … Putin trebuie sa scoata iar din depozit masa aia de 10 m lungime la care isi batea joc de pacalicii de Macron si Scholtz … Pe de alta parte, nu va incredeti nici in americani si nici in UE ! Cei mai perversi si fatarnici, in timp ce in fata spun ca doresc incetarea conflictului (acuma pomenesc in mod mincinos si de posibilitatea ca Ucraina sa accepte conditii mai proaste pentru pace !), in spate incita in continuare la razboi si furnizeaza armament, chiar daca de o calitate indoielnica. Criminalii se afla si in transee (exista atitia dementi care se ofera pe front, dar se pare ca dupa pierderile imense „entuziasmul” a scazut drastic), exista criminali si printre cei care iau decizii si trimit la moarte oameni absolut nevinovati, dar adevaratele canalii si adevaratii criminali genocidari sint cei care indeamna la razboi si scot sume colosale din acesta.

  19. Nu știu ce magie e în mintea unora știu însă că în capul ălora de la Wall Street Journal sunt numai bani.Ce știu este că ucrainenii au ajuns în dreapta Nistrului și că rușii n-au mai înaintat din toamna trecută.

  20. Germania vrea farimitarea ucrainei. Sintem luati de fraieri ucraina are resursele pe care Germania vrea sa puna ghearele. Geopolitica e de sute de ani. 1789 revolutia franceza instrumentata de Germania. 1917 revolutia bolsevica prin intermediul germaniei. Doua razboaie mondiale + al treilea in desfasurare tot intrigi din Germania. Mafia khazariana are cuib in Germania prin statul profund. Dar la suprafata sint baieti buni ca igiena mediatica ii face curati. In realitate sint niste natingi cu frica de Rusia.

  21. „diplomații europeni și americani au încurajat Kievul să facă concesii Rusiei”

    A ceda rusilor ce au cucerit ei cu sacrificii umane se cheama a face concesii ? Interesant cum la progresisti cuvintele din dictionare isi schimba semnificatia dupa dorinta unora.

  22. @Marchievici, draga, toate bune si frumoase, numai ca Financial Times, din care citezi, intoxica, fiindca, de! parte-n conflict, ziar american: rata mortilor ucrainieni – mortilor rusi e de 100/1. Restul a ceea ce scrie tot de fandacseli tinând. Cu Loyd Austin caruia i s-a spus ca, daca-ndrazneste, îsi pierde locul în cabinetul Robinette. Asa ca tipul a raportat imediat succesuri ucrainiene prin Donbas, care nici macar nu mai e-n Ucraina, fie vorba-ntre noi. Confuzia: tipul tot ministru-i. Marele model fiindu-i celebra sticluta a lui Colin Powell, la ONU.

  23. Cu tot respectul domnule Munteanu 18:39 ar putea omori țigani. Terminați odată cu denumirea de romi nu există așa ceva englezii le zic gipsy, francezii gitan italienii zingaro noi le spunem rom foarte ușor de confundat mai ales de străini cu român, apoi ne miram când aceștia ne spun că suntem țigani.

  24. Nefiind nazist ca Zelensky respect Indienii stabilitzi in Romania care au dat Romaniei muzicieni renumitzi: Grigorsh Dinicu, etc. shi altzi patriotzi Romani valoroshi. Citesc Hindustan Times care apare la Delhi shi acolo pot vedea dovezi despre dorintza criminalului nazist nebun Zelensky de a extermina la Auscwitz poporul Roman numit de el „inferior” de „rasa Latina”. Din nefericire presa din Romania nu le publica cum face Hindustan Times. Denumirea „Rom” a fost adoptata recent la un congres la Londra sponsorizat de guvernul Indian. Intr-adevar denumirea „Tzigan” era jignitoare insemnand: Cel pe care nu trebue sa il atingi dar de jignire nu era vinovat poporul Roman ci sistemul castelor din India azi interzis acolo. Nici Rom care probabil vine de la Ramayana nu mi se pare mult mai bun de altfel participantzii la congres au cerut sa fie denumitzi „Indieni” dar au fost refuzatzi de guvernul Indian. Cu nazistul German Iohannis la putere constat cu durere ca Japonia, India, China, Rusia, etc. sustzin UNIREA Romaniei cu Basarabia, Bucovina, Bugeacul, Maramureshul de nord shi Insula Sherpilor nu Romania condusa de nazistul German Iohanis. Tot in presa Japoneza, Indiana, Chineza, Rusa, etc. citesc dovezi despre Latinitatea poporului Roman shi dreptul lui de a dainui in Romania Mare fara sa fie exterminat de Americani folosindu-se drept calai pentru exterminare nazishtii pushi de CIA la Kiev.

  25. Gipsy=Egiptean este incorecta deci Englezii e drept foarte proshti totushi stiu asta. Denumirea „Tzigan” in limba Engleza „untouchable” a fost folosita dar shi acolo a fost abandonata fiind jignitoare. Acum in limba Engleza se foloseshte alta denumire incorecta: „Traveler”=Nomad=Kazah care e shi ea improprie poporului Indian azi sedentar.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.