Expoziţia „1907. Noi vrem pământ”

Expoziţia „1907. Noi vrem pământ” se deschide marţi, 28 martie, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

Expoziţia va putea fi vizitată până pe data de 14 mai, de marţi până duminică, între orele 10,00 şi 18,00. Lunea şi în sărbătorile legale este închis.

Potrivit unui comunicat al muzeului, expoziţia propune o privire retrospectivă „obiectivă şi multiplu focalizată” care să readucă, în peisajul cultural naţional, atenţia asupra acestor evenimente, asupra importanţei lor, asupra caracterului lor tragic pentru întreaga societate românească.

„Ţărănimea, văzută mereu ca o „mare mută”, izbucneşte exploziv în istoria fericită a Regatului României, care tocmai aniversase 40 de ani de domnie a Regelui Carol I, sfâşiind tabloul edulcorat al unei epoci care era, indiscutabil, o epocă de dezvoltare şi de consolidare a României. Expoziţia va avea un discurs menit să dea imaginea tuturor actorilor implicaţi ai epocii, să releve mizele politice, sociale şi economice, să ofere un parcurs al evenimentelor, al discursurilor şi al vocilor distincte, al opiniilor şi al imaginilor despre eveniment”, precizează sursa citată.

Preţul biletului de intrare este: adulţi – 12 lei; pensionari – 6 lei; elevi şi studenţi, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani şi persoanele adulte cu handicap mediu sau uşor – 3 lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

27 de Comentarii

  1. Stai sa-i vezi pe ai nostrii diaaporezi, ce si-au vandut pamantul bunicilor pe un Opel de mana doua. Pamant castigat de bunici prin anii petrecuti in razboi. Pamant vandut marilor corporatii pe 1000 euro hectarul si acum stau romanii si ii injura pe straini ca le-au furat agricultura si ii traiesc cu gandaci.

    • 01364
      E destul de ușor sa judeci, mai greu sa te întrebi de ce s-a întâmplat asta.

  2. ,,Noi vrem spitale nu catedrale”, este una din gaselnitele stupide care au inlocuit vechile aspiratii in mentalul colectiv desi pana la urma avem parte de obuze, vaccinuri, mancare din insecte si/sau o ajustare orweliana a perceptiilor despre realitate astfel incat, toate aparentele noastre dorinte si sperante, ne sunt modelate intr-un consens public fabricat. Dorinta arzatoare pentru pamant denota doar o preocupare veche de milenii a oamenilor care provin din acest loc, o preocupare agriculturala, pacifista si integrata perfect in ciclurile cosmice, departe de nebunia materialista si belicoasa cultivata de niste personaje care nu prea au nimic de-a face cu spiritul real uman.

  3. Mda.. Este perioada de naștere a celebrelor cărți de bucate, a rețetelor tradiționale românești, cu care azi se laudă ”șefii” bucătari celebrii, care mai complectează meniul cu rețete românești a bunicii din 1946,..cu care evident se laudă și câștigă..la concursuri de nehaliți,..

  4. Pana la comunism Romania nu o fost nici educata nici industrializata. Populatia noastra a fost compusa din multi tarani si putini boieri. In directia asta ne indreptam si acum.

  5. (citat)istoria fericită a regatului României (gata); precis este sris de o elevă ce-a stat în prima bancă și-a repetat tot ce-a spus tovarășa/doamna învățătoare/profesoară.
    Nu știu cum se face c-am scăpat la istorie faptul că Hohenzollerni au fost nu numai fenicienii noștrii (vezi ceva cuvîntare Iorga la Academie) ci și ai Prusiei/Germaniei. Cu siguranșă restul românilor n-au scăpat amănuntul. E scris undeva-n cărțile de istorie de școală.
    Altceva, Hitler Adolf este leit Hohenzollern. Căutați poze! De altfel Wilhen am II-lea nu numai că nu a fost exrădat din Olanda dar a fost păzit de trupe naziste.

  6. Cand nu vom mai putea rabnda,
    Cand foamea ne va rascula,
    Cristosi sa fiti, nu veti scapa,
    nici in mormant.
    George Cosbuc, poezia „Noi vrem pamant”.

  7. De ce am cere pamant daca pamantul stramosesc e concesionat si vandut de peste 25-28 ani strainezor incat, am ajuns chiriasi in tara mea? De ce am cere pamant noi cetatenii din Romania daca politicienii incepand cu 2020 cer vaxxinuri si tratamente care dupa anul 2.000 sunt in mare parte pe baza de narcotice care te face dependent dar nu vindeca boala in sine, e moarte lenta si sigura pentru eternitate in consum la bolnavi si pe tot fluxul vanzarilor din Romania!? Mai curand cerinta obligatorie de la cetateni pentru politicieni e: noi vrem respect si nivel de trai conform standardului vietii actuale!

  8. Daca se spune si de eroismul jandarilor si a armatei care au ras sate cu tunul vvin si io?

  9. Cititi romanul in 3 vol. „Cronica de familie” al genialului prozator Petru Dumitriu, o fresca a Romaniei care descrie si rascoalele dramatice din martie 1907, revoltele taranilor pauperizati si umiliti de mosierii lacomi animalic, si lipsiti total de umanitate. Fix cum aplica guvernul Johanis&USR&PNL&PMP&PSD in prezent, asupra Poporului roman. Saci cu bani din Buget, pt „slava Ukraina”, si taieri animalice la pensiile romanilor.

  10. Taranii or fi vrut in 1907 pamant, dar asta nu presupunea sa comita crime, violuri, jafuri si sa dea foc.
    La intrarea pe un pod in orasul meu au fost impuscati 17 tarani (dupa ce au fost avertizati sa nu inainteze), care voiau sa vina si sa dea foc primariei si cine stie ce minuni ar mai fi facut in oras. Asa ca s-avem pardon.

    Nu este insa justificata amploarea masacrului de atunci, recunoscuta chiar de Averescu……[Rumburak]

  11. @lili
    Educatie a fost in Romania, nu de asta s-a dus lipsa.Procentul de știutori de carte la incorporare ,înainte de război ,era de peste 80 %, f. mult în condiții de provincii noi alipite și care trebuiau integrate în educația obligatorie, de patru clase gratuite.Educatia era absolut în ton cu educația europeana a timpului.Practic, daca erai sedentar, exista și o scoală în zona, poate chiar destul de veche.

  12. @ gang stalking .. Am vre-o două locuri unde nu m-a ars soarele,. De ai limba românească catifelată,.. nu te refuz,..

  13. Marele scUrs Ursarule, degeaba te strofoci sa pui diacritice ca esti ,,celebrii” la ,,complectat” rahat pe batz. Doar spurci limba asta frumoasa si flexibila. Sper sa nu o iei personal, dar daca o ,,iei” in locurile unde nu te arzi, io n-am treaba cu viata ta intima din vagauna. hai sa traiesti, cum ne doresti tu noua !

  14. 1907 – tentativa de invazie a vienei, arendasii din moldova fug si nu impart loturile, din ordinul ei.
    Taranii exasperati, noi vrem pamant insemna VREM LOTURILE SA LE SEMANAM, CA ACUSI VINE VARA. De altfel anul precedent a fost f bun agricol, nu era foamete.
    In plus, provocatori profesionisti trec granita, asa se explica simultaneitatea revoltei, CARE NU SE PROPAGA LINIAR.
    Represalii inerente armata (unul din impulsivi e antonescu).
    Au fost 1000 de morti.
    Dar in paralel avem o formidabila campanie a presei de stanga CUMPARATA DE VIENA (chitante gasite la amb austriei in 1916); si la nivel european.
    De aici inventia cu 11 mii de morti PENTRU A LEGITIMA INTERVENTIA MILITARA A VIENEI.
    Totul se opreste – carol si elisabeta fac apel la relatiile personale cu kaiserul, care il apeleaza pe franz.

  15. Cea mai mare crima din Istoria Romaniei comisa de ,,viteazul,,averescu cu aprobarea lui carol 1.in al 40-lea an ,,de fericita domnie !,,
    Batjocura si umilintele la care erau supusi taranii atunci nu aveau egal in lume.Nici animalele de povara nu aveau parte de un asemenea tratament la care-i supuneau exploatatorii.
    Uciderea a peste 11.000 este o crima ramasa nepedepsita !

  16. @ niculae
    ‘Cronica’ foarte bine scrisa, doar ca e agitprop – lucru recunoscut de insusi autorul.
    Care – desi cel mai bine platit scriitor proletcultist (si banii se luau cu geamantanul!) – fuge in cativa ani taman la ‘iexploatatori’, in vest.
    Si apoi, desigur, schimba si foaia ideologica.

  17. Genocidul romanesc de la 1907…La 1907 regele Carol I, ministrul Ionel Bratianu cu Armata si Jandarmii au exterminat 11.000 de tarani rasculati de viata mizerabila in care traiau sub fericita Monarhie…..Saracia cumplita a provocat Rascoala iar regele Carol I este vinovat de Genocid…

  18. De ce n-ati pus ca poza tabloul lui Octav Bancila: „Iobag in fuga” ? Cu ala in front, nu mai era nevoie de text.

  19. Nu siam ca mai functioneaza cenzura ,CNPP a sters de pe internet Decizia Civila 106/20016 a Curtii de Apel Oradea,dar vin alegerile AUR ar fi bucuros sa preia voturile taranilor furati la pensie,faceti o paralela cu pensiile speciale .

  20. În martie 1907, două evenimente demne de luat în seamă :

    În Vechiul Regat ( vechi din 1881 ) 11.000 de ,,supuși,, lichidați cu mitralierele !

    În Austro-Ungaria, legea Apponyi, prin care românii sunt obligați să învețe limbi streine !!

  21. Nu va -ti plictisit sa o țineți cu minciuna privind cei 11.000 ( circa 1000 , este cifra reala) de tarani împușcați de Armata Romană condusă de Mareșalul Averescu, cel care a primit sarcina de la Regele Ferdinand I sa puna in practica reforma agrara promisa soldaților in WWI de catre Majestatea Sa Regele Fredinand I. Astfel ca începând din Martie 1920 si continuând cu iulie 1921 , reforma agrara a fost sancționată de Regele Ferdinand I iar Mareșalul Averescu a reușit in sarcina sa regală.Ca apoi dupa 6 Martie 1945 , comunistii sa li-l ia. Răscoala din 1907 a început in nordul Moldovei ,acolo unde arendașii evrei( de care comunistii nu au suflat nimic 45 de ani ) predominau – 40% dintre arendași fiind evrei si care ii spolia pe taranii romani. Este un adevăr istoric. Ne miram ca postacii ,nu au băgat alta minciuna propagandistica comunista cu exprimarea Regelui Carol I – întemeietorul României moderne- ,,asta- i muzica ce- mi place”, care a fost pronunțată la Calafat cu ocazia primei salve a bateriei ,,Carol “a artileriei romanesti asupra tunurilor Turcești , la 1877 , luna mai, amplasate la nord de Vidin.

  22. pt. 17/45 …Arendași evrei ?
    De citit ,,Arendașul român,, de I.L.Caragiale !!
    Dacă tot te interesează ,,adevărul istoric,, !!
    De băgat în seamă și tabloul ,, 1907,, de Octav Băncilă !!
    De asemeni, romanele ,,Răscoala ,, de Liviu Rebreanu și ,,Desculț,, de Zaharia Stancu !!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.