2023 – cel mai cald an din istorie pentru România

2023 este cel mai cald an din istorie pentru România cu o temperatură medie de 12,5 grade şi o abatere termică de 2,3 grade fata de normalul perioadei 1981 – 2010, iar cel mai cald an din istorie a avut şi cel mai călduros Crăciun cu o maximă de 17 grade Celsius, se precizează într-un comunicat de presă al Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

„România sprijină efortul Uniunii Europene (UE) de a combate atât cauzele, cât şi efectele încălzirii globale, conştientă fiind că atingerea ţintelor nu se poate realiza individual, deoarece modalităţile practice prin care putem să reducem emisiile de carbon şi emisiile de gaze cu efect de seră, presupun un efort comun, concertat, statele având obligaţia de a respecta angajamentele pe care părţile şi le-au asumat prin Acordul de la Paris şi prin Pactul Climatic de la Glasgow, adoptat în 2021. Astfel, România susţine determinarea Uniunii Europene de a căuta soluţii eficiente pentru a răspunde nevoilor diverse ale ţărilor vulnerabile care se confruntă cu efectele schimbărilor climatice şi este solidară cu acestea şi şi-a asumat reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990, şi atingerea neutralităţii climatice până în 2050” a declarat ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Mircea Fechet.

Temperatura medie la suprafaţa globului a atins cote record în primele 11 luni ale anului, potrivit observatorului european Copernicus: din ianuarie până în noiembrie, mercurul a fost în medie cu 1,46 grade Celsius mai mare decât în perioada 1850-1900. Ca urmare, 2023 a fost cel mai cald an înregistrat vreodată în ceea ce priveşte media anuală. În fiecare lună au fost înregistrate temperaturi record, noiembrie, fiind luna care a încheiat cea mai caldă toamnă boreală, din emisfera nordică, din timpurile moderne.

„2023 are acum şase luni şi două anotimpuri care au depăşit recordurile. Această lună noiembrie extraordinară, care include două zile cu temperaturi cu 2 grade peste nivelurile preindustriale, înseamnă că 2023 este cel mai cald an înregistrat vreodată în istorie”, a declarat Samantha Burgess, şef adjunct al Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice (C3S).

Şi pentru România, cu o temperatură medie de 12,5 grade şi abatere termică de 2,3 grade faţă de normalul perioadei 1981 – 2010, 2023 a fost cel mai cald an din istorie. Cel mai cald an din istorie a avut şi cel mai călduros Crăciun. Maxima zilei a fost de 17 grade Celsius, iar la staţia meteo de la Calafat, s-au înregistrat, aproape 21 de grade, un record de temperatură al ultimilor şase ani. O masă de aer tropical a ajuns din sudul continentului în ţara noastră şi, astfel, s-au atins temperaturi foarte ridicate în decembrie. Ziua de sâmbătă, 21 octombrie, a fost extrem de caldă, cu recorduri la 129 de staţii din ţara noastră, pentru istoria recentă, de când se fac măsurători.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

28 de Comentarii

  1. Mda,. Și inafar să te vaiți, ce puii mei poți și ai făcut bre ?? Ai mai tuns păduri și ai mai secat izvoare ?? Ai spălat nisipul imprăștiat pe drumuri pentru 1 cm de zăpadă, care acum in urma traficului face aerul irespirabil ?? Ai plantat pomi, mai ales in localități,.. sau contiunui cu ”cosmetizarea ” distrugănd și puținii arbori falnici rămași ?? Deci ce ai făcut bre spre a nu mai fi clima insuportabilă și aerul de nerespirat ??

  2. nici pe departe,e o lozinca ECO
    cei mai caldurosi ani in Romania,in secolul trecut si actual au fost : 1916, 1946, 1951, 1987, 2000, 2007, 2012 și 2015.

    În 2012, la Giurgiu și la Turnu Măgurele au fost mai mult de 100 de zile cu maxime de peste 30 de grade.
    În anul 1931, presa din România relata despre cea mai intensă căldură din Europa. Cu surprindere, se constata că cele mai ridicate temperaturi înregistrate în acea perioadă au avut loc chiar pe teritoriul țării noastre.

    60 de grade Celsius la București, pe 16 iulie 1931
    În ziua de 16 iulie 1931, termometrul arăta incredibila valoare de 60 de grade Celsius în București. Jurnaliștii de atunci remarcau că această temperatură maximă va intra în istorie. Ei nu s-au înșelat. În aceeași zi, în Sahara, se înregistrau 80 de grade Celsius.
    :))))))))))))))))))))))))

  3. iar ati inceput cu mizeriile astea? vad ca una tinara din giurgiu s-a dus in dubai „pe jos” sa predice despre clima. daca aveti cohones spuneti adevarul despre problemele climatice, lasati delirul.

  4. Au fost ani si ierni mult mai calde dar acum e la moda psihoza cu incalzirea globala,pardon schimbarea climatica.Natura isi vede de treaba ei si o doare undeva de parerile tuturor parerologilor.

  5. Stați linistiti la locurile voastre! Ce e aia abatere termica cu 2,3 grade. Stați să vedeți ce o sa fie in 20.24 cu un miliard de bombe explodate „la granița”! Dacă nu o să fugiți in Norvegia,sa nu-mi spuneți mie Cițu! Băiat deștept Bulai că și-a tras nevasta din Norvegia și ne face legi acasă! Succesuri guys!

  6. Romania are mai multe zone climatice, deci ar trebui consemnate recorduri pe aceste zone, luate in parte ! Daca nu ,atunci recordurile de caldura vor fi vesnic in Sud, iar cele de frig in ,,depresiunile din estul transilvaniei ,, !!Pai Clujul, sau ,,nordul moldovei,, n-au dreptul la propriilre recorduri zonale ??

  7. Chiar acum citeam ,,Polul Intangibil,, de Dinu Moroianu, in care un savant nebun inventeaza o masina de facut frig !!

  8. Propaganda climatica, încalzismul global, vrajeli iudeomasonice globaliste sataniste pentru control total pentru lagarul digital mondial pentru a grabi venirea lui „mesia” evreilor – anthristul…cu orice pret…cu orice mijloace cu orice….”criza”…

    TREZEŞTE-TE ! Ridică-te împotriva alogenilor paraziţi iudeomasoni care ne-au ocupat, ne jefuiesc şi ne gonesc din țara noastră aducând în loc arabi, negri, asiatici, distrug copii, viitorul ţării, prin lgbt, desfrâu, droguri! Nu le mai da putere prin minciuna cardului bancar, „banul” digital ! Aruncă-l la gunoi, foloseşte numai banii numerar şi cere urgent revenirea la moneda fizică din aur ! Trezeşte-te ! Ridică-te!

    „Oamenii nu vor schimbarea decat in caz de necesitate si vad necesitatea doar in conditii de criza” – debiteaza Jean Monnet parintele babiloniei neomarxiste iudeomasonice UE !

  9. februarie 1996 +21 grade la Braila
    februarie 2006 -21 grade cu viscol la Bucuresti

    cele 2 orase se aseamana,fenomenul „lunca Dunarii”

  10. @Wessin y Wessin
    Moroianu,Sergiu: partenerul de viață al primarului Sectorului 1 este cercetător la Academia Română.
    -acolo la Academie era Tovarasha aia cu zgribuleala!

  11. Crescatorii de canabis baga peste 1200 parti per milion, obtin recolte de 3-4 ori mai mari iar aceste plante degaja mai mult oxigen. De la 150 PPM CO2 in jos, ne-am ars. Asta e un fapt stiintific. Factorul major de stres al climei planetei si al intregului sistem solar este Soarele. Un altul, mai mult sau mai putin local-regional si mai mult sau mai putin intentional sau accidental, sunt operatiuni ilegale? de management al radiatiei solare sau albedo. Sau geoinginerie. Sau cum vreti. Si alti factori. CO2 n-are nici o treaba. E o prostie colosala care-l face de rusine ca idiot pe oricine o repeta.

  12. Am auzit ca pe aici au trait lei, dinozauri, oare atunci cum era iarna? Iar Institutul de Meteorologie nu cred ca are 100 de ani, stiu ei cum era vremea cu sute de ani in urma? La fel s-ar putea sa spuna ca-i cea mai grea iarna cei din China care pe paralela 45 au temparaturi de MINUS 21 de grade C.

  13. ” In prima zi de Crăciun a anului 1935, bucureştenii fuseseră surprinşi de soarele strălucitor şi de căldura primăvăratică. La Sinaia se înregistraseră 10 grade. Peste o lună, pe 26 ianuarie 1936, temperatura era de 16 grade în Capitală, prilej de mirare şi în ziare. Sfârşitul anului 1936 a fost la fel de însorit şi de călduros”.
    De, atunci nu erau dinozaurii încălzirii globale și nici verzii nu se ocupau cu ecologismul tembel a acestor ani. Asa ca nimic nou sub soare, cu excepția idiotilor utili amprentei de carbon și amprentei de prostie cu rang de politica de Colhoz Mondial.

  14. Din presa vremii ” In prima zi de Crăciun a anului 1935, bucureştenii fuseseră surprinşi de soarele strălucitor şi de căldura primăvăratică. La Sinaia se înregistraseră 10 grade. Peste o lună, pe 26 ianuarie 1936, temperatura era de 16 grade în Capitală, prilej de mirare şi în ziare. Sfârşitul anului 1936 a fost la fel de însorit şi de călduros”.
    De, atunci nu erau dinozaurii încălzirii globale și nici verzii nu se ocupau cu ecologismul tembel a acestor ani. Asa ca nimic nou sub soare, cu excepția idiotilor utili amprentei de carbon și amprentei de prostie cu rang de politica de Colhoz Mondial.

  15. Să nu pricepi și să nu ai seriozitatea situației, trebuie să fi fătat in cocină și scăpat în cap..Sau aștepți tembel inevitabilul..

  16. @Marele Urs; esti spalat pe creier,Medve baci9 urs in maghiara e ca in rusa:)))numai habarnistii nu stiu ca cercetătorii de la Centrul Naţional de Oceanografie din Marea Britanie au publicat recent un articol în prestigioasa revistă Nature în care anunţă încetinirea, în ultimele decenii, a vitezei curentului Gulf Stream un ciclu natural multidecenal al incalzirii si racirii Atlanticulu

    Calea nordică duce apele calde tropicale până în partea de nord a Peninsulei Scandinave.

    Odată cu răcirea progresivă a apelor curentului, acestea coboară în adâncuri datorită diferenţelor de densitate şi se reîntorc spre sud.

  17. @Marele Urs; esti spalat pe creier,Medve baci9 urs in maghiara e ca in rusa:)))numai habarnistii nu stiu ca cercetătorii de la Centrul Naţional de Oceanografie din Marea Britanie au publicat recent un articol în prestigioasa revistă Nature în care anunţă încetinirea, în ultimele decenii, a vitezei curentului Gulf Stream un ciclu natural multidecenal al incalzirii si racirii Atlanticului,care influentaza decisiv clima in Europa

    Calea nordică duce apele calde tropicale până în partea de nord a Peninsulei Scandinave.

    Odată cu răcirea progresivă a apelor curentului, acestea coboară în adâncuri datorită diferenţelor de densitate şi se reîntorc spre sud.

  18. in arad un judecator a pedepsit niste parinti simpli ca educatie, ca au ales sa retraga de la scoala pruncii – oamenii nu au fost multumiti ca le spalau creierul copiilor lor – adica „gretutele” planetei nu mai aveau acces la ei. si voi va plingeti de „curcubei” – cind colo sint la manseta multi care vor raul copiilor.

  19. Si cum s-a stabilit ?
    – Prin tragere la sorti ? Prin sondaje in fantini si puturi ? Prin HGM ? Sau vreo Directiva Globalista de la Whashington ?

  20. Prea multi ‘oameni de stiinta’ si cercetatori facuti de marea afacere globala numita ‘invatamint universitar’,
    sunt prea multi din ei care nu isi gasesc un scop in profesia asta, sint extrem de frustrati de nerealizarea personala si de vreo 30 de ani se vand pe nimic, asa cum este gaselnita asta cu incalzirea globala, …. pardon, recent au schimbat=o in schimbare climatica, pentru ca nu pot explica si aparitia extremelor de racire.

    Spune ce vrei sa demonstrezi si da=mi banii pentru studiu si iti aduc ce vrei tu.

    Toate masuratorile acelea istorice (daca sint reale si omologate) se pot interpreta dupa dorinta si scopul urmarit, metodele de ponderare sint multiple.

  21. A ruginit CD-ul cu incalzirea globală si nu se simt caposii! Pentru toți care nu au urmarit meteo sau prognoza meteo zilnic, am ceva timp indelungat de cand uemaresc in aproape toate tarile! Temperatura prognozata care ramane in scris, e cu cel putin 8-10 grade mai mate decat temperatura simtita la nivelul solului sau locatiile calculate! De exemplu: in suedia, germania sau alta tara europeană, temperatura prognozata e 8-10 grade scriptic, temperatura care ramane in scris, in teren, temperatura simtita e de 2-4-6 grade dar aceasta temperatura reala din teren nu este inscrisa oficial pentru calcule serioase. Ramane in scris temperatura prognozata initial chiar daca e temperatura falsa!

  22. Din 9 Ianuarie VINE IARNA ADEVARATA in Romania !…o sa regretati temperaturile din aceste zile !.

  23. Puteți să negați cât vreți, dar se observă o încălzire globală fără prea multe cercetări sau propaganda unora. În copilăria mea, iarna era iarnă. Cu zăpadă și ger de-ți clantaneau dinții. Acum, vreo doua fulguieli, iar zăpadă? Sunt unii copii care habar n-au ce este zăpada, dacă nu-i duc părinții la munte. Chiar și acolo a devenit o raritate. Verile? Pur și simplu irespirabile și o umiditate de te simți lipicios. Nu mai zic ca primăvara și toamna mai ca au disparut. Așa că…

  24. zgribulit – definiție și paradigmă – Dexonline
    dexonline.ro › definitie › zgribulit
    ZGRIBULIT, -Ă, zgribuliți, -te, adj. Care stă zgîrcit, ghemuit, tremurînd de frig (rar, de teamă). În camion, zgribulit sub o manta soldățească, Ion Spînu …

    -citatu e verbatim…..

  25. Dar spre deosebire de tine imi pun intrebari:1. cum se explica aparitia erelor glaciare? 2. cum se explica existenta dinozaurilor si animalelor din zona tropicala in Romania? 3. daca niste cercetatori au descoperit o caracatita a carui ADN corespunde cu al uneia din perioada interglaciara si au constatat ca in acea vreme nivelul oceanului era mai ridicat si temperatura mai ridicata, desi pe atunci pare ca omul nu prea facea mult foc sau deloc, fiind putini, rari si poate nici IQ-ul nu-i ajuta. 4. traieste acum un om care sa ne explice starea climatica din momentul schimbarii polilor? 5. stii tu cum inflenteaza miscarea polului magnetic dupa cate am auzit de deplaseaza spre ecouator ca fenomenul va dura o mie de ani sau mai putin nu stiu, dar cred ca poate influenta totul in bine sau in mai putin bine. Da stiu ce inseamna minus 29 de grade am petrecut dupa 2010 un revelion si din cauza aglomeratiei a trebuit sa fac aprox. doi km la minus 29 de grade, asa ca un eveniment recent, dar au mai fost calduri ”tropicale” de minus 30 dupa 1990, asa ca o analiza logica ar fi o medie anuala, o medie pe zece ani, 50 de ani, 100 de ani, 500 de ani 1000 de ani si apoi sa filozofam ca-i foarte cald. Hai sa facem media din noaptea de revelion de aprox. zero grade cu minus 29 de grade, cat iese? minus 14,5 grade crezi ca s-a incalzit rau vremea. Mai am o anomalie prin 1995 parca in 25 martie a fost o iarna asa de grea incat drumul din Vatra Dornei spre Bistrita a fost inzapezit rau si blocat de tiruri unele rasturnate. De zapada meilor ai auzit? Este un fenomen care apare in aprilie. Asa cum in Gromovnic=o carte de sute de ani spune: daca tuna in ianuarie. N-am crezut pana am vazut. Deci despre ce meteo de „balta” vorbeti?

  26. caldurile unora in Grimovnic de 1 mai este trecuta bruma, iar anul acesta Pastii ortodocsi pica pe 5 mai Ca va fi sau nu BRUMA e posibil nu stim, dar sigur vremea va fi intarziata daca pica in mai. Asa ca este iarna blanda, dar sa vedem cand si cum iesim din ea. Pt ca uneori de 1 mai se putea face plaje…

  27. pt caldurile unora in Grimovnic de 1 mai este trecuta bruma, iar anul acesta Pastii ortodocsi pica pe 5 mai Ca va fi sau nu BRUMA e posibil nu stim, dar sigur vremea va fi intarziata daca pica in mai. Asa ca este iarna blanda, dar sa vedem cand si cum iesim din ea. Pt ca uneori de 1 mai se putea face plaje…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.