2023 – cel mai cald an din istorie pentru România

2023 este cel mai cald an din istorie pentru România cu o temperatură medie de 12,5 grade şi o abatere termică de 2,3 grade fata de normalul perioadei 1981 – 2010, iar cel mai cald an din istorie a avut şi cel mai călduros Crăciun cu o maximă de 17 grade Celsius, se precizează într-un comunicat de presă al Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

„România sprijină efortul Uniunii Europene (UE) de a combate atât cauzele, cât şi efectele încălzirii globale, conştientă fiind că atingerea ţintelor nu se poate realiza individual, deoarece modalităţile practice prin care putem să reducem emisiile de carbon şi emisiile de gaze cu efect de seră, presupun un efort comun, concertat, statele având obligaţia de a respecta angajamentele pe care părţile şi le-au asumat prin Acordul de la Paris şi prin Pactul Climatic de la Glasgow, adoptat în 2021. Astfel, România susţine determinarea Uniunii Europene de a căuta soluţii eficiente pentru a răspunde nevoilor diverse ale ţărilor vulnerabile care se confruntă cu efectele schimbărilor climatice şi este solidară cu acestea şi şi-a asumat reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990, şi atingerea neutralităţii climatice până în 2050” a declarat ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Mircea Fechet.

Temperatura medie la suprafaţa globului a atins cote record în primele 11 luni ale anului, potrivit observatorului european Copernicus: din ianuarie până în noiembrie, mercurul a fost în medie cu 1,46 grade Celsius mai mare decât în perioada 1850-1900. Ca urmare, 2023 a fost cel mai cald an înregistrat vreodată în ceea ce priveşte media anuală. În fiecare lună au fost înregistrate temperaturi record, noiembrie, fiind luna care a încheiat cea mai caldă toamnă boreală, din emisfera nordică, din timpurile moderne.

„2023 are acum şase luni şi două anotimpuri care au depăşit recordurile. Această lună noiembrie extraordinară, care include două zile cu temperaturi cu 2 grade peste nivelurile preindustriale, înseamnă că 2023 este cel mai cald an înregistrat vreodată în istorie”, a declarat Samantha Burgess, şef adjunct al Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice (C3S).

Şi pentru România, cu o temperatură medie de 12,5 grade şi abatere termică de 2,3 grade faţă de normalul perioadei 1981 – 2010, 2023 a fost cel mai cald an din istorie. Cel mai cald an din istorie a avut şi cel mai călduros Crăciun. Maxima zilei a fost de 17 grade Celsius, iar la staţia meteo de la Calafat, s-au înregistrat, aproape 21 de grade, un record de temperatură al ultimilor şase ani. O masă de aer tropical a ajuns din sudul continentului în ţara noastră şi, astfel, s-au atins temperaturi foarte ridicate în decembrie. Ziua de sâmbătă, 21 octombrie, a fost extrem de caldă, cu recorduri la 129 de staţii din ţara noastră, pentru istoria recentă, de când se fac măsurători.

Recomanda

3 Comentarii

  1. pt caldurile unora in Grimovnic de 1 mai este trecuta bruma, iar anul acesta Pastii ortodocsi pica pe 5 mai Ca va fi sau nu BRUMA e posibil nu stim, dar sigur vremea va fi intarziata daca pica in mai. Asa ca este iarna blanda, dar sa vedem cand si cum iesim din ea. Pt ca uneori de 1 mai se putea face plaje…

  2. caldurile unora in Grimovnic de 1 mai este trecuta bruma, iar anul acesta Pastii ortodocsi pica pe 5 mai Ca va fi sau nu BRUMA e posibil nu stim, dar sigur vremea va fi intarziata daca pica in mai. Asa ca este iarna blanda, dar sa vedem cand si cum iesim din ea. Pt ca uneori de 1 mai se putea face plaje…

  3. Dar spre deosebire de tine imi pun intrebari:1. cum se explica aparitia erelor glaciare? 2. cum se explica existenta dinozaurilor si animalelor din zona tropicala in Romania? 3. daca niste cercetatori au descoperit o caracatita a carui ADN corespunde cu al uneia din perioada interglaciara si au constatat ca in acea vreme nivelul oceanului era mai ridicat si temperatura mai ridicata, desi pe atunci pare ca omul nu prea facea mult foc sau deloc, fiind putini, rari si poate nici IQ-ul nu-i ajuta. 4. traieste acum un om care sa ne explice starea climatica din momentul schimbarii polilor? 5. stii tu cum inflenteaza miscarea polului magnetic dupa cate am auzit de deplaseaza spre ecouator ca fenomenul va dura o mie de ani sau mai putin nu stiu, dar cred ca poate influenta totul in bine sau in mai putin bine. Da stiu ce inseamna minus 29 de grade am petrecut dupa 2010 un revelion si din cauza aglomeratiei a trebuit sa fac aprox. doi km la minus 29 de grade, asa ca un eveniment recent, dar au mai fost calduri ”tropicale” de minus 30 dupa 1990, asa ca o analiza logica ar fi o medie anuala, o medie pe zece ani, 50 de ani, 100 de ani, 500 de ani 1000 de ani si apoi sa filozofam ca-i foarte cald. Hai sa facem media din noaptea de revelion de aprox. zero grade cu minus 29 de grade, cat iese? minus 14,5 grade crezi ca s-a incalzit rau vremea. Mai am o anomalie prin 1995 parca in 25 martie a fost o iarna asa de grea incat drumul din Vatra Dornei spre Bistrita a fost inzapezit rau si blocat de tiruri unele rasturnate. De zapada meilor ai auzit? Este un fenomen care apare in aprilie. Asa cum in Gromovnic=o carte de sute de ani spune: daca tuna in ianuarie. N-am crezut pana am vazut. Deci despre ce meteo de „balta” vorbeti?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.