30 de lei pe „cap” de vaccinat

Medicii de familie vor primi minim 30 de lei pentru fiecare pacient vaccinat, a anunțat vineri ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. Dacă depășesc 50% din pacienții de pe listă, plata ajunge la 50 de lei pe pacient.

Guvernul a adoptat în şedinţa de vineri o ordonanţă de urgenţă privind felul în care vor fi plătiți cei care îi vor vaccina pe români.

„Cei care vor fi în centrele de vaccinare și muncesc în afara programului de lucru, vor fi plătiți cu 90 de lei pe oră medicii, 45 de lei pe oră asistenții medicali și 20 de lei oră registratorii. Vorbim de sume brute”, a spus Voiculescu.

„Sunt oameni de munca cărora depindem pentru a depăși această perioadă cruntă. Am stabilit o formă de remunerare a celor mai importanți vectori de comunicare și de convingere a românilor: medicii de familie”, a adăugat ministrul: „Ne bazăm pe ei, să vorbească cu oamenii, să le stea la dispoziție. Sunt esențiali în această perioada și sistemul de sănătate trebuie să le acorde importanța pe care o au. Ne bazăm pe medicii de familie să informeze, să programeze în platformă pacienții pe care îi au pe listă și să se asigure că vin la vaccinare și pentru orice informație după accea”, a spus Voiculescu.

Medicii de familie vor fi plătiți pentru această muncă suplimentară: „Este vorba o plata suplimentară pentru o muncă suplimentară”.

Conform ministrului, plata va fi de 30 de lei pentru fiecare pacient programat și vaccinat. Atunci când din lista totală de pacienți eligibili pentru vaccinare se depășește pragul de 50% este considerat „un efort masiv de informare”, iar plata ajunge la 50 lei pe pacient. Dacă medicii depășesc 60% dintre pacienții pe care îi au pe listă, vor fi plătiți cu 60 de lei pe pacient.

Știrea inițială

La nivel național sunt organizate sau se află în curs de organizare și operaționalizare un număr de aproape 930 de centre de vaccinare, în care își vor desfășura activitatea aproximativ 2.000 de medici, 6.000 de asistenți medicali și 2.000 registratori medicali, iar costurile estimate pentru plata personalului medico-sanitar și auxiliar care va fi implicat în activitatea de vaccinare se ridică la suma de 1,188 miliarde de lei pentru o perioadă de 6 luni. De asemenea, pentru acordarea beneficiilor catre medicii de familie, în funcție de activitățile care se vor desfășura la nivelul cabinetelor acestora pentru persoanele aflate pe lista proprie costurile estimate se ridică la suma de 202 milioane de lei pentru o perioadă de 6 luni, se arată în nota de fundamentare a unui proiect de Ordonanță de Urgență privind unele măsuri pentru recrutarea și plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID 19 și stabilirea unor măsuri în domeniul sănătății.

Aceste sume trebuie alocate de la bugetul de stat, către Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate prin bugetul Ministerului Sănătății. Totodată, se estimează că pentru funcționarea centrelor de vaccinare împotriva COVID 19 este necesară o suma de aproximativ 112,78 milioane de lei pentru organizarea, dotarea și operaționalizarea centrelor de vaccinare, estimări care au fost realizate la nivelul fiecarui județ în funcție de numărul de centre de vaccinare organizate în acest scop și de dotările sau reabilitările necesare în vederea îndeplinirii cerințelor prevăzute în Ordinul comun al ministrului sănătăţii, ministrului afacerilor interne, ministrului apărării naționale, ministrului lucrărilor publice, dezvoltării și administrației nr. 2171/181/M223/4380 din decembrie 2020.

Având în vedere că majoritatea vaccinurilor autorizate de EMA sunt condiționate în forma de ambalare multidoză (6/10 doze) a fost prevăzută o marjă maximă de 10% ca limită acceptată de pierderi în cazul unor evenimente care pot determina spargerea/distrugerea flacoanelor de vaccin, respectiv în cazul pierderii determinate de neprezentarea persoanelor programate la vaccinare, limită stabilită în corelare cu limitele de pierderi prevăzute în OMS nr.377/2017 privind aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate publică pentru anii 2017 şi 2018, cu modificările și completările ulterioare, aferente Programului de vaccinare.

Bunurile achiziționate din bugetele ministerelor de resort, respectiv ale instituțiilor cu atribuții în asigurarea bunei funcționări a programului de vaccinare împotriva COVID-19, stabilite prin Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 în România, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 1.031/2020, cu modificările ulterioare, implicate în asigurarea bunei funcţionări a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 de tipul medicamentelor, materialelor sanitare, dezinfectanților, dispozitivelor medicale şi altele asemenea necesare pentru asigurarea activităților din cadrul centrelor de vaccinare împotriva COVID 19 se transmit fără plată la unitățile sanitare sau autoritățile administrației publice locale care organizează centre de vaccinare pe bază de proces-verbal de predare-preluare.

Cheltuielile curente și de capital pentru operaționalizarea centrelor de vaccinare împotriva COVID 19 se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, în limita sumelor aprobate cu această destinaţie prin legile bugetare anuale, prin transferuri către bugetele locale prin introducerea unui nou articol bugetar la Cap 66.01 ”Sănătate”. Finanțarea cheltuielilor curente și de capital în vederea operaționalizării centrelor de vaccinare împotriva COVID 19, care se asigură prin transfer din bugetul Ministerului Sănătății către bugetele locale, se face în baza contractelor de finanțare încheiate între direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București cu autoritățile administrației publice locale beneficiare de astfel de tranferuri.
Finanțarea și decontarea cheltuielilor necesare implementării măsurilor stabilite prin prezenta ordonanță de urgență se pot realiza și prin alte surse legal constituite. Fonduri externe rambursabile sau nerambursabile.

Pentru activitatea prestată în cadrul centrelor de vaccinare împotriva COVID 19 personalul medico-sanitar și auxiliar beneficiază de plată pentru timpul efectiv lucrat la un tarif orar diferențiat după cum urmează: a) 100 lei/oră pentru medici; b) 50 lei/oră pentru asistenți medicali; c) 25 lei/oră pentru registratori. Pentru activitatea prestată de medicii de familie cu liste proprii aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate în vederea informării, programării la vaccinare, monitorizării și raportării reacțiilor adverse pentru persoanelor aflate pe listele proprii de asigurați, aceștia beneficiază de un tarif pe serviciu după cum urmează:
a) pentru primii 25% din numărul total al asiguraților înscrisi pe lista proprie din categoriile de risc eligibili la vaccinare – 30 lei/serviciu; b) peste pragul de 25% prevăzut la lit. a), tariful pe serviciu se ajustează după cum urmează:
– pentru intervalul dintre 25,001% – 45% din numărul total al asiguraților înscriși pe lista proprie eligibili la vaccinare – 40 lei/serviciu
– pentru intervalul dintre 45,001% – 65% din numărul total al asiguraților înscriși pe lista proprie eligibili la vaccinare – 50 lei/serviciu
– pentru intervalul de peste 65% din numărul total al asiguraților înscriși pe lista proprie eligibili la vaccinare – 60 lei/serviciu.

Tarifele prevăzute mai sus sunt aplicabile exclusiv pentru serviciile acordate persoanelor de pe lista medicilor de familie, înscrise pe platforma de programare și validate ca servicii de vaccinare în Registrul electronic național de vaccinare. Totodată, tarifele prevăzute mai sus sunt aplicabile inclusiv pentru administrarea vaccinului de către medicul de familie, în cabinetul propriu, în condițiile stabilite prin Strategia de vaccinare împotriva COVID 19, la momentul la care vor exista tipuri de vaccinuri care permit
administrarea la nivelul cabinetelor de medicina de familie.

Medicii de familie beneficiază pentru serviciile acordate persoanelor care nu au un medic de familie, sau pentru care medicul de familie nu asigură aceste servicii în termen de maxim 20 zile de la demararea fiecarei etape de vaccinare, stabilită prin instrucțiunile emise de președintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva
COVID-19 (CNCAV), de următoarele tarife: a) pentru activitatea prestată de medicii de familie în vederea informării, programării la
vaccinare, monitorizării și raportării reacțiilor adverse – 15 lei; b) în cazul in care medicul de familie realizeaza in cabinetul propriu activitatile prevazute la litera a) și vaccinarea propriu-zisă – de 30 lei.

Durata minimă de prestare a serviciilor și condițiile de plată a personalului medico-sanitar și auxiliar sanitar care îşi desfăşoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare împotriva COVID 19 organizate în alte locații decât cele din cadrul unităților sanitare care se află în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate se face în baza contractelor distincte încheiate cu
reprezentantul legal al autoritățile administrației publice locale în condiţiile prevăzute prin ordin al ministrului sănătăţii şi al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, care se aprobă în termen de maximum 15 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

Pentru funcționarea centrelor de vaccinare împotriva COVID 19 din bugetul Ministerului Sănătății se asigură fondurile necesare finanţării următoarelor categorii de cheltuieli: a) cheltuielile prevăzute în Programul național de vaccinare pentru: materiale sanitare, medicamente, transport, obiecte de inventar, dezinfectanți, etc. conform cheltuielilor eligibile prevăzute în OMS nr.377/2017; b) cheltuieli privind plata personalului medico-sanitar și auxiliar care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare împotriva COVID 19 organizate în cadrul unităților sanitare aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, prin transferuri către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, pe baza solicitărilor CNAS formulate în acest sens.

Pentru funcționarea centrelor de vaccinare împotriva COVID 19, din sumele transferate de la bugetul de stat către bugetele locale, autoritățile administraţiei publice locale asigură fondurile necesare finanţării următoarelor categorii de cheltuieli: a) pentru plata personalului medico-sanitar și auxiliar sanitar care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare împotriva COVID 19 organizate cu această destinație în alte locații în afara unităților sanitare; b) pentru organizarea, dotarea și operaționalizarea centrelor de vaccinare, conform prevederilor art. 2 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 1.031/2020 privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România, cu modificările ulterioare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4569 Articole
Author

14 Comentarii

  1. Medicul care si-a amenintat pacientii cu eliminarea de pe lista, avand 2.000 de clienti poate castiga 30×2000=60.000 lei.
    Iata de ce au devenit atat de agresivi unii medici santajand si obligand ”satul” pt ca li se ofera oportunitatea unor castiguri mari…
    Valoarea unui medic „…” 30 de lei de client vaccinat…

  2. Citez:”suma de 1,188 miliarde de lei”, e suma care va pleca in forta in conturile acestor vaccinuri in 6 luni de zile?! De fapt, nu are rost sa ma enervez atata timp cat nimic nu este in regula, in forma legala in Romania! Va amintiti zicatoarea:”fiecare pasare pe limba ei piere”? Putina rabdare pana se va trezi spiritul de dreptate si hotie pe fata din cetateanul roman, sa vedeti cati vor pieri si cati vor fugi pe unde apuca, mai ceva ca in hamericuta. Butoiul cu pulbere fermenteaza, va fierbe, va clocoti si dupa, nu mai ai ce-i face cetateanului roman!

  3. 30 de lei,un vaccin daca vrei. Doamne pana unde poate merge prostia omenească!
    Ps. Am propus si repet propunerea: celor care se vaccineaza, o excursie in Caraibe si o însoțitoare sau însoțitor. Sa vezi atunci cum va înflori turismul. Însoțitoarea sau însoțitorul sa fie la alegere. Spre exemplu: daca ai 70 de ani sa-ti permiți o însoțitoare tânăra, ca să te poată reanima in caz de necesitate. Sa vezi atunci cum se vor ruga cetățenii patriei de Covid ca sa nu plece sau daca pleaca sa revina anul viitor. Viitor de aur Covidul are/ si prevăd prin veacuri a lui înălțare.

  4. Ce atata graba cu vaccinarea asta ? Lasati-o mai tango , ca oricum o dai , eu cred ca vom fi vaccinati cu totii in, cel putin, 3 ani ! Ce, ati uitat ca traim in Romania , unde niciodata nimic nu a fost facut , ordonat si in termen ? Ganditi-va , numai , la autostrazi ! Avem la guvernare un partid, ” Uniunea Salvati Romania” ,care ne va „salva” pe toti , doar , nu-si vor uita si astia promisiunile electorale , dupa ce au ajuns la ciolan si dupa ce au „zdrobit ” ciuma rosie” (sic!). Oare ?

  5. Deci pana la urma sunt bani de la guvern pt ce vor ei…dar nu pt ce trebuie si e nevoie! De ce trebuiesc centre speciale pt vaccinare?! Am auzit ca in alte tari bogate te poti vaccina la farmacie! Sau la medicul de familie, sau direct la vreun spital! Pt ce trebuie o cheltuiala in plus pt centre de vaccinare?! Se vede treaba ca au bani prea multi de platesc in plus pe cei care oricum au salarii pt a face vaccinuri! Noi saracim in pandemie, iar alti se imbogatesc pe spinarea altora!

  6. S-a dat startul la haiturea populatiei pentru incarcarea conturilor cadrelor medicale! Pare ca executarile silite pornite prin politie dar putin cam ilegale, continua cu medicii care nu iti vor da tratamentul lunar sau la nevioe, daca nu te vaccinezi! Cata borfaiala si tescovina poate exista in Romania!?

  7. Sint Blond cu Buletin de Tandarei City si am fost Repartizat pentru Vaccinul Freedom la Clinica din Gara Kitila.
    M-au Vaccinat Doctori Albi de 4 ori si Trebuie sa Marturisesc cu Piosenie ca acum ma Simt intr-adevar in Forma ca Wilhelm Tell Sparanghelul. Abia astept sa plec in Ghermania la Produs.
    Mutter Merkel poate fi cu Adevarat Mindra de Blonzii Mioritici Responsabili – cu Ciorditul – dar asta numai cu Masca pe Figura si Adeverinta de Vaccinat semnata de Insusi OberStumpFurer.
    Traiasca si Infloreasca Conducerea Superioara de Partide si de State din UE!

  8. La 30 lei per vaccin administrat nu au nevoie de personal? Ca injectii stiu si eu sa fac, si cateva sute de euro pe zi nu mi-ar strica!

  9. P.S. Ma multumesc si cu 10-15 lei pe vaccin facut. Este ok sau sparg piata?

  10. Cum să mă vaccineze Medicul meu de familie când el nici nu se arată din incinta locației sale ?
    Pacienții așteaptă afară în stradă să apară Asistenta în ușă , întreabă ce probleme avem , preia Cardurile de sănătate apoi intră și completează Rețetele după care le distribuie .
    Medicul este extrem de fricos , jegos în comportare și slinos îmbrăcat .
    Vai nouă !

  11. 30 lei pret pentru facilitarea experimentarii unui vaccin nou, in testare, cu cheltuieli mari de transport, depozitare, centre de vaccinare. Nu mai conteaza 30 lei dati pentru un medic care” pune botul” cand 30euro pleaca in germania pentru fiecare vaccinat. Oare un medic de familie va avea curajul sa dea o recomandare de vaccinare in scris pentru vaccinul cu Arn mesager? Momentan toti se vaccineaza pe propia raspundere, voluntari pentru testare. Nimeni nu va raspunde, cei care promoveaza vaccinarea doar arata ca se vor vaccina sau s-au vaccinat. Medicii de familie ar putea primi pentru administrare vaccinul Astra Zeneca, Sputnic, cel chinezesc, Pentru binele cetateanului din Romania, nu trebuie sa mai conteze „directiva” UE, interese banesti, trebuiesc vaccinuri mai ieftine, mai certe ca tehnologie si in cantitati mari, pentru o vaccinare cat mai scurta.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.