30% din total surse de gaze, importuri din Rusia via Turcia și Bulgaria

Cresc și cresc și cresc importurile de gaze de la Gazprom pe ruta bulgară Negru Vodă, via Turkstream. În condițiile în care suntem deja în sezonul călduros, România importăr 9,5 milioane de metri cubi de gaze pe zi, adică jumătate din producția internă și o treime din tot ceea ce înseamnă sursă de gaz în România (30,9 mil. mc). La fel de adevărat este că, din România, se exportă în Ungaria 3 milioane de metri cubi zilnic, cel mai probabil, tot din gazul rusesc ce intră prin Bulgaria, care astfel doar tranzitează România. Totuși, 6,5 milioane mc rămân în România, folosite fie pentru consumul intern, fie pentru stocarea în depozite, pentru următorul sezon rece. Explicația unor importuri atât de mari, la un nivel fără precedent este că gazul rusesc este mai ieftin decât cel de producție locală și mai ieftin și decât cel care se tranzacționează la hub-ul Baumgarten, Viena. Prin urmare, este o decizie de piață ca firmele de la noi să aducă prin Turkstream, pentru necesitățile lor sau pentru depozitare, pentru a obține mai mulți bani din vânzarea lui la iarnă.
În acest moment, România are conexiuni pe gazoducte cu toti vecinii, mai puțin Serbia, o producție internă care acoperă spre 80% din consumul anual de gaze, depozite subterane în care se pot stoca 3,2 miliarde mc de gaze și perspectiva începerii, în 4 ani, a exploatării resurselor uriașe din Marea Neagră. Până atunci, însă, o exploatare mai mică din Marea Neagră, cea a americanilor de la BSOG, începe în această toamnă. În ceea ce privește importurile, cea mai importantă rută este cea din Bulgaria, Negru Vodă.
Cantități ceva mai mici se pot aduce și din Ungaria. Trebuie precizat că, din toată regiunea, doar România are o producție internă semnificativă de gaze. De fapt, după ieșirea din UE a Marii Britanii, România este al treilea producător de gaze al UE, după Norvegia și Olanda.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1069 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Importam ieftin gaz rusesc dar noi ne aratam indignarea ca sa dam bine-n pozele de grup. Strategie euroatlantica?

  2. Cine cu gând curat se scarpină la ureche pe după ceafă?
    Este doar o altă jmecherie pt a scumpii, iarăşi, gazul. Desigur cei ce pun umărul la înrobirea noastră sînt lăsați să fure.
    Se bagă conducte de gaz în sate unde pădurea cade peste oameni. Deja e greu, birocrația, să aduci un car de lemne lega.. În curînd nu vor mai lăsa oamenii să facă foc cu lemne.

  3. Noi lasam OMV sa arda gazul romanesc ca sa producă energie electrica(cea mai proasta alegere a folosirii gazului) si importam gaz in loc da facă celelalte reactoare de la Cernavodă.

  4. Pompilica,
    Fie energia nucleară este ieftină sî nepericuloasă (vezi Galem Winsor, Nuclear scare scam) sau este o altă minciună (sînt de fapt load dump-uri, consumă excesul de putere din rețea).

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.